設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lamhokin

[請教] 小空間大喇叭

進階玩家

fm31331 發表於 2014-3-8 12:16
司兄,如果只是低頻覺少,會不會找一些低頻凸出D喇叭線試吓,因為喇叭線材不同都有影響少少!
只是少少意 ...

但個問題又好得意 細音量個低頻少 其實會唔會係個中低單元 又要出低又要出中 變左細音量個低頻出唔到呢 座地2.5/3.5路個分頻/分工好啲 變左個分離度好左 細音量個低頻都無問題呢
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄, 地方細挑戰座地係有點考功夫, 唔係冇得玩, 只係選擇少D。首先, 咪搵D低頻量太大的牌子, 低音單元不要向側或向後, 你搵JM都算合適。正如樓上有師兄提過, 用前或下氣孔容易應付細地方的駐波問題, 吸音唔係唔得, 只係考功夫, 要考慮吸音後三頻是否仍平衡, 聲音有冇機會變得死實。還有, 要考慮擴音機的控制力, 能否damp得好低音單元, 否則低音仍會散亂。我以前呂字廳約百零呎, 客廳佔80呎, 放對triangle genese座地, 三路分音四單元前氣孔, 攪一大輪擺位冇吸音, 係可以做到冇低頻駐波。不過, 由於前後牆太近(前後牆相距11呎, 喇叭離前牆約3呎), 後牆回音造成音壓, D聲會比較焗。最近搬家setting同以前一樣, 但地方大了, 後牆離疏化多了三呎, 單說音牆的完整度及平衡感, 可以說是兩個世界。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我的器材,八十呎用

星級玩家

細音量低頻無咁出好像同人耳靈敏度有關,
以前d機有loudness button在細聲時補償

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
siukit_siuhan + 10
tomtomsuccess + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

rayhei 發表於 2014-3-8 11:15
我宜家都係細空間 玩緊對atohm GT1.0個低頻唔少
座地係細空間相對難玩 可能要搞好擴散同吸音
會唔會你個 ...

吸音綿根本吸唔到低頻,就算幾寸厚既綿頂多吸到中高,低頻要用到低頻陷阱先吸到
所以同樓主用唔用吸音綿根本無關

進階玩家

darkfrank 發表於 2014-3-8 14:27
吸音綿根本吸唔到低頻,就算幾寸厚既綿頂多吸到中高,低頻要用到低頻陷阱先吸到
所以同樓主用唔用吸音綿 ...

明白
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝各師兄的回復,但似乎還是用書架型會好啲
我本身試過pmc tb2,都幾啱自己口味,請問有冇師兄都用緊,可以分享小小?
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

進階玩家

我會換amp先,需知cm1出名大食,換了amp低頻已可改善,日後換什麼喇叭,amp夠力,選擇都多啲。
Pioneer LX83
PMC DB1i
CA 751 BD
Rein Audio X-DAC
Naim Nait XS2 Int. Amp

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

AVstudent 發表於 2014-3-8 15:02
我會換amp先,需知cm1出名大食,換了amp低頻已可改善,日後換什麼喇叭,amp夠力,選擇都多啲。 ...

606仲吾够?我已經聽到滿滿既底噪
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lamhokin 發表於 2014-3-8 15:18
606仲吾够?我已經聽到滿滿既底噪

換啦,唔洗燥
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1