設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: HKP

[請教] 關於整流膽的噪音....

進階玩家

jastudio 發表於 2014-11-24 17:42
咁你都幾電得幾都多喎
答返問題,是可以加放電電阻的,2百零K度啦。如圖
(Post76 Android 手機 ...

又想問一下,

我諗住順手改埋....
"三極管"  同埋  "超線性接法"
邊種接法係比較"推薦"?

備註:
暫時我用91DB喇叭, 唔難推~
但遲下我會DIY一對全頻喇叭 ~

謝謝

銀級玩家

HKP 發表於 2014-11-24 18:57
又想問一下,

我諗住順手改埋....

三极好听d,超线性推力大d
全频应该都过91,92db啦,易推。
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

黃金玩家

jastudio 發表於 2014-11-24 19:07
三极好听d,超线性推力大d

Agreed !
屋企用,十瓦八互三極,就夠好聽喇。
billy

銀級玩家

最緊要隻牛夠足火數,咁樣控制力就好好多
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

jastudio 發表於 2014-11-24 19:37
最緊要隻牛夠足火數,咁樣控制力就好好多

I doubt his Taobao  Kit is equipped with quality transformers.  
billy

銀級玩家

billymud 發表於 2014-11-25 11:48
I doubt his Taobao  Kit is equipped with quality transformers.

我唔知老兵的機質素怎樣呀。。。
剛剛才去ching tb 的link, 才看到不足一千可以買一部單端34 啊??  真的算便宜了!只是沒有機會聽下系乜野聲。。。
回想之前切第一部都係34,在質素中停嘅拉非爾訂1電源牛1choke加2輸出牛都要千幾。。。仲不計其它零件。。。
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono

進階玩家

jastudio 發表於 2014-11-25 14:25
我唔知老兵的機質素怎樣呀。。。
剛剛才去ching tb 的link, 才看到不足一千可以買一部單端34  ...

聲音普通啦,我最初就係插新買JJ胆試, 都算OK,
不過高音有啲....粗粗哋.....唔識形容....
可能未煲開啦....

換咗電容後, 底頻札實咗好多, 高中音冇乜變化....
不過好我換咗啲平價電容, 仲要換錯咗.....

就係因為平, 仲有外形唔錯,  所以我買嚟當"老師"
學緊點劏佢.....

又講返轉頭, 有無CHING有自己砌過喇叭?
我諗住咁執:
音箱:
http://item.taobao.com/item.htm?id=12763189103&_u=dcmf349488

4吋全頻:
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.24.Kddaeo&id=36119664193&ns=1&abbucket=11&_u=pceis9u1735#detail

唔知迷宮喇叭係點?
有冇師兄有意見?

銀級玩家

tb 有做迷宮喇叭箱,用實木做好實淨。我買咗對做炮灰喇叭(試機開聲用)大陸喇叭單元唔得。可能fostex 會好D。

不過大致原理透過彎曲嘅迷宮增長共鳴氣孔,從而增加低音。不過唔掂。唔知係單元唔掂,定係個迷宮唔掂

進階玩家

jastudio 發表於 2014-11-25 16:43
tb 有做迷宮喇叭箱,用實木做好實淨。我買咗對做炮灰喇叭(試機開聲用)大陸喇叭單元唔得。可能fostex 會好 ...

我上網睇,
啲人話要先計迷宮個長度,
再配合個喇叭單元頻響數值.

或者放啲吸音棉入音箱再去調教.

我都唔係好識計, 所以諗住買長啲迷宮, 唔掂就塞吸音棉慢慢調

銀級玩家

HKP 發表於 2014-11-25 17:09
我上網睇,
啲人話要先計迷宮個長度,
再配合個喇叭單元頻響數值.

喇叭好難搞,最多R&D嘢。我唯一唔diy嘅就係喇叭
唔識答你啦