設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: edm230

[隨身耳擴] Musical Fedility MX-HPA full balance headphone amp

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hiyori 發表於 2015-8-25 14:01
技術性的文章相當有價值啊。

在個人好惡的主觀之外,技術是客觀的部份,前者是情,後者是理,如innerfid ...

尤其啱我啲冇技術之人
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

StevenTam

謝謝兩位的支持~

關於技術帖,都深入到電路層面的知識了,不是大眾的東西,而且,當了解到更多「真相」後,很自然地會看淡很多音響上的產品

近年,自己一直寫了很多「發燒理念」層面的分享,都是體驗過大量不同價位器材,一些大膽"嘗試"後才得出的結論,說真的,我不認為會輕易得到別人的理解,就算是以往的自己,也未必會認同現在自己所寫的東西,不過,當事情發生後,當親身體驗後,發現實情就是這樣子。
既然用耳朵聽音樂,為何又要追求別人腦內的聲音?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

StevenTam 發表於 2015-8-25 21:22
謝謝兩位的支持~

關於技術帖,都深入到電路層面的知識了,不是大眾的東西,而且,當了解到更多「真相」 ...

好啊我想睇

不在面書啊~

一向喜歡看Steven兄的分享,聽電台好像也聊得不大深入

銀級玩家

StevenTam

edm230 發表於 2015-8-25 21:43
好啊我想睇

不在面書啊~

再次感謝支持~

因為沒有刻意宣示,到現在,很多人仍然以為論壇上的StevenTam跟電台上《發燒玩家》節目內的Steven是兩個不同的人,畢竟我在節目內很少深入說耳機的資訊了,事實上,文字跟言語媒體的方式很不一樣,受眾也不同

而近兩年間,其實一直以自己真正的名字,在很多音響媒體發表文章,不過由於是使用中文姓名,基本又沒有人知道跟論壇上的StevenTam是同一人,而即使是海外的論壇,由於外國人看不懂中文,即使同樣是StevenTam,也形成我的另一個身份。

現在自己看起來,倒覺得幾有趣的~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

StevenTam 發表於 2015-8-25 23:08
再次感謝支持~

因為沒有刻意宣示,到現在,很多人仍然以為論壇上的StevenTam跟電台上《發燒玩家》節目 ...

有tips俾我

Hifi說?

銀級玩家

StevenTam

edm230 發表於 2015-8-26 00:55
有tips俾我

Hifi說?

不是這個意思 :-D

話說您升級的速度幾快的,想不到那麼快就將Musical Fedility MX-HPA換成HeadAmp GS-X mk2

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

StevenTam 發表於 2015-8-26 11:39
不是這個意思 :-D

誤會誤會

話說原本預計GS-X mk2以Justin速度要一年半載至付運,點知佢咁快手

不過mx-hpa推LCD-XC確係有心無力,音量係夠但低頻失控、高頻帶攻擊性,耳仔有啲受罪

重有嗰隻silver minius真係要對佢好啲至有料到,之前將佢放淘仔耳放(煲線&耳機用)上面,駁左係靜左,最後一絲底噪冇埋,淡定左DD, 5%度啦,就係咁。早兩日執執位放入hifi rack, 再用solidtech橡根釘墊起佢,好明整體平順左好多,舒服耐聽左,掹返走會覺得煩燥左,刺激左

上次廠代表上節目講話用大/細地盒取決於器材對接地嘅敏感度,唔係大機多機貴機就用大盒,呢個講法都幾微妙,依家將Aurender n100L, usb cable, gs-x mk2同isol8 LC全部駁曬一個silver minius都好有效果,攪到心大心細唔知加唔加多個silver minius分開駁analog同digital好

另外重有隻金字塔好似都好有趣

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +15 收起 理由
hiyori + 20 + 15 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

StevenTam

edm230 發表於 2015-8-26 13:57
誤會誤會

話說原本預計GS-X mk2以Justin速度要一年半載至付運,點知佢咁快手

很好的經驗分享!