設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: poetrypoon

[電源線] D 聲一舊舊

進階玩家

講野一舊舊,就會十足死老竇,咁 D 聲一舊舊又會係點呢?
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Parco 發表於 2014-4-12 00:50
講野一舊舊,就會十足死老竇,咁 D 聲一舊舊又會係點呢?

斷氣又死唔去咁難受囉 ....

進階玩家

咁就試下唔搞電源線,搞電源囉,好過你換電源線同訊號線

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

擺位係好重要. 是否bi-wire呢

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

poetrypoon 發表於 2014-4-12 00:47
聽來聽去都係咁先出 post 求救 ...

條 XLR 又唔想亂出手 ... 落釘就套套都變晒聲 ...

其實單憑一句 "D聲一舊舊" 好難知你的系統問題出在哪裡,又未知道你對聲音的取向大家好難俾意見你,就咁胡亂建議你買乜嘢線若果冇效果仲怕你以為我地老點你。

唔用錢的方法,最好從改變喇叭擺位去調聲,看看找不找到一個有改善的位置。

用少少錢但最保險的方法,是拉獨立電俾套系統,一定有改善。

若果家居問題唔方便拉獨立電,看看budget可不可以攪吓電源處理? 但恐怕要攪得好的電處也不平宜。

落釘係好易變晒聲,似校聲多過提升,啲聲變得啱自己咪好喜歡囉,唔啱就仲衰過唔落,我試過好多款暫時只找到我用的那款係提升音質而唔變聲的,不過你都知唔平啦。

我見地盒用在大部份師兄的系統都有幫助,你也可考慮,不過你都知加埋銀地線唔平啦。

最後,我係在以上不肯定的情況吓看你的系統,估計啲聲一舊舊可能最直接係因為你部DAC的聲音取向係咁,所以費事叫你遊花園試呢條線嗰條線,白啲咁叫你升級個DAC啫,如果budget唔許可也沒辦法,若果真係想買線來換嚟試,咁我建議你買Entreq Challenger訊號線及電源線,Entreq有聲音開揚自然的特性,或者能接近你要的效果,不過要上到Challenger或以上級數才好,否則唔好浪費金錢喇。

玩兩聲道就係咁,功力就是藏在於細節的地方,就算你跟住一位師兄好聲的系統照買一套回來,要調校出相同的聲音恐怕也要落唔少心機同時間。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
samuel8892000 + 10 + 10 用家心得
leo25 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

samuel8892000 發表於 2014-4-11 11:58
留意喇叭擺位.好可能一毫子都唔洗有大改善.

縱然有上佳器材,也得要懂得如合使用……,未花錢前多花點心思,比較化算!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
samuel8892000 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唉...我都係想探討一下下一步點做...D 聲一舊舊其實都唔算係...但總覺得有 "升呢" 空間就真...

呢隻 DAC 其實都滿意...因為我是原音派支持者...不喜歡跟本來錄音有大距離...呢隻野就實在非常原音...

下一步正想應該換 XLR 線定電源線好...實在太多選擇...又要筆直好...又要聲音好...難度真係有...

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

poetrypoon 發表於 2014-4-12 22:17
唉...我都係想探討一下下一步點做...D 聲一舊舊其實都唔算係...但總覺得有 "升呢" 空間就真...

呢隻 DAC  ...

可以花心思去「升呢」,當中過程就是「最大的樂趣」!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1