設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PhantomGTR

[請教] 請教睇 Star Wars 六集的次序

黃金玩家

4->5->1->2->3->6
or 4->5->2->3->6

專業玩家

個人認為只睇4-6,1-3可以唔睇,因為拍得爛。

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟响買BD前,從未睇過star wars 系列,連明珠930都未睇過。

為準備周末 Star Wars VII, 上周開始 SW馬拉松。

由於每部電影作品,都係源自編劇+電影拍攝技術當代嘅發揮,

所以跟拍攝年期去睇最能夠體會(即 456,123)。

睇晒6部之後,其實123同456真係兩回事。

456係 Luke Skywalker 救世主嘅故事;而前傳123係 Anakin 入魔嘅故事。

無話爛唔爛。第四集一開波頭5分鐘,就話已經打緊仗,公主搵R2錄片call支援。
無知觀眾例如小弟,公主係乜水又唔知,乜鬼ambassador又唔知,乜係 Jedi又唔知,
乜鬼嘢係 force,點解有帝國、叛軍其實反緊乜又無解釋,其實都可以挑剔佢爛。

但當然唔會有人咁講!因為故事係從最弱少嘅 underdog,寂寂無名,結識到一班人,
有誤解、爭執、再團結,經歴生離死別,其實都係好好老土,
但拍得好緊扣,感動到好多影迷。

前傳123,解釋返多啲政治制度、名利如何令英雄入魔、為甚麼會打仗,
班士兵係原來係複制人等等。作為年輕觀眾,我認為係一個頗完整嘅補充。

(註:「年輕」means 我對 SW 系列嘅接觸時間好短)
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

已經嘗試過幾次雄心壯志想睇4-5-6-1-2-3, 但每次EP4睇到一半就已經訓著,完全唔明Star Wars有乜好睇...

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

帥兄:你完全唔明Star Wars有乜好睇...
當你77年在大戲院用超濶銀幕(比IMAX更濶)感受就唔同
正如你現在睇2001太空漫遊,一様係唔好睇
唔同年代好難比較,亞凡達30年後,啲後生都會話(完全唔明有乜好睇)

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Grave + 10 + 10 絕對認同
jc2ssych + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

你地而家睇緊嘅Terminator Alien Predator全部都係果過年代
Batman Superman Spiderman就更久逺,思想唔好太偏激。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Star Wars Boxset(舊版/黑武士版同價)
HKTV 做緊九折+10%回贈
$790*0.9 = $711 再回贈$79Mall$

有興趣可以考慮下

黃金玩家

我123456或456123都看過,我覺分別唔大,但要選一的話,當然跟回電影上映時間456123啦!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

1至3睇過2次,但4至6係睇過N次。

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

用年份的順序講下小弟睇星戰的感受
1.
EP4 NEW HOPE 唔記得幾多年了, 80前後啦, 叫老豆帶我同阿哥去的, 戲院係百樂戲院, 講真當時小學雞, 印象唔深, 最有印象莫過於死亡星同X WING, 個段重記得, 當時冇點睇過呢類野, 好勁呀. 話說同期咁上下, 有套叫[太空星球大戰]的, 係國都戲院睇(家在東區), 見到有架類似轟天號(電鑽飛天戰艦)的野, 最後射個鑽出黎收皮.
2. EP5 EMPIRE STRIKE BACK
只記得係CWB同灣仔間的某戲院, 呢套就記得清楚好多, 尤其係雪地個幾幕, ATAT(當時唔知係邊度聽返黎, 自己就叫駱駝戰車)好震撼, 同埋YODA都好有印象.
亦算係第一次對星戰故事有了了解.
3. EP6 RETURN OF JEDI
都唔算細路了, 唔太記得係米一個人去睇的, 但戲院係係CWB的明珠翡翠, 當時已經有了[續集唔慌好]的基本概念, 亦知道了黑武士係LUKE老豆, WELL, 算係完成故事, 技術上亦明顯進步了好多.
4. EP1 PHANTON 什麼...
如果唔係為了NATALIE PORTMAN可能真冇乜興趣去睇...唔記得係邊度睇了
故事都記得的, 但麻麻地, 雖然小朋友幾CUTE, NATALIE又正~~~
5. EP2
原因只係因為睇了1...當時放大假係加拿大, 又有FRD從第度黎搵我玩, 於是係RICHMOND的RIVER PORT睇左, 戲院好大又人少~~~
6. EP3
呢套又係唔太記得係邊度睇...
所以總括黎講, 都只係對5,6有最深印象~~~於是我係幾星期前, 終於買返1~6的BOXSET去重溫, 放便睇7, 結果睇了
4,5,1,6,3同埋MAKING OF...
至於7呢, 其實唔差WOR, 剛剛係鑽石山睇的~~~~
等運到