設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lamhokin

[電源線] 開盒仔 AudioQuest Diamond usb cable (更新在14樓)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

oby 發表於 2014-7-5 23:02
最近我都想入條AQ既usb線....想問佢入門椒大約咩價位架:]

你預算幾多?如果唔多未必值得入AQ,佢最低GRADE嗰隻好似唔太特別,起碼CARBON

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

william02 發表於 2014-7-5 23:10
你預算幾多?如果唔多未必值得入AQ,佢最低GRADE嗰隻好似唔太特別,起碼CARBON ...

我預算$500左右, 小試牛刀!!
請問師兄有冇好建議?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

照價錢AUDIOQUEST - CINNAMON 可能到的,但推薦程度不高,或者留意下二手有無好嘢.....

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

終於有時間玩下條線啦,首先聽翻陣本身條cardas先,等自己有翻個記憶
兩條線我都係聽同一首歌 av show 2012第3首 cry me a river DSD file.
其實一開聲已經聽到吾同,Diamond既口型比cardas細而清楚,樂器亦都好似高清左,件頭細左
背景吾使講,Diamond既背景真係好似其他師兄講既甘好黑,音場較cardas撐得開
人聲無左cardas既厚暖感,變得頗中性,又未到冷聲同乾
低頻量減少,但彈跳力好好。
總括黎講都係值得一換既線材黎,而且以上所講既係條線仲未煲起既情況下所聽到既。
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lamhokin 發表於 2014-7-5 23:51
終於有時間玩下條線啦,首先聽翻陣本身條cardas先,等自己有翻個記憶
兩條線我都係聽同一首歌 av show 2012 ...

咁條線未必啱我套意大利聲底喎
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

oby 發表於 2014-7-5 23:18
我預算$500左右, 小試牛刀!!
請問師兄有冇好建議?

幾百蚊唔建議買AQ
AQ要高端至掂,低端貨平平無奇

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

rage1997 發表於 2014-7-6 12:43
幾百蚊唔建議買AQ
AQ要高端至掂,低端貨平平無奇

入門價建議neotech, cp 值ok

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

神風怪盜kid 發表於 2014-7-6 08:48
咁條線未必啱我套意大利聲底喎

可以講多少少嘛?師兄覺得套器材差啲乜?
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lamhokin 發表於 2014-7-6 22:35

我只係話條線未必啱我咋
無話ching套玩具唔夾{:9_409:}{:9_409:}
小弟無功力品評別人的組合{:9_407:}{:9_407:}

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lamhokin 發表於 2014-7-6 22:35

我套野意大利聲底加用foobar2000播歌,本身都嫌聲音(特別高頻)太標太吉耳。加條diamond相信會聽多好多細節,但吉耳問題相信會更嚴重