設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ropresident

[教學] 低頻駐波問題

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

kenneth_obee 發表於 2014-4-4 16:16
低頻的問題如果用"吸"的方法要用好大件(厚)的東西, 放牆角. 但要厚(5/6寸以上厚) 其實唔化算.
另一個較好的 ...

其實小弟明白要吸係最後一步, 搞無可搞先做的~~~

因為小弟喜歡低頻豐富D既音色, 但係裝修前就無辦法達成, 直到而家先可以.
不過用返原來既線都夠用, 但係小弟就貪心D, 想再完美D, 所以就出事了......

於是我都試過擺下對喇叭, 加個沙袋, 將SOFA拉出D. 做左之後係明顯好左好多, 結象都好左, 但最入面個位依然有好輕微既BOOM出現.
因此小弟覺得係SOFA角到搵D野吸吸佢可能會好D, 平衡D.

唔知小弟既諗法岩唔岩呢 ???

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ropresident 發表於 2014-4-4 16:56
其實小弟明白要吸係最後一步, 搞無可搞先做的~~~

因為小弟喜歡低頻豐富D既音色, 但係裝修前就無辦法達成 ...
唔知小弟既諗法岩唔岩呢 ?

要試. 無人知道, 話知都係估.

見習玩家

76-FC 藍寶石勲章

你梳化離牆幾多?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

...最入面個位依然有好輕微既BOOM出現....
皇帝位係OK冇BOOM ?
其實平時你聽歌都只係坐皇帝位, 坐入面個位先有好輕微既BOOM出現其實問題不大吧?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

又或者用平價既方法, 試下擺一棟廁紙(當然係除埋膠袋)响梳化牆角, 就算唔work都唔會嘥

黃金玩家

leo25 發表於 2014-4-5 01:26
又或者用平價既方法, 試下擺一棟廁紙(當然係除埋膠袋)响梳化牆角, 就算唔work都唔會嘥 ...

聽野時,叫隻老虎企埋牆角咪仲好過洞廁紙 ??
billy

星級玩家

唔知樓主講既低頻boom係邊個frequency range,
估計係80~180hz之間掛.

可以從兩方面諗:

1. 如前面c-hing講,
改變喇叭---前墻---後墻----sofa之間距離比例,
(由其係喇叭同墻距離愈遠效果愈明顯,
sofa同墻既距離都係愈遠愈好,
個十仔現在個位置......)
希望出現boom既frequency shift去第2個比較少聽既frequency.
這做法冇解決問題,
只是張問題減輕.
好彩的話,
一般都夠解決問題.

2. 低音其實冇得"級"的.
一係你比條路d低頻走,有足夠空間比低頻去"夫級",
hmmm....好似每邊墻闊或長多5~6呎就very good(唔好打頭),
再唔係就迫佢行第2條路,
唔可以用輕pill pill既物料,
一定要高density(所以如果有吉櫃一定boom)
可以諗下買個書櫃仔放係sofa左面個corner,
書櫃仔要放滿書要重身既書,
唔好放漫畫.

btw,之前問樓主floor plan尺寸,
小弟係指墻既距離,喇叭距離,喇叭同sofa距離....等等,
唔係樓主間屋有幾多尺.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
obee + 10 絕對認同

查看全部評分

DIY Dual Mono Balanced R-2R DAC
DIY Low Noise Balanced Preamp
DIY 200W Mono Blocks
Audio Physic Tempo 25
DIY Balanced Transformers
AKM based Audio Analyzer

1萬

鉑金玩家

leo25 發表於 2014-4-5 01:21
...最入面個位依然有好輕微既BOOM出現....
皇帝位係OK冇BOOM ?
其實平時你聽歌都只係坐皇帝位, 坐入面個位 ...

理論上係既~~~~

不過我多要求MA

其實係極度輕微既問題, 正常人都唔會理, 只係我想盡善盡美姐

1萬

鉑金玩家

leo25 發表於 2014-4-5 01:26
又或者用平價既方法, 試下擺一棟廁紙(當然係除埋膠袋)响梳化牆角, 就算唔work都唔會嘥 ...

搵張綿被試下都可以, 不過裝修前後既分別真係好大, 擺位各方面都要一段時間去調整

星級玩家

唔知幫唔幫到師兄,
我用呢個方法減肥,
釘同喇叭之間墊塊膠皮,
boom就唔知得唔得