設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PhantomGTR

[CAS音響] USB > Optical > USB

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2016-2-21 23:50
明白,大師兄學識擴博,令小弟鑊益良多,但都有少少唔明,adapter 出黎其實係信號受染或電受染,如果係電 ...

追左咁耐post
等我又發表下啦

講下點解用AOC先

因為電腦入面好多switching reglutor俾CPU/Ram/南北橋/IO等
電流分分鐘有1V 60A咁大(舊少少model,而家30A左右)
咁大既電流又有唔同switching
咁電腦就係好noise既信源
佢俾出黎既信號係完整但俾左好多noise由地線走左去後面DAC
所以用真正無電光纖可以隔左電腦黎既noise

咁點解唔直接用雙頭龍飛電源兩芯咪得囉
攪咁多野
係小弟咁啱讀錯科入錯行
知道USB係高速差分信號
一般呢d高速信號線要一對同地做參考做返正確既交流阻抗
減少信號既反彈等來得到高速
所以理論上得兩芯做既雙頭龍未必次次認到後面Device(呢到有師兄話得,咁我信既但理論係有機會唔得)
要一定得就電前後兩隻LPS既參考地差唔多電位就應該得(啫係靚牛,但靚唔靚要買左測過先知)

如果我自己就係由translator俾電去DAC
因為佢用LPS都可以接受
仲有入面得2隻IC又用LDO轉3v3
noise唔大
所以我就咁做
記住靚電但係noise可以由地線走晒成個系統
所以有地通都一樣無咁好
所以先成日想攪隔離

(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
PhantomGTR + 10 + 10 PRO
lit2ken + 10 + 10 超正!

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

locomotive02 發表於 2016-2-20 23:59
GTR Hing 講得無錯, 條Optical  USB一定要run, 一開頭Optical USB會帶比你靜得出奇的感覺  聲音 ...

我又o黎多謝 GTR Hing 兄多次先
NAS:Synology DS213j
NETWORK PLAYER:Intel NUC-DE3815TYK(Daphile)
Optical USB:Adnaco SU1
DAC:Lampizator Amber
AMP:Accuphase E-211
SPK:TANNOY607

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

schmike 發表於 2016-2-22 08:11
追左咁耐post
等我又發表下啦

又知多咗野,正!
NAS:Synology DS213j
NETWORK PLAYER:Intel NUC-DE3815TYK(Daphile)
Optical USB:Adnaco SU1
DAC:Lampizator Amber
AMP:Accuphase E-211
SPK:TANNOY607

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2016-2-21 23:50
明白,大師兄學識擴博,令小弟鑊益良多,但都有少少唔明,adapter 出黎其實係信號受染或電受染,如果係電 ...

師兄,好彩你問一問,引到呢專業人士出手,一天都光晒,我又學到嘢,真係唔該晒你!
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

schmike 發表於 2016-2-22 08:11
追左咁耐post
等我又發表下啦

有師兄出手,真係大家都好!
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lit2ken 發表於 2016-2-22 09:27
我又o黎多謝 GTR Hing 兄多次先

lit2ken 兄,你都嚟抽我水?

BTW, 你換埋入 DAC 個段 USB 未呀?

鉑金玩家

PhantomGTR 發表於 2016-2-22 11:04
師兄,好彩你問一問,引到呢專業人士出手,一天都光晒,我又學到嘢,真係唔該晒你!   ...

真係要專業人士先聽得明,如果只係用雙頭龍怕認唔到DAC,如果有師兄話認到,即係唔駛用光纖都可以做到光纖效果?
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2016-2-22 11:49
真係要專業人士先聽得明,如果只係用雙頭龍怕認唔到DAC,如果有師兄話認到,即係唔駛用光纖都可以做到光纖 ...

原來你仲未明...... 簡單講,雙頭龍係有用,但 optical usb 的效果遠比雙頭龍好。一定要將電腦個邊既電同DAC 之間隔開,唔止 USB 電源上既電,地線上既電,仲要隔埋 signal 上既電。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2016-2-22 11:49
真係要專業人士先聽得明,如果只係用雙頭龍怕認唔到DAC,如果有師兄話認到,即係唔駛用光纖都可以做到光纖 ...

如果好既雙頭龍唔貴你可以試下做實驗
work到咪好
唔work咪條線既錢

(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

明白,係淘佬訂條鍍銀平平地試玩下,得就訂條純銀。
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936