設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: whitefang

[討論] CANJAM 2015 報告- 耳機篇

銀級玩家

斯路 發表於 2015-4-17 03:42
UE CM機相當有趣,不過相信有唔少香港玩家應該會對其效果以及參考價值存有疑問吧。公模同私模聲音分別已 ...

呢個都係我諗過既問題,可惜當時無問在場既工作人員,但係我咁多款都有禁黎聽下,聲底方面同我喺上網睇既聽感都幾相似,相信模擬聲底並唔係問題,相信細節,分析力等等先會係問題所在,希望香港代理可以快啲引入,等多啲師兄有機會聽到呢部機啦!

LIO絕對係值得推介之選,大前題係要有足夠銀彈 咁有質素一體機實在係非常西利,一次過滿足哂咁多個願望(由其係對我呢啲想玩喇叭既人黎講)

補充一點,就係Vinnie話LIO用家換module可以唔啱換到啱,未過試用期可以免費換module! 呢項服務實在貼心!而且亦增加唔少毒性

銀級玩家

StevenTam

很難能可貴的分享,謝謝whitefang的美文

Head-Fi無疑是全球最注目的耳機發燒友集中地,CANJAM也是產品展示場合中最具代表性的
不過,很多時看到Head-Fi論壇上的一些描述,廠商的展示方式和媒體報導
實在無法想像外國人對好聲音的理解,實在是非常的客氣,也許包容就是他們的民族特色。

其實香港也可算是全球最容易試聽到並且器材種類最多的地區
而且我感到香港人更用心去玩耳機,也更看重音質。

評分

參與人數 2威望 +25 金錢 +25 收起 理由
hiyori + 15 + 15 一定要加分
WallerHomie + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

既然用耳朵聽音樂,為何又要追求別人腦內的聲音?

專業玩家

StevenTam 發表於 2015-4-17 10:49
很難能可貴的分享,謝謝whitefang的美文

Head-Fi無疑是全球最注目的耳機發燒友集中地,CANJAM也是產品展示 ...

Steven兄說出一個我很在意的現象
但我語文水平低難以好好表達

是一種文化差異, 而我覺得全要原因有兩個
1. 聽歌喜好的不同
2. 美國人總是自信心爆棚, full of themselves

就算是近來大熱那條關於生日的邏輯題, 不少外國人明明是完全錯的卻仍然認為自己的想法才是最正確的, 甚至去質疑題目
在黑白分明的東西也會如此, 主觀的音樂聽感更加唔駛講了, 很容易就固步自封

headfi meet是可以試到很多反面教材的地方
Canjam商業性較重, 但整體素質比較高

不過還是有一些非常用心玩耳機的人, 比我更用心
然而多數都離開head-fi了

其實這也是我即使身在美國但並不在headfi活躍, 而寧願在香港分享的原因

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
dicky0411 + 10 + 10 絕對認同
hiyori + 20 + 20 一定要加分
WallerHomie + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

非常期待對Schiit Yggdrasil的聴感分享。這部DAC已在Head-fi上被吹捧到上神台地步, 引發一堆TDA1547, PCM63, PCM1702/1704 中古DAC熱潮。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Head-Fi 嘅 forums 一早已經變咗佢哋一眾『米飯班主』sponsors 御用嘅 marketing platform,一有咩依郁就有機會俾人剁 posts,出得太多唔順超嘅 posts 就聽 ban accounts 啦,哈哈。

大佬,人哋整好成個 website 同埋咁多 forums 都唔少投資,除咗廣告 banners 之外就真係要靠 sponsors 搵食,你試吓玩『老虎頭上釘蝨乸』嘅話都多數唔會同你客氣,一係自己條氣唔順咪過 CHANGSTAR 嗰邊繼續玩囉。

不過真係估唔到 CANJAM 會場都俾人『順手牽羊,反手牽豬』咁無陰公,好心 share 自己嘅嘢之後居然會不翼而飛,仲慘過 Audeze 俾人爆格,真係苦過弟弟,所以去親大/小型嘅 shows 大家都千祈唔好鬆懈。

高級玩家

期待Continental Dual Mono.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

終於可以友時間組織一下想問的問題了!

