設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[電源線] 殘酷之爭(古河 FI 48 助陣): 3003 silver VS 紫銅電線 : 已有...

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman兄、快D話我知條3003換咗兵器後夠唔夠紫銅打
(Post76 Android 手機版送出)

白鑽玩家

kelvinchan 發表於 2015-4-28 18:39
Alman兄 , 對頭尾好靚仔..
想請教下 , 其實同FI50除左碳纖外殼仲有冇其他唔同?同埋大約幾銀入手 , 麻煩晒{: ...

Ropresident 講的正是。 可參考以下連結:

http://XXXXXX.com/hififorum/foru ... hread&tid=56784

價錢 : 50% !  (USD$ 115 each)

白鑽玩家

malretep 發表於 2015-4-28 19:41
Alman兄、快D話我知條3003換咗兵器後夠唔夠紫銅打

好快好快!

鉑金玩家

Alman 發表於 2015-4-28 19:51
Ropresident 講的正是。 可參考以下連結:

http://XXXXXX.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid= ...

兩位唔該晒,但條link入唔到

白鑽玩家

kelvinchan 發表於 2015-4-28 19:59
兩位唔該晒,但條link入唔到

http://XXXXXX.com/hififorum/foru ... hread&tid=56784

哈, 再貼條link, 一樣 XXX. something wrong! See extract:

很多人常問Furutech 的插頭/尾插這麼多款, 反正大家也是鍍銠材質, 有什麼不同? 為何價格有如此大分別?
這次就簡單的解構一下幾款在外殼上的分別及順便介紹一下它們的新產品FI-48M(R) 及FI-48(R) 頭尾插!

FI-28M(R)/FI-28(R) 的外殼跟FI-25M(R)/FI-25(R) 不同的地方在於28是用上碳顆粒和玻璃纖維組成, 而25只是普通的塑料纖維組成, 這對聲音的寧靜度大有改善, 換句話說也就是背景更黑, 細節更多!
新的FI-48M(R)/FI-48(R)跟FI-50M(R)/FI-50(R) 外殼是用碳顆粒和陶瓷顆粒按一定比例做成的, 陶瓷顆粒可令高音更亮麗, 配合碳纖顆粒的寧靜, 相得益彰! 新的48與50除了外殼塗料跟較便宜的28及25相比有變化外, 48還進化了50的接地功能!48殼裡所用的材質更講究, 比如以納米為單位的尼龍, 玻璃纖維, 碳顆粒, 陶瓷顆粒等....但由於製造的成本沒50的那麼昂貴, 固售價反而更相宜
若賺FI-50M(R)及 FI-50(R) 的售價太高昂, 便可考慮這對新的FI-48M(R) 及FI-48(R)了!

鉑金玩家

Alman 發表於 2015-4-28 20:02
http://XXXXXX.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=56784

哈, 再貼條link, 一樣 XXX. somethin ...

再一次感謝 , 咁靚價,邊度可以入手

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2015-4-28 19:52
好快好快!

快D啦!
昨晚我突然覺得條紫銅變咗..
空氣感/層次感通透和明亮,聽女聲的尾聲非常柔滑.
又好似未煲好前有一種強的氣勢,煲好後空氣/層次比之前突出.

Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

malretep 發表於 2015-4-28 20:49
快D啦!
昨晚我突然覺得條紫銅變咗..
空氣感/層次感通透和明亮,聽女聲的尾聲非常柔滑.

大師可能遇到難題,兩條嘢大戰180回合,不分上下
我想問下mal兄覺唔覺絛線煲極都仲有,定係我幻覺

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jamesc138 發表於 2015-4-28 21:15
大師可能遇到難題,兩條嘢大戰180回合,不分上下
我想問下mal兄覺唔覺絛線煲極都仲有,定係我幻覺 ...

我都有同樣情況、唔係吹水.昨日突然覺得有點怪怪.好似冇力(平時我開57volume,昨晚開55volume都感覺冇力、但纯音樂有一層一層樂器放係你面前的感覺)
今日再聽冇力的感覺又沒有了,換了通透明亮感.
總之每星期都變化中.
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

malretep 發表於 2015-4-28 21:30
我都有同樣情況、唔係吹水.昨日突然覺得有點怪怪.好似冇力(平時我開57volume,昨晚開55volume都感覺冇力、 ...

一模一樣,嗰一刻你係咪覺得冇力,但低音仲係好實呀