設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電源線] Plasma電源線DIY抉擇

黑鑽玩家

Hi-Fi OCD 患者

金耳朵金耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小弟剛入手 Pan 記 VT60 55吋
但由於畫面面積比以前大好多, 雜訊非常明顯
而手上一條MS鍍銀線亦不適合Pan記plasma
有見及此, 將會DIY 一條新電源線, 以下是首選, 想集思廣益

插尾會選用P587SE 曲頭 (因不知有什麼其他型號IEC啱Pan記plasma...)
若有經驗師兄請提點任何配搭插頭/屎 (小弟有美式電處及英式無濾波拖板)

謝謝!!
單選投票, 共有 24 人參與投票

投票已經結束

12.50% (3)
20.83% (5)
8.33% (2)
58.33% (14)
您所在的用戶組沒有投票權限

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
s92204 + 10 + 10

查看全部評分

Hi-Fi: 退燒中
Head-Fi: Song XBA-Z5 + Astell&Kern AK120II

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

fatkie 發表於 2014-8-27 08:37
我搵師傅咁樣整左條紅腸, 用得好鬼開心  

請問响邊到買同幾銀。
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,請問係邊到整同幾銀,可以P.M小弟嗎!
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

gnihsak 發表於 2014-9-5 17:55
請問係邊度整同整左幾錢? 我都覺我部VT60好多NOISE
呢條線同原裝 如果係普通拖板 會唔會明顯睇到分別? 可 ...

太多大師講過呢條線, 我唔敢班門弄斧.

yuppi 兄既報告: http://post76.hk/forum.php?mod=v ... =%E7%B4%85%E8%85%B8

鐵心心大師既報告: http://post76.hk/forum.php?mod=v ... =%E7%B4%85%E8%85%B8

晶爺元祖介紹: http://post76.hk/forum.php?mod=v ... 7%97%B4%2B%E7%B7%9A

76 官方介紹: http://www.post76.com/wordpress/?p=52107

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Krizzzz + 10

查看全部評分

YBA PASSION IA350
CAMBRIDGE AUDIO AZUR 751R
OPPO BDP 105D
FOCAL DIABLO UTOPIA III + CC900
MIRAGE OS3
MORDAUNT-SHORT AVIANO 7
PANASONIC TH-P42V20H
MAGIC TV 8000D
ISOL-8 SUBSTATION LC
隆宇 LY-206-2

高級玩家

請問係邊度整同整左幾錢? 我都覺我部VT60好多NOISE
呢條線同原裝 如果係普通拖板 會唔會明顯睇到分別? 可唔可以形容下??

黑鑽玩家

plnl88 發表於 2014-9-2 00:07
????
好多師兄用緊兼拍埋鉑金屎添。

係呀晶哥, 不過之前我發起投票諗住話集思廣益, 幫條紅腸謝下票je

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
s92204 + 10 + 10

查看全部評分

Head-Fi: Song XBA-Z5 + Astell&Kern AK120II

黑鑽玩家

ikki55 發表於 2014-9-1 23:49
我都係用pan記65吋plasma, 但係幾食電, 平均應該有500W以上, 比一部80吋SONY 4K更食電, 我諗你果部都有400W ...

廠線太雞! 餵唔飽部新plasma, 於心何忍...

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Krizzzz 發表於 2014-9-1 18:54
感謝各位Ching參與
最後的winner 係 ...................

????
好多師兄用緊兼拍埋鉑金屎添。

評分

查看全部評分

科林玩家

我都係用pan記65吋plasma, 但係幾食電, 平均應該有500W以上, 比一部80吋SONY 4K更食電, 我諗你果部都有400W以上, 線用番原廠但比咗一個獨立牆插佢~

評分

查看全部評分

黑鑽玩家

感謝各位Ching參與
最後的winner 係 ...................

JPS POWER AC IN-WALL 大紅腸

小弟已入手一條

由於76好似無人討論過紅腸入VT60 Plasma 的效果
不日run in 後小弟必會詳細包膠

待續!

特別鳴謝 fatkie 兄