設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 有關電源處理器的問題

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟有幾樣關於電源處理器既問題想請教一下:

1) 電源濾波器同電源再生器邊樣好 d?定係其實要睇想要點既聲?一般黎講,一隻平價一點既電源再生器加一隻平價一點既電源濾波器 (如 PS Audio P3 + Isotek Aquarius) 效果好 d 定係單一隻貴 d 既電源再生器 (如 PS Audio P10) 或濾波器 (如 Isotek Supertitan) 會好 d 呢?用同樣價錢點砌先係最好既呢?

2) 有 d 電處會有高電流既 output 同低電流既 output,係咪高電流既 output 會夠力 d 但係冇 filter 得咁勁會多 d noise?

3) 部電處其實有幾熱?可唔可以擺野係面架?

謝謝
Naim Uniti 2
Naim PowerLine
B&W 805 Diamond + AudioNote SPx III jumper

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

電源處理器要配合你套機的級數;如果套機未到班就算用到SuperTitain效果都會唔顯著!
我啱啱都想升級電處;升級前會問晶爺借用206-2行前供電俾Sigmas 看看效果如何;到時再話俾你知道
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

鉑金玩家

chuwing 發表於 2014-6-25 17:27
電源處理器要配合你套機的級數;如果套機未到班就算用到SuperTitain效果都會唔顯著!
我啱啱都想升級電處; ...

就算套機唔夠高級,用super titian都冇壞
技安今次換咩好嘢呀?
器材: 法國合併機+法國小喇叭+祖國宇宙盤
電處: 美國電源再生+英國濾波+日本隔離牛
電線: 美國波蘭日本香港聯軍

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Q: 1) 電源濾波器同電源再生器邊樣好 d?
A: 無話邊樣好。因兩種方法做嘅野都唔同。
- 再生:一般只做重整 sine wave 的 waveform 並不濾波.
- 濾波:一般只做濾波;不做重整 sine wave 或 隔離 的處理。

Q: 定係其實要睇想要點既聲?
A: 不是。我覺得係你想做 自然一派 定 想整靚 D 電 多D。

Q: 一般黎講,一隻平價一點既電源再生器加一隻平價一點既電源濾波器 (如 PS Audio P3 + Isotek Aquarius) 效果好 d 定係單一隻貴 d 既電源再生器 (如 PS Audio P10) 或濾波器 (如 Isotek Supertitan) 會好 d 呢?
A: 當然係 組合 會好過 單一種電處 會比較好。功效比較全面D。

Q: 用同樣價錢點砌先係最好既呢?
A: 基本組合係 再生 拖濾波。

Q: 2) 有 d 電處會有高電流既 output 同低電流既 output,係咪高電流既 output 會夠力 d 但係冇 filter 得咁勁會多 d noise?
A: 高電流,低電流 係濾波上 各有不同方案。一般中價電處已會將佢地分開處理。

Q: 3) 部電處其實有幾熱?可唔可以擺野係面架?
A: 要睇隻電處有無發熱元件在內。有牛的,九成熱。
一般濾波都不熱。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
wadee + 10 + 10
mchan6 + 10 + 10
leemanho + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

plnl88 發表於 2014-6-25 17:54
Q: 1) 電源濾波器同電源再生器邊樣好 d?
A: 無話邊樣好。因兩種方法做嘅野都唔同。
- 再生:一般只做重整  ...

又俾機會晶爺表演添

咁其實,重整左 waveform 對 d 聲有咩影響,濾左波對 d 聲又有乜影響呢?

小弟依稀記得晶爺又用再生,又用濾波,又用隔離牛,又用地濾,可唔可以分享下您既電源係點整,等我地開下眼界?

Naim Uniti 2
Naim PowerLine
B&W 805 Diamond + AudioNote SPx III jumper

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

leemanho 發表於 2014-6-25 18:37
又俾機會晶爺表演添  

咁其實,重整左 waveform 對 d 聲有咩影響,濾左波對 d 聲又有乜影響呢 ...

下,小弟只是分享我的經驗,不是表現。
嗱,以下的客案只發生係我度。

Q: 重整左 waveform 對 d 聲有咩影響,
A: Bass 潛深左,更加有層次。

Q: 濾左波對 d 聲又有乜影響呢?
A: 濾波 D 中高頻更出,Detail 會出現返,音場更闊。

Q: 小弟依稀記得晶爺又用再生,又用濾波,又用隔離牛,又用地濾,可唔可以分享下您既電源係點整,等我地開下眼界?
A:
Wall <--- Onfilter20 (EMI Filter/地濾) <-- 206-2(再生) <--- PS Audio PPP(再生)

係 PPP 分途:
-  isol-8 minisub Axis (krp 500a, moon 220i, mono block x2)
- 凱韻隔離牛 (CEC CDT, DAC)

PS: 我係咪欠你一次小金輪插 呀?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leemanho + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

plnl88 發表於 2014-6-25 19:20
下,小弟只是分享我的經驗,不是表現。
嗱,以下的客案只發生係我度。

晶爺,,咩係。。

講得咁頂癮嘅

鉑金玩家

點解隻隔離牛唔插埋落AXIS度?

1萬

黃金玩家

cmlee 發表於 2014-6-25 19:30
晶爺,,咩係。。

好似師兄話排隊。
我老人痴呆,忘記左。

1萬

黃金玩家

alpinweissM 發表於 2014-6-25 19:31
點解隻隔離牛唔插埋落AXIS度?

試左。高清得滞。可能無左後級之故。
而家咁插,加埋你條 sc3 coax 有返以前D聲。