設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ant9284

[發燒碟] 東亞華星下批SACD

1萬

白鑽玩家

老而不

tm1988 發表於 2014-12-23 14:16
玩炒碟係近呢十年到嘅事,乜西德版,日版,T113,銀圈,No ifpi版以致近年玩編號,自己其中有只譚詠麟精選, ...

同感, 自己都有幾張舊版CD , 日本EMI出的梅姐專輯. 當年珍而重之(貴過LP成2-3倍wor!!)
以前又好, 今日都好, 聽有D位聽落真是好啞色, 唔夠今日的SACD順耳.

CD版的野, 早年自己都上網search過.我千禧年開始有網上, 當時個世界都無呢d 資料, 又或者唔多.
似乎過了SARS, 先有講起. 而今日不少資料都是來自同一篇文, 而且是同一地方.  
聽CD比我耐的人在香港有好多, 都無話留意過自已用緊咩版本. 當時買的就是買的, 何來版本之說.

有次問位外國朋友係賣咩版的時候, 佢地一發覺少左IFPI以為自已賣老翻, 即時cancel auction,  等我解左好耐先重開.
好多外國朋友都知有無IFPI的出入, 甚至有人用sound wave analyzer睇. 然而只是本著以音樂至上, 唔會化大到好刻意甘樣分版本.
又有些人像我一樣都研究錄音, 製碟機, 廠諸類的去向. 好似三洋版的印碟機器去左邊? 成家公司關左自己條line都會賣走機器吧? 甘又賣左去邊? 無賣走的話佢又改左印CD-ROM? (甘樣CD-ROM會唔會都好珍貴?)
如果咩都無之後話某某版好珍貴...而事實只是轉了名繼產, 甘又點講呢?

唉, 都是今時今日的華文圈小活動害死人
還是好音樂最好.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

tm1988 發表於 2014-12-23 14:16
玩炒碟係近呢十年到嘅事,乜西德版,日版,T113,銀圈,No ifpi版以致近年玩編號,自己其中有只譚詠麟精選, ...

現在買都係情意結
過咗度氣就未必郁手去買
買得多都要揾地方放
過多一兩年要買嘅買咗
仲繼續用呢條橋
唔知到仲有無得玩
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

mzbmzb 發表於 2014-12-23 13:07
絕對認同,邊得嚟一千隻咁快買得哂仲加埋價喎

基本上可能是冇1000張出晒市場架。

東亞林老闆佢自己都會KEEP起一部份,用作應酬用的。不過,難保日後他會當垃圾般扔掉 或 放番晒出來賣。

另外,現在賣碟出街唔剩止得本地零售店舖的了,還有其他師兄經常提及的網購呢,例如 YESASIA。仲有 出口至東南亞地方嘅店舖。

店舖KEEP起一部份用作炒賣不是奇怪的情況,講真呢個情況出現了唔止10年啦!

以上說話,純粹推測,不喜勿插。

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
mzbmzb + 5 + 5

查看全部評分

鑽石玩家

窮鬼

Netmans 發表於 2014-12-23 21:00
現在買都係情意結
過咗度氣就未必郁手去買
買得多都要揾地方放

再過多十年

應該都無掛…
CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

粗人敵卡 發表於 2014-12-23 21:10
再過多十年

應該都無掛…

應該是 我們呢批會買碟嘅人唔係度 或 再冇能力買碟時 ,CD 就會停產的了。

專業玩家

粗人敵卡 發表於 2014-12-23 21:10
再過多十年

應該都無掛…

買得呢D碟大多聽呢類歌大嘅六,七十後,少部份八十後,成個市場淨係做緊呢班人生意,本地唱片公司為求以穩陣低成本又賺到錢就不停番出八十年代嘅歌,宜家九十後一部手机+headphone+source已搞掂点會理乜版物版。

1萬

白鑽玩家

老而不

等家下5-60歲的人老的老, 死的死, 未必有再有人重聽梅姐, 學友, 校長的歌.
未來的情況, 只會好似家下聽60年代的歌手如 nat king cole, frank sinatra, bing cosby 之類的一樣. 有大box set出, 話好再用正料話好正聲,
然後個孫(都18歲起了)問" nat king cole係邊個?" 一樣.

---
不過今次八到的消息, 唔少正常的鋪庫存量都好少, 有D甚至話入唔到手.
然後有D本身只有一兩張在數小時內賣完, 托下托下找到一批, 無耐又差一陣子走出來的貴價碟,
姑勿論大老闆自已包起100-200只CD當christmas gift 還是雜誌社社小禮物, 呢個數都好有限.

仲有800幾只點講呢? 呢個餘數的5-6成起放左上在網站賣?
如果800隻中網站賣走了呢個剩數的60% (480張), 即是香港只有320只剩底去派貨? 甘樣的話何止三百元以下一張先?
還是店方又齊齊上個網訂回流貨? 甘店內個mark價又賺得甘可憐?
條數好難砌出一個解得明的picture...
還是好音樂最好.

鉑金玩家

今日會過香港活動,請問各師兄边度仲有張國榮,同阿梅買?
谢谢報料!
我仲未買到
manbbb

星級玩家

manbbb 發表於 2014-12-26 12:40
今日會過香港活動,請問各師兄边度仲有張國榮,同阿梅買?
谢谢報料!
我仲未買到 ...

我買多左一套,全新未開,HK Record $265 each  有意pm

鉑金玩家

Homme 發表於 2014-12-26 13:15
我買多左一套,全新未開,HK Record $265 each  有意pm

我想找些買$208價位
manbbb