設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[訊號線] 紫銅+純銀訊號線

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

睇得alman大師啲post多,好嘅學唔到,搞搞震就學到足,繼煎皮拆骨後,又學左溝右溝
訂咗啲日本銅未到,個人又身痕,見到有啲頭頭尾尾嘅紫銅係到
又記得之前淘咗十米0.4mm同幾米0.3mm999首飾純銀線,咁就整對xlr玩下
去片
0.4mm999首飾純銀線 DSC_0001.jpg
本來諗住每芯銅+銀,点知好難分配,唯有剩係hot(2)用純銀,gnd(1)&cold(3)用紫銅
穿入teflon tube再繞 DSC_0002.jpg
再先後上鍚紙,熱縮通,蛇網 DSC_0006.jpg DSC_0003.jpg
xlr用鍍銀 DSC_0005.jpg
焊頭搞掂 DSC_0004.jpg

一直都係用開紫銅xlr,對於紫銅嘅聲巳經有深刻印象同喜愛
所以對於呢條訊號線本來冇咩祈望,只是見有線係到,整嚟玩下啫,点知..........
可以講揮低咗之前條紫銅xlr(純粹個人口味)
條線系前個星期尾巳經整好,亦都煲咗一星期有多
呢條銅+銀一開聲時同紫銅分別不大,一樣咁好分析力,幾乎冇分別
再細心聽清楚,就聽得出聲音嘅密度比紫銅更高,聲音更清晰活潑
女聲高音方面,一直都覺得紫銅欠缺一啲韻味,銅+銀就俾到呢個韻味嘅感覺我
尢其係聽辛曉琪,陳淑樺嗰類歌,啲聲甜美順滑,聽落好舒服,次次聽聽下都訓著咗
低頻方面紫銅爽快有力,聽炎黃第一鼓,紫銅出嚟啲鼓聲好似撲面而來咁,好自然坐直個身去聽
銅+銀冇呢種撲面而來感覺,但是鼓聲嘅餘韻又比紫銅綿長細膩,各有所好
如果聽大棚嘢,咁可能會要紫銅,銅+銀係動態上輸咗少少
銅+銀始終冇紫銅咁有氣勢,但要明白呢種氣勢紫銅真是得天獨厚

總括嚟講,紫銅系動態及力量上有些微優勝過銅+銀
但是聲音整體嘅平衡同幼細銅+銀優勝過紫銅好多
問題嚟喇,如果+粗條紫銅又會點呢,唔通又要整訊號線嚟個比試
又如果到時+粗紫銅好過銅+銀,唔通又要整條全銀訊號嚟比試
都係唔好諗咁多,聽多兩首歌HOLLY下仲好

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ykluk + 20 + 20 超正!
Alman + 10 + 10 超正!

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Good job

mix & match有驚喜
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

D銀線係珠仔鋪買的??幾$??

鑽石玩家

nannan 發表於 2015-6-22 17:56
D銀線係珠仔鋪買的??幾$??

淘寶買的,0.4mm-人仔6.5一米

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jamesc138 發表於 2015-6-22 22:10
淘寶買的,0.4mm-人仔6.5一米

師兄.比條line大家可以嗎,?
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

鑽石玩家

malretep 發表於 2015-6-22 22:20

http://detail.tmall.com/item.htm ... p;skuId=79977059825

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

malretep 發表於 2015-6-22 22:20

1.5mm要成$10人仔,,,,10cm
CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE

鑽石玩家

manblood 發表於 2015-6-22 22:24
1.5mm要成$10人仔,,,,10cm

我都覺得貴,所以求其買咗10幾米0.4mm整絛訊號線試下
諗住唔洗100人仔求其啦,点知又有啲效果喎