設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CAS軟件] CAS 升左 Windows 8.1 的 Update 1

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

D聲真係變化好大,改善得好緊要,又係另一次大驚喜
以前 Win7 -> Win8、Win8 -> Win8.1 咁升已經試過有兩次大驚喜,一開聲就知有料到

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alva + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

係咪咁神奇呀!  用緊咩PLAYER聽呢?
我仲用緊WIN 7 咋......

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

升咗8.1真係咁大驚喜,用咗player講嚟聽吓

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

可不可以講下,用什麽會更好聲?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用緊部陳年xp機,用jriver個player,音色一般

黎緊都會入部win8.1的notebook做cas,好想知用咩配置呀!!!

進階玩家

pclai2000 發表於 2014-4-12 22:18
升咗8.1真係咁大驚喜,用咗player講嚟聽吓

只係 Foobar2000 1.3.2
不過全個 windows 我都用我自己方法 tweak 過晒,只係無 shutdown 過任何 drivers, services 同啟動程序
本來中頻同高頻的音場都已經俾我 tweak 到好盡,而家連低頻同 subbass 頻都闊晒,連 bass 的 detail 都好清楚,潛到好低,原本佢既聲惡係真係會撲晒埋來果種惡,而家變成好似一隻猛獸但有條鎖鏈拉住咁,惡只係係籠裡面咁惡,我就可以隔籠觀惡,好舒暢
以前由 win8 升上 win8.1 果時仲犀利,搞到我 DAC 用以前隻雞牛完全頂唔順唔夠力,後來換左而家隻瑞士 EI 牛先完全有返晒 damping 力水
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

神風怪盜kid 發表於 2014-4-13 00:00
我用緊部陳年xp機,用jriver個player,音色一般

黎緊都會入部win8.1的notebook做cas,好想知用 ...

Tony 叔佢用部雞 notebook (第一代 i5) 由 win8 升左上 8.1 之後 (NT6.2 to NT 6.3) 之後,佢都同我講過話淨係用 onboard sound 都已經聽得出有明顯大分別

黃金玩家

jriver比Foobar好聲很多,加多個 Jplay更好聲,音場深後,單獨用Jplay又好一些

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

但jriver 個介面唔夠好,加歌落playlist 只可以靠拉滑鼠歌入去,好煩

定係有其他更方便的方法?+

見習玩家

76-FC 藍寶石勲章

神風怪盜kid 發表於 2014-4-13 12:17
但jriver 個介面唔夠好,加歌落playlist 只可以靠拉滑鼠歌入去,好煩

定係有其他更方便的方法?+ ...

我聽講過有人用 JPlayer 為核心, 用 Jriver 之 interface 作控制, 好聲得來又易操作。