設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chowyeung

[其他器材] [來自德國的開箱] KS Digital C5 active speakers [多圖注意]

銀級玩家

tszchun12 發表於 2015-5-21 13:45
呢排應該多左好多來香港的ORDER

可能係,C5 常常缺貨!
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

chowyeung 發表於 2015-5-21 15:37
Andy兄,對,想找 USB 有返咁上下既 DAC + Pre。

要有埋 headphone amp 的話,Zodiac DAC 或 V281 + digital board, 前都重頭解碼,後者重頭在耳擴。

唔需要耳擴的話,NAD M51 的數碼前級功能應是同價中較好的,唯一擔心是夠唔夠 gain 推 active speaker, 我對 C5 的驅動要求不熟悉,所以不敢斷言得唔得!以下是中英文 review 各一, Stereophile 個份剛好是和 Benchmark DAC1 比較的。

http://www.hi-av.net/modules/article/view.article.php?340
http://www.nad.nl/downloads/M51_Stereophile_07-2012_EN.pdf

如果 NAD M51 唔夠 gain 的話,師兄可以要搵真係有前級 (十倍)放大的產品了!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chowyeung + 10 + 10 謝謝推介!

查看全部評分

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

聽左成個下晝,good!

銀級玩家

初步聽感(只是接電腦phone out),bass 唔鬆,聲唔乾,離箱感幾好,三頻好夾,同軸果然唔同,聲底不是走高清路線,不像Adam active speakers 那般直白。
今次應該冇入錯貨了。
期待砌好個source之後,聲會更上幾層樓!

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
hiyori + 15 + 15 用家心得

查看全部評分

Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

好靚仔!!!

銀級玩家

出面風大雨大,這兩天全時間在家煲喇叭聽音樂,愈聽就愈想買dac+preamp,C5絕對配得上高質(但唔好太貴)的dac+preamp!

另一些分享:KS Digital是出professional products,所以speakers 外觀可能不會如 Harbeth 的完美無瑕,驗屍咁驗的話,可能會搵到唔靚仔的地方。例如我對C5,有d木切口邊位冇乜磨滑,driver cone上面有一處好似有d膠漬(但很小很小)。當然,speakers 最終都係以耳仔收貨,這些外觀東西亦聽唔出對聲音有何影響。

但無無聊聊的我,今午send左email去KS Digital 問問 driver cone 的事,兩小時內即收到 KS Digital 的回覆 (讚!):

"The speakers membrane material is a hand made carbon cone. Not a 'carbon-look-cone' like  many other manufactures uses.
The reason we use carbon is the best performance to weight ratio and so we produce our cones manually.
What you see is the hand made look not an industrial stamp.
There is no reason to criticise the look."

繼續享受音樂。

銀級玩家

chowyeung 發表於 2015-5-21 16:50
初步聽感(只是接電腦phone out),bass 唔鬆,聲唔乾,離箱感幾好,三頻好夾,同軸果然唔同,聲底不是走高 ...

Dac2 DX 應該係個安全嘅選擇,期待快d入埋等你分享下一套完整系統下有咩提升啦

銀級玩家

S.C. 發表於 2015-5-23 21:07
Dac2 DX 應該係個安全嘅選擇,期待快d入埋等你分享下一套完整系統下有咩提升啦  ...

我係網上游下游下,發現這部,HeadFi那邊的評價頗佳,平benchmark DAC2一半
Dangerous Music Source
http://www.dangerousmusic.com/products/source

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

chowyeung 發表於 2015-5-23 23:29
我係網上游下游下,發現這部,HeadFi那邊的評價頗佳,平benchmark DAC2一半  
Dangerous Music  ...

或者呢部 Dac2 都唔架!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

chowyeung 發表於 2015-5-23 23:29
Dangerous Music  ...

我覺得吾係咁啱Chow兄,原因係衣部香港吾係咁hit到時放都難,要考慮到衣一點先得

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
hiyori + 15 + 15 絕對認同

查看全部評分