設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電源線] DIY 紫銅+銀 電源線/RCA線

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

近來 DIY 區玩到大熱o既紫銅線,我都比Alam大師兄們毒到,自己都忍唔到手整返條,
一於黎過終極版銅+銀兩溝做一條電源線!
# 原來我有幾年冇係DIY區出帖,今次比多位大師兄叫我出post,所以再次黎獻醜!

"美式電源線不合香港電力法例"

# 1銅4銀改良版http://post76.hk/forum.php?mod=v ... page%3D1&page=9
# 4X0.5mm紫銅+2mm銀 RCA線 http://post76.hk/forum.php?mod=v ... age%3D1&page=12
# 22mm (6X1mm紫銅+4X1mm銀)改良版大蛇  http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;extra=#pid3558788

PART I
2mm紫銅線
2條一組入特氟龍
留意兩芯入左之後仲有少計空間,形成很薄o既空氣隔離带,係而家好多線才都係咁做法
銅線攪掂,再加兩條1mm銀線,一相用兩條2mm紫銅+兩條1mm銀線,呢隻唔駛我講係咩銀線黎啦!
先扎好個線頭,再加透明熱宿通固定為一組線,黑色做 N 相
紅色做 L 相,再用紅色熱宿膠封埋線頭作為分別
水線就用普通AEI 2.5黃色單支銅線,加一條1mm綠色銀線就足夠,因水線對音色冇幫助唔駛咁重料都得
N,L,E 3相 顏色已知識別
初步攪掂,開始最難攪o既一個環節
就係加左呢條"矽膠圓條"係中間,跟3組線一齊"橋"線,可以加強線芯保護,耐熱及避震
"橋"完線梗係成條封哂熱宿膠去啦,
跟手套埋網去,準備裝頭尾,今次要用呢隻古河先可以招呼呢條野
線芯入面個樣就係咁樣
套埋網成條線身有"18.5mm"粗,想唔用貴野碳纖頭都入唔到條線
3組加埋6+6+2.25=14.25mm線芯

評分

參與人數 19威望 +290 金錢 +290 收起 理由
frankpoon + 10 + 10 精彩報告
devillee123 + 10 + 10
paulonmi + 10 + 10 一定要加分
pinkspider + 10 + 10 超正!
edison133 + 10 + 10 超正!
rlwk2009 + 50 + 50 超正!
nccfan + 10 + 10 超勁 ! 聽咩嘢音樂至正呢 !?
jason1969 + 50 + 50 一定要加分
itoy2008 + 10 + 10 用家心得
jastudio + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 20 + 20 精彩報告
pig1129 + 10 + 10 一定要加分
Alman + 10 + 10 大師終於出手喇!!
ADA + 10 + 10 精彩報告
jamesc138 + 10 + 10 超正!
leojai + 10 + 10 精彩報告
pac + 10 + 10 超正!
leo25 + 20 + 20 超正!
fm31331 + 10 + 10 勁呀!

查看全部評分

祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

PART II 裝頭尾

入頭尾並唔係今次重點,所以影得一張相,
重點係DIY做電源線必要步驟就係接屛敝,銀線入面果條幼線係要同埋條紫銅芯一齊接埋入去鑼絲位度,
L N E 都要接哂入頭果邊,而尾座就CUT走佢唔駛接,原理其實同AQ線個72V DBS電池盒一樣,
咁接就唔需要電池盒,因已有220V電通著左!
終於完成好,劣作一條"巧硬"喔!
今次真係"妹仔大過主人婆"啦!
最後指定動作,相位測試
插電比拖版用先試力水

插拖板煲左唔夠一日,初聽試力水好又冇OVER到,三頻平衡低音結實有力,人聲甜泛音多左,
再煲佢3,5,7日先再比其他器材試聲!

評分

參與人數 6威望 +100 金錢 +100 收起 理由
rlwk2009 + 30 + 30 一定要加分
frankpoon + 10 + 10 精彩報告
itoy2008 + 10 + 10 用家心得
ykluk + 20 + 20 超正!
ADA + 10 + 10 精彩報告
leo25 + 20 + 20 超正!

查看全部評分

祇回應不推介!

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好大條呀!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
KING + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

KING 發表於 2015-6-22 00:05
PART II 裝頭尾

入頭尾並唔係今次重點,所以影得一張相,

大師出馬,零捨不同勁呀,,,
(Post76 Android 手機版送出)

評分

查看全部評分

CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE

3萬

鑽石玩家

fm31331 發表於 2015-6-22 00:16
好大條呀!

物似主人型,冇計啦!
祇回應不推介!

3萬

鑽石玩家

manblood 發表於 2015-6-22 00:16
大師出馬,零捨不同勁呀,,,
(Post76 Android 手機版送出)

講呢D,算把啦!
祇回應不推介!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

勁!

評分

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

King  SIR 果然系高手

評分

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

leo25 發表於 2015-6-22 00:23
勁!

都係跟大隊學吓野啫!
祇回應不推介!

3萬

鑽石玩家

pac 發表於 2015-6-22 00:24
King  SIR 果然系高手

小學雞做線係咁上下,何來高手呢!
祇回應不推介!