設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lamhokin

[CAS音響] fiber box 開箱

星級玩家

又學到野

咁 NAS 同 streamer 之間用 crossover cable 直駁好定係經 router / switch 好 d 呢?定係冇分別?
Naim Uniti 2
Naim PowerLine
B&W 805 Diamond + AudioNote SPx III jumper

黃金玩家

樓主, 加多條銀LAN仲正呀!

黃金玩家

lamhokin 發表於 2014-8-27 13:59
我都試過插usb聽,結果系聽唔夠一首就蚊翻出黎

我有另一個 Fiber box 用家都係用Naim CAS player 的, 佢都有同感!
當然佢 router, hubs, NAS 都係用小弟的線性電源!!

黃金玩家

leemanho 發表於 2014-8-27 21:33
有此等事?其實點解呢?照計喺 USB 度讀個 file 點都容易過經 LAN 線喺 NAS 讀個 file 丫?  ...

這是Player CPU overhead 問題!
以我所了解Network streaming 係小D CPU overhead 過read USB HDD or SD card 的!
所以Player 有多D resource 去完成音樂部份, 令音樂感更好!
PS: 以上解釋是以人性化角度講的, 簡化了很多 technical 部份!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

edison133 發表於 2014-8-28 09:42
樓主, 加多條銀LAN仲正呀!

遲下實試下條純銀
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

科林玩家

SD、CF卡擺歌都可以嘅, USB手指就唔係咁掂, 歌放喺NAS係最好, LAN線用CAT6 SHEILD就可以, 但記緊要用大牌子, 用雞線效能會下降兩至三成~~
內聯網通訊唔可以用router做switch, 家用router個switch係送嘅, 本身巳經唔掂, 仲要同時處理對外和對內通訊, 出問題嘅主要係幾百蚊嘅giga router~~
如果要內聯網高效穩定, 加一個商用smart switch就可以, 除咗穩定高效外, setting亦比較有彈性, 更有些商用switch專for audio用, 但唔係咁啱家用~~
本人玩緊AoE嘅~~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ikki55 發表於 2014-8-30 13:03
SD、CF卡擺歌都可以嘅, USB手指就唔係咁掂, 歌放喺NAS係最好, LAN線用CAT6 SHEILD就可以, 但記緊要用大牌子 ...

師兄,其實我唔系好明幾種router,giga router系我地家居平時用果D?
smart router又系點既樣?系邊買到,同貴唔貴?
Kharma S7
Naim cd5xs
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum

科林玩家

lamhokin 發表於 2014-8-30 13:20
師兄,其實我唔系好明幾種router,giga router系我地家居平時用果D?
smart router又系點既樣?系邊買到, ...

router 有分家用與商用, 家用嘅三四百就有, 而且仲係行gigabit, 商用嘅就由千零蚊起至十萬蚊都有, 中小企通常用$1000-20000 嘅router, 而屋企可以用$1000-5000嘅商用router, 比家用router穩定好多, 但係除非你嘅 audio data 玩到要同好多地方連埋一齊, 否則一般先攪好個內聯網先~~

基本上係冇smart router, 你應該係講smart switch, smart switch 表面上好似一個hubs咁, 但功能就強勁好多, 例如可以set 進階qos,  vlan 和Link Aggregation, 最緊要係穩定高效, 始終用個router做咁多嘢唔係咁好, 分開router負責對外, switch對內會好好多~~

smart switch黃金地下或高登都有得賣, 大約1100蚊, 牌子多數用呢兩隻~

Netgear GS108Tv2
http://www.netgear.com/business/products/switches/smart/GS108Tv2.aspx#tab-techspecs

Cisco SG200-08
http://www.cisco.com/c/en/us/products/switches/small-business-200-series-smart-switches/models-comparison.html

8port唔夠就買16port~~

一般cat6線為雙絞線, 巳有一定嘅抗電磁干擾能力, 加上shield (STP)鋁箔屏蔽巳經好足夠, 前提係記住用大牌子(AMP), 好貴果D lan線有多餘錢先買~~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ikki55 發表於 2014-8-30 15:10
router 有分家用與商用, 家用嘅三四百就有, 而且仲係行gigabit, 商用嘅就由千零蚊起至十萬蚊都有, 中小企 ...

多謝賜教
終於知道smart switch係乜黎啦,但安裝設定上會吾會好麻煩?
Kharma S7
Naim cd5xs

1萬

白鑽玩家