設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 分享一下小弟的音響故事

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
由我剛剛開始對音響有要求既時候, 已經係Lossless檔案既時代, 屋企好少CD,
而且當時既概念仲係覺得喇叭線幾千蚊係自己有排都未接觸到既事, 因為當時我正正只係係用緊KEF既X300A,
因為覺得佢方便易用, 插條線就搞掂而且外形美觀, 而依對喇叭我大約用左一年之後...

我被公司安排左去一間新舖頭, 而我係依個時候同一位年資比較高既同事成日傾音響, 而我日日都見佢睇33同post76,
當時我對音響既認識仲係好淺, 而且好多接駁都仲係半桶水, 所以依位同事係機緣巧合既情況下做左我既良師益友,
而最終我都無法避免中毒, 只能升級我套喇叭了...

小弟屬於一個外觀主義者, 所以對喇叭既外形要求重要過喇叭既音質, 所以我從外觀為主既情況下入手左KEF既LS50,
咁當然都有去試聽過, 而且睇過網上COMMENT啦, 但其實小弟覺得自己試聽真係好過睇COMMENT好多,
因為網上COMMENT同自己感覺真係兩個世界, 而且見好多人話高音靚, 但係我就覺得偏多了:[  

因為家中媽媽對傢俱擺設要求十分高, 所以未能將音響安放於客廳, 所以我只能從自己房間著手....
當我入手左一對喇叭後, 從同事中借來一套QUAD34+QUAD306, 依套係我人生第一套接觸既前後級,
而我亦都從我既床下底搵返以前既AUNE MINI USB [HEADPHONE AMP]做我既解碼。
第一下既引象好深刻, 估唔到自己都可以將HIFI依個字用係自己房間.....

其實入手左二手既QUAD44+QUAD405.2, 木制木台架, 喇叭釘墊, 為求達到耳仔水平....
IMG_20140711_230716.jpg IMG_20140607_160321.jpg IMG_20140607_142529.jpg IMG_20140606_124713.jpg

正當我以為可以休息一下既時候, 發現部前級成日自己熄左燈, 而且點按都冇反應,
當時個人情緒好DOWN, 因為自己唔識維修, 唔知壞乜, 唔知搵乜野人維修...

我當時不停上網問人, 自己又上網睇下有冇人有我同一樣既狀況, 最終....
比我係POST76遇到師兄BILLYMUD, 佢肯接手幫我處理我部QUAD44既問題...而且維修其間非常細心..

尋日...我已經從BILLYMUD師兄手上接返部仔仔返屋企, 而且佢仲燒左一隻碟比我, 碟入面有好多維修既資料...
小弟係度想借依個機會向BILLYMUD師兄講聲多謝..

而我最後亦都多謝所有幫過我既師兄, 祝大家可以賺多D錢買自己想買既音響設備:]

評分

參與人數 7威望 +58 金錢 +58 收起 理由
wadee + 10 + 10
leo25 + 10 + 10 一定要加分
bigair + 10 + 10 精彩報告
louis001 + 10 + 10
billymud + 8 + 8 落足心機,一定要加分 !
sealteam4 + 8 + 4 用家心得
flight + 2 + 6

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

一有要求,就越中毒越心,

星級玩家

看師兄現在環境萛是一個起步點吧,
但要到音響之門入口還是很遙遠啊,
祝一路順風^^

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

LS50 好開始

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

會唔會厚聲過頭?,,,,,
(Post76 Android 手機版送出)
CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE

黃金玩家

好有心既用家   器材每種配撘 加建都會出現唔同既變化
好好用心去調教 師兄最終都可以搵到心中喜愛既聲音
器材既最好既發揮 最重要係用家用心調教後既感覺
因為始終聽個個係自己 自己先最清楚自己想要既係乜野

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

有機會偷偷地搬套架生出廳玩,加返對腳,喇叭前後左右留空間,保證係兩個世界
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟都仲係起步到唔起既階段....
依家打算學BIGAIR師兄所講, 加對腳架放係廳玩....

唔知師兄你們有冇平靚正既腳架介紹呢?

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

oby 發表於 2014-7-15 13:40
小弟都仲係起步到唔起既階段....
依家打算學BIGAIR師兄所講, 加對腳架放係廳玩....

最平最靚最正腳架一定係FD II , 二手入一定最保值

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

阿正 發表於 2014-7-17 13:42
最平最靚最正腳架一定係FD II , 二手入一定最保值

係咁E...都幾差野....