設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: windwolf447

[入耳式] 我肥但我有內在美-- JH Audio Roxanne 開箱

星級玩家

dezispop 發表於 2014-11-13 12:25
已經退退地,心思思想玩家用CAS
(Post76 Android 手機版送出)

我就一直都有用~近來玩埋黑膠,就係因為用耳機聽黑膠太別忸,所以又開始用喇叭

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

dezispop 發表於 2014-11-13 11:54
恭喜入坑

多謝!

其實AKR03一出 時我就買左, 用在AK240 上十分滿意,雖然高頻驟耳聽落有d暗,但係其實分析力好好,好多details變化聲都聽到,dynamic 又好,所以再上CM 版.

AKR03已放了,無得同場比較,但係印象中CM版同UF版及AKR03 都有d 唔同。CM版膠接近UF版,AKR03 應該再調較左d聲, 比較粉d同厚d, UF版相比少d 味,而CM版可能無左耳膠影響,同埋更多接近內耳發聲,我覺得低音份量比AMK03 少左

當時AKR03 一買入當晚已好驚豔,我覺得各方面好聽過我的UEIM, 成晚聽住唔捨得除低,反而到手的CM版就無左呢d 感覺

可能呢兩個月等候cm 的空檔期入了K3003頂上,k3003 d圈聲係幾好音色同音樂感,影響左對CM版的觀感,不過CM都係新,只開聲左兩日,唯有再努力run in.

Lumin > EAR909 >
Ether C, HE-6, HD800, K812, LCD2
Paw Gold, QLS 360LE, QA360 , N6, AK240,
Phatlab Phantasy, Traveller
T70P, T51P, K712pro, K550, HD25II
MH335-SR, Roxanne CM, UERM, K3003

黃金玩家

oldtype 發表於 2014-11-13 12:36
多謝!

其實AKR03一出 時我就買左, 用在AK240 上十分滿意,雖然高頻驟耳聽落有d暗,但係其實分析力好好, ...

agree,
akr03版 vs cm and Uni-fit版係兩種聲,
不過又未至於有大分別。

我都玩過一陣K3003, 音色取向的確唔同,
不過配ak240, 感覺上高頻較尖,
我自己對bass有偏好,聽唔慣。

玩多陣直推,試玩玩部hugo,
會推更多細節,似乎roxanne仲有空間進步,
不過唔討論值唔值同浪唔浪費粒chip了。

星級玩家

新仔玩家

Earsonics係初出品既品質控制有問題已經唔係第一次,我都算係Earsonics長期擁躉,但買佢地出品既耳塞時會相當小心。

師兄一次出手比一次貴,真係厲害。希望師兄聽得開心,恭喜入手。對於Roxanne,師兄提及到Roxanne聽落比會覺得矇,但原來只係初印象,睇怕要再試試先得。(其實我只係試過AKR03,)我覺得聲音笨重厚渾唔太自然,或者單元數太多要煲機所以初聽未必討好。

若有機會而師兄唔介意,希望遲下有時間的話可以約出黎毒毒我

黃金玩家

斯路 發表於 2014-11-13 13:24
Earsonics係初出品既品質控制有問題已經唔係第一次,我都算係Earsonics長期擁躉,但買佢地出品既耳塞時會相 ...

講真, '笨重'呢個term, 我聽咗差唔多200 hours, 依然有呢種感覺

星級玩家

我認為個笨重感可能係因為訊息量太大? 不過個人接受到,因為以前用開SEN記HD650,佢又係有少少偏暖蒙厚取向

星級玩家

新仔玩家

windwolf447 發表於 2014-11-13 15:30
我認為個笨重感可能係因為訊息量太大? 不過個人接受到,因為以前用開SEN記HD650,佢又係有少少偏暖蒙厚取向 ...

訊息量大既入耳式我長期用或者長期用過既有Etymotic ER4S/Ocharaku Flat4-KURO/Earsonics SM64,都唔會覺得笨重呀。要歸類我傾向歸類於調音風格呢。

不過越睇就覺得越有趣,睇怕睇字都真係唔能夠好好了解,睇下幾時試試先得。

星級玩家

斯路 發表於 2014-11-13 15:38
訊息量大既入耳式我長期用或者長期用過既有Etymotic ER4S/Ocharaku Flat4-KURO/Earsonics SM64,都唔會覺 ...

也對,也許應該說是JH調出來的"厚重的氣氛圍"。

找天約出來聊聊天聽聽大家的器材吧~

其實我感覺我只是一直在用最初入坑買TG334的那筆錢,賣左334之番筆錢又買左不少2手野玩,然後又用差不多的價賣左果D野,一直2手買買賣賣,VELVET也是賣完果堆野後買的,哈哈

星級玩家

ie800舊CM耳膠真係一日唔掉一日都仲可以切出黎用XD
大概有D體會到CM版ROXANNE會係咩感覺,對比用耳綿OR普通耳膠,果種微微暖蒙的背景會少左D清番D,分析力同泛音表現都會進一步提升(細節量真係幾驚人),不過SUB-BASS會少左D

但咁樣加舊CM膠上去會令ROXANNE突多唔少出耳仔,好聚住聚住,所以都會玩下算了

鉑金玩家

windwolf447 發表於 2014-11-13 18:59
ie800舊CM耳膠真係一日唔掉一日都仲可以切出黎用XD
大概有D體會到CM版ROXANNE會係咩感覺,對比用耳綿OR普 ...

唔知做半模會唔會咁突呢?