設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: malretep

[討論] 電池地盒...(美瑞德電容)(#109)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

malretep 發表於 2016-4-12 17:31
記得加bypass 電容、可先用红wima 0.47uf 平平地.
(Post76 Android 手機版送出)

岩岩我真係執左粒wima0.47
屋企都有唔少電解同無極電容,揀左少少聽日會連埋d 10000uf同隻罐頭煲煲佢

Mal兄有冇用過邊款線材覺得好用?
我手頭得鍍銀線,cat6,同埋 1.5銅線,我估我會先溝下鍍銀cat6

另外mal兄你用黎做負載既水泥電阻有幾熱??我諗緊駛唔駛加heat sink

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

差電中

電解同薄膜電容

進階玩家

臨訓前被malretep ching 和其他CHING們的BGT傑作毒致彈返起身, 決要整一台BGT解毒, 望ching能解答小弟以下問題:

1)小弟想BGT用在2 channel 的石機上 (馬仔pm5005), 但不太清楚應把線插在那兒for grounding, 因為部機無offical位置比我插grounding
2)想跟ching一樣用3粒大電容, 各加一粒bypass, bypas有無uf值推介比小弟
3) 電容, 開關制, 膠盒, 線耳/電線, 電池6V 5A…..等材料是否在SSP華輝都有賣? 電容那裡較多呢
4) 小弟見ching有加水泥電阻 (跟據Bill兄的草圖), 想請問有咩作用

中毒已深{:9_437:}, 明天放工就已經想去SSP買料, 盼ching能解答小弟疑難{:9_428:}

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2016-4-13 00:51
岩岩我真係執左粒wima0.47
屋企都有唔少電解同無極電容,揀左少少聽日會連埋d 10000uf同隻罐頭煲煲佢

1)我會用銅線/鍍銀線,
2)5W水泥電阻。
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mtw 發表於 2016-4-13 04:45
臨訓前被malretep ching 和其他CHING們的BGT傑作毒致彈返起身, 決要整一台BGT解毒, 望ch ...

1)機screw位
2)華暉有、電池就華暉對面有,(我用6v)
3)uf就每級串在一起、可看我post.
JBL Control
Polk Audio
威馬地盒+BGT
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

進階玩家

malretep 發表於 2016-4-13 07:12
1)機screw位
2)華暉有、電池就華暉對面有,(我用6v)
3)uf就每級串在一起、可看我post.

thanks ching
唔好意思,新手想請教下,除左螺絲位,係咪是但一個負極rca頭都可以做grounding?

還有個水泥電阻是否必須加的?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mtw 發表於 2016-4-13 09:03
唔好意思,新手想請教下,除左螺絲位,係咪是但一個負極rca頭都可以做grounding?

1)RCA負位可以.
2)如果冇水泥電阻.換電會電親.
JBL Control
Polk Audio
威馬地盒+BGT
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

進階玩家

好, 多謝CHING回覆, 依一兩日就去買料

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mtw 發表於 2016-4-13 09:03

幫師兄補充少少
防電親係其中1個原因,因為當電容儲滿電,假設舊電容係220v,使用者如果唔小心一齊掂到正負極,就等於俾插蘇電到一樣。 以前都聽唔少有人維修電視俾電容電到彈開

另外以billy兄張圖咁畫,如電制off左,電路就會經電阻形成一個“閉合電路”
意思係呢個電路獨立運作緊,粒水泥電阻係1個負載會發熱(就當係粒燈膽著左)
咁既然呢個電路運作緊,即係線路入面既電容“煲緊”啦

電子野我都唔算識,billy兄選擇左咁細火數既電阻,我估係想控制住細電流運作

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝Johnny.祥細解釋!Good .