設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 窮人茂

[請教] sony walkman

新仔玩家

Parco 發表於 2014-5-6 17:28
25ms, 細唔過我部 win8.1 的 0.5ms

你trim左d service?

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
siukit_siuhan + 10

查看全部評分

新仔玩家

chany2e 發表於 2014-5-6 17:05
五千幾蚊唔靚就有鬼了!

五千幾

進階玩家

阿斯蘭薩拉 發表於 2014-5-6 17:27
andriod咁又點呢?

所有 OS 之中最大 interval latency,聲最粗
星期日上過來家訪的師兄都知,電腦 OS 有個問題就係 non realtime relative latency,所以 OS audio 最難搞的就係 bass
呢種 latency 越大,就會導致夾雜更多錯位舊 samples,由於越低音波長越長,一個波的全週相就會涉及越多 samples 構成,
所以越大 relative latency (即係 interval latency),越低頻聲就會越散,我以前都經歷過呢種事,所以佢個系統得唔得,我一聽佢個 bass 就知,android 系統係呢方面係最衰聲,bass 唔知走左去邊,新舊 PCM samples 係 ring buffer 入面夾雜會搞到D聲好粗好雜,唔會係鍾意聽 high end 聲既人鍾意聽,不過咁,sony 有無自己一個獨門的方法去改善呢個問題甚至係改 OS 我就唔知了,

果日上來果位師兄,我同佢一樣 CAS 都係 windows 8.1,佢 CPU 仲要快過我 (佢 ivy bridge, 我 sandy bridge),不過佢無部機無 tweak 過,所以永遠都做唔到我呢種聲,尤其係我的 bass
佢上到來睇見我D機同線差唔多全部都平過佢,本來佢睇見個樣都話可以有大把地方嘲笑我,不過一開聲,係一個大震憾,佢即刻再笑唔出了
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

新仔玩家

Parco 發表於 2014-5-6 17:46
所有 OS 之中最大 interval latency,聲最粗
星期日上過來家訪的師兄都知,電腦 OS 有個問題就係 non rea ...

OS Tweaking is the most important aspect for CAS I suppose. Good sharing

評分

參與人數 2威望 +16 金錢 +10 收起 理由
Lester + 10 + 10
andychanchan + 6 用家心得丨

查看全部評分

新仔玩家

Parco 發表於 2014-5-6 17:46
星期日上過來家訪的師兄都知,電腦 OS 有個問題就係 non rea ...

好高深的學問!

評分

參與人數 2威望 +12 收起 理由
窮人茂 + 6
andychanchan + 6 煩到

查看全部評分

新仔玩家

chany2e 發表於 2014-5-6 17:49
好高深的學問!

聽下歌仔都真係唔簡單呀!

進階玩家

窮人茂 發表於 2014-5-6 17:30
你trim左d service?

我 tweak 得好盡,而家已經差唔多有 "complete sound",好少師兄砌得低我,星期日來家訪過果個師兄跟本唔信佢自己對眼,眼見的設備同耳聽見的聲簡直係兩個世界,佢自己都自嘆佢部 win8.1 CAS 都做唔到我部 win8.1 的 bass,結實,具體,有音場,雄壯的 bass,佢話佢聽過好多貴我好多的系統,都做唔出我呢種聲

我無 trim 過任何 service,佢地全部 default load 齊,我唔會搞埋呢D無謂野,同埋我所講的 0.5ms 唔係指 DPC, 係指 system timer resolution,即係 events 反應,基本上自從使用了 NT 6.x kernel 做 CAS 之後,DPC 呢個指標我已經完全當佢透明,當佢死左,DPC latency 完全唔會影響到 windows kernel NT 6.x 的聲
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

新仔玩家

Parco 發表於 2014-5-6 17:54
我 tweak 得好盡,而家已經差唔多有 "complete sound",好少師兄砌得低我,星期日來家訪過果個師兄跟本唔 ...

Lots of people use their eye to judge instead of using their ears, a pity ain't it?  

新仔玩家

vega890 發表於 2014-5-6 18:00
Lots of people use their eye to judge instead of using their ears, a pity ain't it?

你講金錢幫呀?

進階玩家

vega890 發表於 2014-5-6 18:00

哈哈,that's it,跟住上到來舍下就係一個 punchy
不過又唔需要過份吹毛求疵既,因為對 CD sampling rate 來講,至少要需要平均每 2205 個 sample 就有其中一個 sample 係錯 sample 或舊 sample,先至有機會影響到 20Hz 的聲出現有 latency 失真