設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: macmini

[發燒碟] 有彈有讚"東亞華星"及"環球十款"SACD

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

我好歡迎佢咁樣爆內幕, 否則我一定唔會有預備去訂隻碟,下次希望又會預先通知啦

星級玩家

十個有九個CHing都彈"蔡國權 / 新曲與精選"音質,看來可以慳番

專業玩家

Cheap Cheap AV friend

76-FC 藍寶石勲章

c6001445 發表於 2014-12-24 15:58
十個有九個CHing都彈"蔡國權 / 新曲與精選"音質,看來可以慳番

師兄你好,我個人比較着重首歌好聽與否,之後再看看音質,如果錄音非常靚,但歌手質素差就送俾你都唔要。希望你多多支持蔡國權

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jcttt + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

c6001445 發表於 2014-12-24 15:58

可能是精選關係,但未至於好差喎

其中有幾首錄音幾靚,整體幾好,值得一入喎!始終是正相碟
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

laiwingnang 發表於 2014-12-24 15:20
我好歡迎佢咁樣爆內幕, 否則我一定唔會有預備去訂隻碟,下次希望又會預先通知啦 ...

雖早爆又可以點, 打手/炒家都係度望. 結果下次又是爭崩頭.
我唔反對收風, 因為我自己去都會望下唱片鋪老世張order紙每月每週有咩出, 然後留野
不過我唔仲意爆, D料真假太難分了: 某說是名母帶, 某說是名混音師, 某說是如何珍貴....都唔知真定假.
買左了, 荷包又痛又受罪, 自己唔想上網講但都要迫住對自己話好聲....何苦呢....
還是好音樂最好.

專業玩家

Cheap Cheap AV friend

76-FC 藍寶石勲章

有彈有讚"東亞華星"及"環球十款"SACD ( 25 Dec updated)

近排新出的SACD,因為本人大部分都沒有這一批曲目,而這批歌手也是實力在香港90年代音樂最鼎盛的時候推出,那是學生的我沒有那麼多零用錢購買CD,所以大部分的 SACD都有購買。由於大部分都是心頭好,所以每晚都聽二三隻去回味一下童年時,也嘗試跟大家分享一些感覺。

本人在夜深細聲之下的聆聽,音量不大的情況下一聽就知清晰與否,只能聽到CD層的音色,然後加一兩隻"字"給大家:

Leslie / 風繼續吹 - 封面印刷醜怪好似買咗老番,一貫舊錄音,聲音及音場壓縮,但不算偏薄的聲音,曲目當然好聽音色就麻麻,無買也無妨。

Anita Mui / 壞女孩 -買咗未聽,之前購入一些梅艷芳的SACD,由於曲目我接受唔到已經賣出

羅文 / 幾許風雨-封面印刷醜怪好似買咗老番,音色一流,裡面有一兩隻歌百聽不厭值得購買,期待SACD 層更上一層樓。

Andy Hui / 喜歡妳是妳 -沒有購買。

鄧麗君 / 名曲選 -買咗未聽。

鄧麗君 / 雷射島國情歌精選 -買咗未聽。

張學友 / SMILE -買咗未聽。

張學友 / AMOUR 遙遠的她 -買咗未聽。

譚詠麟 / 愛情陷阱 - 昨晚聽咗,比預期之中好聲,音色比較自然,清晰度高、分隔度好、音域都闊但不至於走好高清而犧牲了音樂感,我相信是當年仍然是模擬錄音,不像今天全數碼化,所以音質值得稱讚。(請留意下一段)

譚詠麟 / 第一滴淚 - 與對上"愛情陷阱"之比較,我感覺"愛情陷阱"比"第一滴淚"好聲少少。如果"愛情陷阱"是9分,這一隻碟我比8.5分。本身擁有2014年版"譚詠麟極品精選之2",就將碟內的"無言感激"作AB比較 ,結果SACD版"一滴淚野"勝在分隔度清晰度。

蔡國權 / 新曲與精選-音色普通,可能是不同年代錄音,一些音質比較暗淡,一些比較明朗特別再頭幾隻,最尾的至尊金曲"再見也許不再會"清晰度高,如果沒有這些曲目,是值得珍藏的,如果追求音質可以不買。

葉德嫻 / 黑白精選-葉德嫻是我其中一個最喜愛的實力歌手,全隻碟音色一至、平均,可能是當時在黑白公司比較高質素製作,錄音細緻度高,如果你喜愛她的作品及沙亞的聲線,值得收藏。

麥潔文 / 麥潔文-音色與羅文"幾許風雨"有得比較,是高質素的錄音,聲音開洋,如果鍾意她的歌聲也可以購買,不一定只要Alan、張國榮。

陳慧嫻 / 反叛 -我沒有舊CD比較,只得一隻陳慧嫻精選內的一首歌作比較,感覺比精選好,細緻度高一班( 同精選CD比較一定要好),感覺上覺得沒有買錯。

我有部分黑膠嘗試日後與這些CD的錄音比較,有時間再同大家更新我的聽感。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kongchai + 10 + 10 精彩報告
Soundboy + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

隻恭喜發財尾果度唔同左

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

聽了 “ 蔡國權 ” 感覺上聲底好薄,同張復黑王差很遠,復黑王欠了兩首新歌,但感覺比較開揚,尤其是我個人最喜歡的 “ 不再猶疑 ” 是聽到分別的呢
(Post76 Android 手機版送出)

白鑽玩家

聽完上面的師兄咁講,蔡國權隻精選可以慳番。