設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 活在立體聲中, Living stereo

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-30 13:43
隻living stereo 是起bid 價

事實台方有不少好盤.
在商事出入口而言, 近日本又同歐美有好關係, 以前我去台北見過一個古典錄音在架上有3個版本同時出售,
當然已是昨日黃花, 今日仲見到兩個版本已不錯.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

cwyip 發表於 2015-3-29 15:04
eBay 買番來的98年made in eu living stereo 聲音perfect 見網上有人 話heiftz 隻Mendelssohn vio ...

今日去睇下有冇美版發現比人買了
又要等下次機會了
周圍行見隻鄭京和西德銀圈就入了它

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-3-30 13:50
事實台方有不少好盤.
在商事出入口而言, 近日本又同歐美有好關係, 以前我去台北見過一個古典錄音在架上 ...

其實eBay 都仲好多好野 不過有時D鬼佬吾興分什麼01版 什麼是舊版 有時好難入手

鉑金玩家

cwyip 發表於 2015-3-31 02:12
其實eBay 都仲好多好野 不過有時D鬼佬吾興分什麼01版 什麼是舊版 有時好難入手  ...

Ebay 是否一定要用 PayPal 付款方式 ?
如果冇就買唔到野 ?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kongchai 發表於 2015-3-31 02:20
如果冇就買唔到野 ?

Yes 大部分need PayPal 好easy 註冊就得 好多保障 不過驚你買到破產 我個friend 就日日買 吾停手

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-31 02:12
其實eBay 都仲好多好野 不過有時D鬼佬吾興分什麼01版 什麼是舊版 有時好難入手  ...

唔係d得佬唔你分, 而係佢地唔似亞洲區的hifi友.
我發覺講"咩版"的情況在亞洲區是最嚴重, 反之歐美地方比較輕視.
在英美地方工作時去2手店找CD, 都是頭版局少, 再版偏多.
歐美也有人重視是什麼版本, 不過佢地會自已整機來tune音色

歐美地方的forum 見我地講 "IFPI再版 = 衰聲" 的神論是大笑
我自已都不太信此論, 因為世界在變, remaster又remaster, 有時真係好多意外收獲.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-3-31 02:20
如果冇就買唔到野 ?

用ebay買到真版機會多過 TB, 而且世界好大, 何必只局限在MK 的一兩家老而不小店?
這些老而不小店的價位自ebay冒起之後都跌了不少 (雖然都係貴), 有d我知都是加入由ebay入貨.

人會老人會死, 碟唱得多會花又會退銀面,
這些老而不小店之反會點樣, 是人所共知的. 現在只靠班熟人支撐, 但過多5-6年唔會撐到幾耐.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-3-31 08:14
唔係d得佬唔你分, 而係佢地唔似亞洲區的hifi友.
我發覺講"咩版"的情況在亞洲區是最嚴重, 反之歐美地方比 ...

其實no ifpi 版音色一般厚潤D 同laid back d 最重要是gain 一般較細 扭大volume 爆起來我覺得悅耳D , 98年前後的再版都吾太差的 最衰聲是近六七年的remaster 碟 一味推大gain 同專登高淸化 好電腦聲

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-3-31 15:19
其實no ifpi 版音色一般厚潤D 同laid back d 最重要是gain 一般較細 扭大volume 爆起來我覺得悅耳D , 98 ...

以前的CD是走黑膠向, 可能因為這樣細聲.
不過我都好少開大vol去爆, 因為甘樣無意思, 我偏好細細聲內一種格調.
又我有系系疑惑. 以前的gain粗, 也就是laser頭粗...對比起現在又何來仔細?
(純粹疑惑), 或者就是因為這些小小的粗, 令聲音自然?

我覺得現在買台新amp, 入面的集成電路都好電腦化,
走出來的聲音還是電腦出的一樣, 只是在線材上拼命去組合一個好聲音....
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-3-31 20:31
以前的CD是走黑膠向, 可能因為這樣細聲.
不過我都好少開大vol去爆, 因為甘樣無意思, 我偏好細細聲內一種 ...

試下cardas light clear or audioquest coloumbia 以前玩過 可醫電腦聲 不過換左部amp先最正路