設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電源線] 2015年中毒之路(一)新手都學人HOLLY...已完成 , 感謝各位幫忙

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位師兄晚安,
由於上得76多..又偶然機會下睇到Alman兄既整線報告...真喺毒到不得了...
加上最近發現Alman推介紫銅會令人發出holly既叫聲...小弟唯有捨命陪君子...希望可以一齊大叫啦~

現有物資 , telfon tape , IEC尾 , power plug , 他錶 ,
因為搵唔到30 awg純銀線...所以唯有暫時先整一條純紫銅 , 出糧再訂頭尾再整紫銅混合純銀 ,
聽日想出去搵埋3M自溶膠布 , 請問會唔會有師兄知道邊度有?麻煩晒~
同埋想請教一下 , 兩極加埋地線之後...應該用幾大size網去包先夠...麻煩晒~

21/4 材料到齊,準備開工...我搵左4,5 daiso都搵唔到銅線...但訂左頭尾冇退路,所以上星期上淘寶訂左80米30awg / 10米24awg / 10米20awg...唔知質素喺咪真喺有唔同...但買唔到日本仔野...用土炮玩下我都開心...順便一間過訂埋銅箔...

23/4 -  開線繞L同N...20條4尺長30awg開一極再扭埋, 80米可以做到三條多d...但整完D線尾打晒交...拆都拆唔到...又晒左幾米... 手腳慢又眼訓...整左差唔多兩個鐘...整完記得修下頭尾...

24/4 番到屋企已經9點...番屋企之前去左買3M自熔膠布(SCOTCH 23)..而家轉左包裝 , 同網頁果個唔同 , 包埋兩條Telfon tape就訓教...都搞左成粒鐘...唔認老唔得...

25/4 諗住入熱縮通...點知買細左個碼卡住淨番一尺入唔到...好在上次買左一米大半個size看門口,用黎試下竟然順利過晒...即喺聽日又要出去買過.... , 跟住整埋地線..3條5尺20awg做地線...扭埋一齊果陣扭到手都軟...其實都唔知喺咪用得大粗...最後又喺熱縮通唔啱尺寸又要停工....

26/4 出左去買熱縮通...買左番到屋企開工先發現...淘寶訂既銅箔喺真正銅片黎...錯晒...搞到又停一日

27/4 出左去鴨記搵銅箔...搵唔到冇"黏力"既...最都揀左7蚊碼既銅片...買左成十尺捲到興起又唔夠長...最後用3M自熔膠布埋口...但我估計又買錯左...因為冇理由咁厚...搞到最後整熱縮通都要硬粗尼先入到

好啦,跟住梗喺試下可唔可以大叫先啦...播之前熱身先,聽同一首歌三次等自己記得首歌既變化 ,
滿心期待之下播平時聽開既呢隻碟-Fergie-Dutchess第5首 - Predestal...
點解咁既..音場喺闊左...但好似冇咩特別咁既?~
細心聽左半首先知...多左弱音...低音唔再喺打埋黎...變得柔左,順耳左...
其實我都唔喺好信自己,求其播首王傑聽下先,一播出事了...
完全地變得厚聲左,圓滑左...總算心機冇白費

最後感謝Alman兄,陸爺,james兄,仲有其他提供資訊既師兄,真喺無言感激 , 唔喺大家幫忙我真喺搞唔掂

玩一次梗喺唔夠...小弟已決定學其他師兄去訂日本仔線玩一轉{:9_430:}

銅片

銅片

3M自熔膠貼

3M自熔膠貼

最後包埋銅片

最後包埋銅片

Telfon tape,3M自熔膠貼

Telfon tape,3M自熔膠貼

Oyaide 004頭尾

Oyaide 004頭尾

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
leojai + 10 + 10 絕對認同
jamesc138 + 10 + 10 一定要加分
ykluk + 20 + 20 一定要加分
Alman + 10 + 10 一定要加分: 004 頭!!好心急

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

最好買多一台check表安全D.我由紫銅起最少包三層以上(熱缩管、3M膠紙等絕緣物料、還要耐熱最少80度以上)
(Post76 Android 手機版送出)
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

30AWG細咗D,比你參考。(我一極是1.2mm x 2條)所以一極2.4mm(10~12AWG)粗安全D.(個人考慮)
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

鉑金玩家

malretep 發表於 2015-4-21 00:18
最好買多一台check表安全D.我由紫銅起最少包三層以上(熱缩管、3M膠紙等絕緣物料、還要耐熱最少80度以上)
(P ...

收到{:9_423:}

他錶我有的

鉑金玩家

malretep 發表於 2015-4-21 00:22
30AWG細咗D,比你參考。(我一極是1.2mm x 2條)所以一極2.4mm(10~12AWG)粗安全D.(個人考慮)
(Post76 Android ...

十條30awg應該唔幼了{:9_407:}

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

終於開工啦
如果你意思係講緊蛇網嘅話,起碼12mm,我用到14mm

鉑金玩家

jamesc138 發表於 2015-4-21 01:11
終於開工啦
如果你意思係講緊蛇網嘅話,起碼12mm,我用到14mm

唔該james兄,
兩位師兄咁夜仲唔訓?唔喺好似我咁睇完大時代掛?~

未開得工啊...要買埋蛇網同自溶膠布先得

黑鑽玩家

kelvinchan 發表於 2015-4-21 00:46
十條30awg應該唔幼了

每極20條好d

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

30awg 咁幼扭時好易打大交

鑽石玩家

leojai 發表於 2015-4-21 08:20
每極20條好d

leojai兄想請教下用14條做一極掂唔掂
我計過一包30awg可以開14條大約5呎2吋,長度好似幾理想