設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[電源線] 紫銅電源線: 好。。。利(Holly。。。。)再HOLLY!!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

又有report正。

鑽石玩家

Alman 發表於 2015-4-5 13:39
HYBRID 紫銅電線

於上文小弟稱聽條紫銅聽得好過癮,心血來潮, 不如把剩餘的紫銅線再整多條。。。

厲害,第一條報告都未出,巳經整好第二條,仲要係唔同做法

白鑽玩家

紫銅兄弟大戰老tech 3003 silver(第一回合) 慘痛的結果

音源:第七首 - 沖天炮

要轉換 cd transport 才分勝負!

首先插 Cambridge 651C transport 接 MSB DAC --》Neotech 1002 silver -- 》 Amp。 播沖天炮。 聽紫銅大佬, 覺低音去得沉厚DD, 各方面跟平日聽開的印象相近(即有料到!)分析力一樣係度。 到穿盔甲的細佬出場, 同大佬無乜分別!最後貴價老tech迎戰, 死啦, 咁貼近嘅?兼D聲好似薄D添。不是講笑, 小弟重覆播沖天炮各三次也不肯定....... 心內咀咒 南南兄

怎會甘心? 改以 CEC transport, 其他照舊。 CEC真係比 651C 高班D, 所出的音場空間感勝過 651C, 能把各線的些微分別展現: 紫銅大佬屬力士格, 細佬略斯文, 可能穿了盔甲, 空間感好DD, 其awg應細個大佬, 但依然低頻跟大佬相若。 至於3003, 哈哈, 有CEC相助, 發揮了應有本色, 音像細緻些,更能把極微碎的音符播出(紫銅細佬在這方面拍得住3003!), 整體感覺會smooth一D。。。不過, 以 3003的價錢, 只能說慘勝而已 或者 3003要係更高檔的器材才可發揮未定。

報告到此。 下回合(煲耐D後)會用其他音樂再戰。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ykluk + 20 + 20 精彩報告
leojai + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

難怪d西電電線有炒價,原來泊得住d現代線。 alman試過駁amp用?

白鑽玩家

又來大叫 HOLLY

請先看相, 有何特別:

(金屬碟換了黑檀木片)

(把黑檀木條仔上下夾實尾頭)

事緣昨晚把紫銅大佬接火牛, 細佬接651C去煲。 順便把金屬碟仔換上黑檀木。 今午開機, 用651C transport, 頓感聲音有些改善, 好似空間感大咗及聲音線條smooth咗。尚有黑檀木條仔係度, 不如用之於細佬尾頭(夾實佢)。。。聽番 沖天炮。。。嘩, HOLLY

整個音面柔順乾淨之餘, 定位sharp了好多!有一下打查聲直頭sharp到。。。 另外, 最令小弟愕然的是有一下敲擊聲是停一停才打落去的, 真不敢相信自己耳仔, 要再replay一次求證!以前邊有咁聽到分別, 只是賴過。。。。。 Holly Holly 這條細佬幾錢呀? (快把3003 求售算數吧) (捨不得也。 再跟住聽骷顱之舞, 確聽到分別, 就是背後的演奏清楚D(線條改善), 連續幾下的定音鼓亦較前更感覺到。。。。

這塊黑檀木有用武之地了:

它十分硬, 鋸木條仔會鋸到手會。。。但點都會鋸番十條八條去夾頭尾。。可能會有更多 Holly。。。。。

小弟可能要改變玩法: Go Cheap

鑽石玩家

Alman 發表於 2015-4-7 09:49
又來大叫 HOLLY!

請先看相, 有何特別:

我都剛剛整好咗1條,本來求其整,見你織得咁過癮,我又織下先,
点知你又織第二條出嚟,搞到我好鬼亂 ,唔係啦,摷吓你啲舊post睇睇先
嘩...撞鬼你 ,咁多織法嘅,搞到我仲亂,唔好喇,跟你第二條織法最簡單
結果一路整一路改,一路改又一路出去買料,整咗3日,一張相都冇影到
而家條線好似细路仔玩下面咁,由開線時1.25m,變咗僅僅得返3呎

白鑽玩家

jamesc138 發表於 2015-4-7 11:11
我都剛剛整好咗1條,本來求其整,見你織得咁過癮,我又織下先,
点知你又織第二條出嚟,搞到我好鬼亂 ...

快快影張相睇睇。兼快速報告

鑽石玩家

Alman 發表於 2015-4-7 11:16
快快影張相睇睇。兼快速報告

頭先插咗入去dac,條線又硬又粗,又唔識轉彎 ,巳經好鬼難攞出嚟啦
剩係聽得出好鬼好力,点解插dac都覺得佢好鬼好力嘅
係咪我啲聽覺障礙症又發作,定係我整咗3日之後多咗個思覺失調呀

黑鑽玩家

點解唔用黑檀木夾3003線?

白鑽玩家

jamesc138 發表於 2015-4-7 11:39
頭先插咗入去dac,條線又硬又粗,又唔識轉彎 ,巳經好鬼難攞出嚟啦
剩係聽得出好鬼好力,点解插dac ...

James兄喜歡嗎