設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kawaiwong

[入耳式] RHINES STAGE 4/5 OR VE 6 ?

銀級玩家

要治本必需重口味

nightscrawler 發表於 2014-12-29 23:06
Universal 的4與CM 的4差別都算大的, 其他兩隻的universal 我就未試過.

3隻MODEL香港都可以試,話哂都幾貴 ...

想請教下師兄s4個差別係點
雖然小弟都打算遲d去試s4,但都想搵d包膠參考下先
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

進階玩家

就台灣VE6與Rhines Stage5的開箱文來看,Rhines Stage5最大的問題在做工遠遠不如VE,居然在面板與耳機主體之間有個巨大的氣泡在裡面
,看到台灣Stage5的開箱文結果做出來的耳機是這種德性,這麼貴的客製化耳機這種做工實在是不合格啊。

VE6的開箱文,沒看過有這麼離譜的情況,現在終於知道compact monitor為什麼會分家了,哈哈哈哈哈。

ps VE老闆居然參加過德國知名樂團Official SuidAkrA ,看到這消息實在是嚇死,強,果然是強人無誤。

星級玩家

goodabc2010 發表於 2014-12-30 08:42
想請教下師兄s4個差別係點
雖然小弟都打算遲d去試s4,但都想搵d包膠參考下先  ...

這已經是頗長的一段時間了, 印像中我我攞到自己對CM S4一聽完後, 我第一個感覺係universal 個對其實係做得幾求其.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10 thx ching

查看全部評分

Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

星級玩家

kawaiwong 發表於 2014-12-29 23:29
見你應是S5用家, 你對S5有咩聽感?

S5 中頻較出.
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

高級玩家

其實一間廠做得隻demo出黎就係去比客人感受最接近成品既聲音
如果聽demo都唔掂作為店員/方應該去分析到底係demo真係有問題完聲音取向真係"咁樣"
連demo unit都hea做既, 真係睇唔出佢地對成品既要求會有幾高
始終, demo unit係廠比客人既第一個印象

單單一句"成品好聽好多/demo只有成品x成功力" 根本就係唔專業既態度
有時粗粗地, 有聲咪算囉
FINE!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kawaiwong 發表於 2014-12-29 20:22
新版JH16PRO,CRYSTAL PICCOLLO CM線, 之前用MA9, 剛轉CAYIN N6.....唔知點講總是欠缺些什麼, 唔識型容.. ...

小弟都係新版16 pro+N6喎!kawaiwong兄不如試下其他線先啦,Crystal Piccolino我未試過,但Whisplash V2 Gold、Reference Gold或Toxic Cables Silver Poison都係唔錯選擇!

銀級玩家

要治本必需重口味

nightscrawler 發表於 2014-12-31 00:43
這已經是頗長的一段時間了, 印像中我我攞到自己對CM S4一聽完後, 我第一個感覺係universal 個對其實係做 ...

今日終於走左去試s4
demo既低頻失左蹤
但真係幾闊
同埋人聲反而冇乜特別既地方
普普通通又唔厚咁
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

新仔玩家

VE6 X2 幾唔錯!
Rhines 我會做S3,4..

進階玩家

我覺得stage 5係stage4加強板,d音好聽左,音場果邊真係好特別,我本身覺得stage4已經很好聽,所以stage5加強板真係岩我,至於ve6未聽過

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Stage 4 good
But the hk  agent not good
That's why I buy 334 instead