Mr. Speakers Ether

據我理解 Dan 在最初開發 Ether 時是打算做 close back 的,看來他轉軚是明智之舉!密度在平板耳機之中屬於低,要補這點前端所費不菲了,看你的相片,示範的前端是 Aries+Vega 和 Sony HAP-Z1ES,Dan 對展示還算是較用心的,如要在這兩套前端的基礎上再加碼,那便不是小數目了。

Dan 以往的展示都有用 Cavalli 的耳擴,看來 Cavalli 是他用來調聲的 reference 之一了,三款家用耳擴是指 Gold, Glass 和 Crimson? 真係三揀一的話你會挑那部 Cavalli 作 Ether 的 partner?

Audeze EL-8

真意想不到 Closed back version 比 open 的較好,在 LCD-X 系我是對 closed back 的 LCD-Xc 較失望的,現在 EL-8 系竟然掉轉來。這款新耳機插頭是試還是未來的 Audeze 方向? mXLR 很好啊,為何要換頭呢?仲要易甩?是 Mechanical 結構問題?插頭望落很平直,沒有明顯的凹凸咬位,不會是 magnetic 鎖吧?

師兄的 EL-8 closed back 聽感是 Calyx-M 直推? 推力要求咁低,同 HE400i, Oppo PM-3 都是可兼容 portable ?

ENIGMAcoustics Dharma D1000

AKG K340的靜電動圈混合我曾心動過,主是要二手不貴也不難收,又想試下 D 特別野,但據說不易推!圖中推 Dharma D100 的是什麼耳擴? RWAK100 做 source?

台灣也出了一個靜電動圈混合的耳機系列,我試了兩隻,覺得 i501 不妨一試。可以 DAP 直推,lifestyle 取向,大家唔好太斟酌有幾多靜電味,但我覺得這方案可能比動鐵動圈混合耳機較有前途。我試的時候新開箱幾日,偏生硬和 coherent 未夾到,睇下遲 D 有無機會再試。
http://www.in2uit.com/headphone/tw/prod.asp?idno=4024

In2uit i501 sm .jpg

Blue Microphones Mo-Fi

內置耳擴但接 Phone out 而不是用 Line out? 會挑前端嗎?

JH Audio Layla

我對 JH 的興趣不大,只是想分享一下對 monitor 的想心。我個人理解,Pro Monitor 可再細分為 Stage, Studio 和 Broadcast 三個範疇,而三個 application 的取向是有分別的,要追求專業鑑聽的話,我認為 Studio monitor 是首選,然後是 Broadcast monitor, 最後才是 Stage Monitor, 但不幸地 Studio 和 Broadcast 的市場中基本上沒有 IEM 的空間,才造成 Stage Monitor 是 IEM 的唯一 monitor 選擇。如果用玩 HiFi 的經驗作參考的話,用 stage monitor 便不好太執著鑑聽的直白性了。

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

EL8換線位咁似啲特簿USB手指
好多新平板

(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

謝謝whitefang及maleo兄的實地報道。

香港都曾經有有心人舉辦過,用盡人情牌請用不同廠商相助,自己都有幸出席過3屆,最後一次更略盡微力幫手host,睇住有心人年年倒貼,但仲俾其他「大師」批評,最後無疾而終。至於由其他「商業背景」的??不提也罷!

香港部分所謂的「headfi-er」的所作所為,真係大開眼界。

有冒人的名號、私下向代理借野啦,有擺明來挑戰啦,做「百彈」齋主。。。。。。仲有各式其色,真係一日的活動見試人生百態, 有關人「們」仲繼續活躍中。

ps。 在外地的活動真好。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
whitefang + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

Andykong 發表於 2015-4-17 14:13
終於可以友時間組織一下想問的問題了!

Mr. Speakers Ether

簡答Andykong兄關於k340

k340 我要兩隻,一隻已被改為dual entry 4-pin XLR,真係唔易推好,再加上靜電元件有使用年限,現今仍在正常工作狀態的逐年減少。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
hiyori + 10 + 10 用家心得

查看全部評分