設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[主題新聞] 傳說中的泥坑無反FF機

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
早有聽聞, 但對於佢用的接環, 一直有唔同說法, 有話係新MOUNT, 有話係舊的F MOUNT, 或者係更舊的RF MOUNT(NIKON S)都有人提過.

暫時的講法係, F MOUNT.

呢個真係搞野...如果用F MOUNT的話, 意味著兩樣野:
1. 新機細極有限, 新鏡都係,基本上唔會輕過現役的, 除非佢全部用哂PF.
2. 繼承返最長的法蘭焦距, 即係只能用返F MOUNT, 令到佢冇左其他無反的一大優點.

當年PENTAX都試過, KF-01 >> 無反機+單反MOUNT, 結果正呀, 無反重要重過單反(同級入門機), 真係唔知為乜, 不過人地起碼用得返M42, F MOUNT雖然係多選擇, 但....

出典
http://nikonrumors.com/2015/04/2 ... n-the-horizon.aspx/
等運到

星級玩家

咁佢就可能係世界上唯一可以AF F MOUNT鏡既無反機

一出就個百枝AF鏡(連sigma, tamron, tokina)
仲有ZF.2玩

黑鑽玩家

jeremymak 發表於 2015-4-25 15:39
咁佢就可能係世界上唯一可以AF F MOUNT鏡既無反機

一出就個百枝AF鏡(連sigma, tamron, tokina)

佢最多係唯一一部只能用到F MOUNT的無反相機, 因為只要有接環的話, 任何一部可換鏡的無反相機都能用到F MOUNT鏡頭.
相反, 佢想通過接環用其他鏡就難了, 新出的無反雖然唔多肯定, 但F MOUNT相機的法蘭焦距已令到佢有呢種先天問題.
等運到

星級玩家

mike384 發表於 2015-4-27 09:19
佢最多係唯一一部只能用到F MOUNT的無反相機, 因為只要有接環的話, 任何一部可換鏡的無反相機都能用到F M ...

佢就係玩獨家

黑鑽玩家

jeremymak 發表於 2015-4-27 20:54
佢就係玩獨家

獨食唔係問題, F MOUNT話哂歷史悠久, 要玩大把鏡畀你玩.
問題係佢同其他無反的競爭本錢
1. MOUNT鏡的多元性
差唔多部部無反都標榜有接環就MOUNT咩鏡都得, 而家佢同PENTAX個部咁樣跑左出黎, 後果可以參考下PENTAX就知.

2. 重量, 大小
PENTAX個部話了畀我地知, 除了慳返個五菱鏡同反光鏡之外, 個機殼因為法蘭焦距問題, 冇得作太大的收縮, 而PENTAX個部重唔知為乜, 重量更比同廠入門級的單反重DD.

買無反的一大重點, 就係想輕D, 細D, 如今做左無反又減唔到磅, 即係想點?

希望只係RUMOUR啦, 否則加埋呢幾年的惡評, NIKON都真係夠鐘了, 分分鐘步埋PENTAX後塵, 落入被收購的下場.

用了NIKON都7年了, 雖然大致上都算好用, 但呢幾年都中過招, 從D600入塵(已免費換D610), 到大陸製鏡頭的質素, 真係有D心淡.
等運到