設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: DIY-man

[Music Streamer 串流播放機] 純WAV播放器有用家嗎

星級玩家

DIY-man 發表於 2014-6-25 10:16
dicky0411兄,千萬不要用上“大師”這樣的稱謂,羞煞小弟了。我確實是一個業餘DIY愛好者,動手能 ...

我大概理解師兄的這個作品及師兄的理念了,其實數字播放器也不是什麼新玩意,如果小弟沒記錯sony之類的大廠早段時間也曾推出過這類產品,當時試過後雖然覺得還不錯,但因為當時手頭比緊再加上個人當時不是很懂得如何去搞數字音源,最後還是沒有入手。
現在看到了師兄的話,有打算買一個回來放在我的耳機系統上試試,因為我也很認同師兄越精簡越好的想法,但如果只能播wav,還是多少有點不便呢。此外,小弟目前在耳機系統上用的解碼沒有rca input,這也是個問題啊。
最後,以師兄所言,師兄似乎有打算出一台更加全面的產品?如果是,届時還請通知小弟。
(Post76 Android 手機版送出)
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

星級玩家

QQ
dicky0411 發表於 2014-6-25 17:29
我大概理解師兄的這個作品及師兄的理念了,其實數字播放器也不是什麼新玩意,如果小弟沒記錯sony之類的大廠 ...

dicky0411兄也玩耳機? 我也喜歡。

星級玩家

DIY-man 發表於 2014-6-25 18:02
dicky0411兄也玩耳機? 我也喜歡。

我可是被逼要玩耳機的。。。
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

銀級玩家

我代理紅蕊播放器:
http://item.taobao.com/item.htm? ... u=pd2trk5063#detail
但可惜國情唔同,香港市場普遍消費者都係選擇功能性多過聲音同設計理念,紅蕊播放器 100 個人試 100 個話好聲,但係只有一個會買,99 個就係歉棄功能少,所以樓主想打香港市場,要有心理準備會係一場苦戰

星級玩家

QQ
Wilmer威馬 發表於 2014-6-25 22:40
我代理紅蕊播放器:
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.0.0.pArXum&id=20934719199&ns=1&_u=pd2 ...

紅心播放器也是不錯的,其實功能夠多的了,可能老兄沒有介紹到重點,我最近在更新硬件,爭取能在功能上超過這台播放器,相信不是難事。
       過來這邊主要還是想結識多一點眼界比較開闊的燒友,確實,通過一個帖子,上面幾個回復的師兄都給了我或多或少的啟發。玩音響電路,眼界很重要,老是待在內地論壇玩自己的,感覺不會有太大突破。
        其實播放器只是我其中一個小作品而已,DA轉換器,前級,放大器我都有在玩,目前來講,還是玩家範疇吧

銀級玩家

DIY-man 發表於 2014-6-25 23:05
紅心播放器也是不錯的,其實功能夠多的了,可能老兄沒有介紹到重點,我最近在更新硬件,爭取能在 ...

我入左音響行 30 年,自主品牌 15 年,唔可能唔識 present 紅蕊,我亦由 02 年開拓大陸市場至今自建廠房響佛山,好明白中、港兩地差異,香港主流消費者要方便、要多兼容爲主,冇 LAN 冇 OTG 之類已經唔多接受,稍爲識聽、認同好聲又會話:「咁好聲唔整埋 DSD,可惜。。。」,咁就行左去買架唔啦!

我一早就響淘寶同 HIFIDIY 有留意你 d 産品,總之求認同,有支持(精神上)唔難,想真真正正做生意,唔易,我只係比個心理凖備你,好好打呢場仗。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
obee + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

咁講,我同意成個概念越簡單越有機會好聲,但如果插sd卡放wav,實在有唔少機做到,唔係話要係功能上比人強,但相比起其他有試聽的機嚟講(包括馬sir的紅芯),真係會難以令人動心

的確你係電路落咗唔少心機,但好多非diy的ching可能係睇到一頭霧水

所以如果要更好的推廣,我諗你要諗下方式令其他人有機會試聽

認真的講,我如果咩都唔識而係淘寶揀,我會買紅芯,起碼個介面睇落好d同輸出選擇多

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Wilmer威馬 發表於 2014-6-26 00:26
我入左音響行 30 年,自主品牌 15 年,唔可能唔識 present 紅蕊,我亦由 02 年開拓大陸市場至今自建廠房 ...

你下次同果D客講(或者叫佢PM我), 要PCM同DSD都好聲的可以諗下CH Precision C1.

星級玩家

QQ
william02 發表於 2014-6-26 09:12
咁講,我同意成個概念越簡單越有機會好聲,但如果插sd卡放wav,實在有唔少機做到,唔係話要係功能上比人強, ...

可以甘講,同好多數碼產品差唔多,好多朋友系唔信任內地噶音頻產品,好多人有甘樣噶心態,花千機兩千蚊買臺SD轉盤先唔講值唔值,貼上左一個內地標籤已經令好多人止步,紅芯仲取埋個帶有色彩噶稱呼,更加帶來些少排斥。
        我并不急於系香港DIY圈打開銷售局面,就現時來講,我更加傾向於了解呢滴之前未接觸過噶圈內朋友,距地玩緊一個點樣噶方向,了解系雙方面噶,我都同時會提供一些低門檻高質素噶產品增加同大家互相了解噶機會。
        時空隔離,用心溝通增加了解先系最緊要,填鴨式噶強迫推銷只會帶來反效應,畢竟文化背景同生活習慣都唔同,就算系呢個圈內推廣唔到我噶產品,可以結識多滴同好都系天大好事啦,我都希望我地可以成為朋友,

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Wilmer威馬 發表於 2014-6-26 00:26
我入左音響行 30 年,自主品牌 15 年,唔可能唔識 present 紅蕊,我亦由 02 年開拓大陸市場至今自建廠房 ...

dsd 我覺得係俾人太神化了

到現時為止,好聽的dsd都係古典為主,口水歌用真正dsd filter 出會無咩感情,而現時好多的直解dsd其實係有convert係入面

另外sacd較一般cd好同碟的質素都有關,唔單止係因為dsd的關係

口水歌聽bluray audio出32bit可能仲好聽d