設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: dts6.1

[香港] 袁和平3D武術鉅製《蘇乞兒》

進階玩家

敗家仔同鬼打鬼未係葉問之前已經買左DVD,
自問我未睇過葉問, 因為又係打日本仔 (對呢D 劇情, 覺得好悶, 講都 "沉")
所以冇 COMMENT
反而我覺得"敗家仔"同"鬼打鬼"就幾好睇
打都打得好睇,較真較實,劇情亦算OK

銀級玩家

洪導同袁導皆為武指出身;二人亦係有名既動作導演,大家都咁高大點解唔可以作比較呢?!
葉問有甄子丹...
但點解佢自己作風唔再一如既往兼任埋動作導演(好似之前殺破狼/導火線)而要找洪金寶出任動導...
相信其中 ...
datacoma 發表於 2010-1-7 05:12

相信都幾難會覺得敗家仔會唔好睇, 個人覺得呢部係80 年代最好睇純動作電影,識詠春d 朋友一定識呢部電影,
有次同個識詠春的老人家傾開呢部戲,傾左一個下午.

洪家班/寶禾 d 動作電影頂起成個80 同90年頭,某情度上係勁過成家班好多, 最少多產同多原化d 先.

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

自問我未睇過葉問, 因為又係打日本仔 (對呢D 劇情, 覺得好悶, 講都 "沉")
所以冇 COMMENT
打都打得好睇,較真較實,劇情亦算OK ...
LFP2009 發表於 2010-1-7 09:36

所以我咪話比諸袁和平;洪金寶在拆招上的辦眼及運鏡上的力度係強過袁氏。
只不過講識得利用盡週邊環境黎組織一場比併,則袁和平就高過洪氏。

就以霍元甲為例~ 高台拆招、酒樓血戰兩幕飛簷走壁式拼鬥..
就經已盡顯袁氏在結合環境所造出渾然一體既精采,利用現場環境去改變勝負因素,係袁氏強項。
而葉問呢~ 大廳切磋、一個打十個同埋尾場擂台戰..
全部都係冇用過週邊環境去改變勝負,只有實牙實齒高低之分..
一拳一腳;贏邊一招完全清楚實淨,此乃洪氏專長。

兩之武指造詣比較,我會咁形容~
洪金寶贏在深度,袁和平則贏在寬度,即係SVS VS JL AUDIO,係各擅勝長...
不過如計精采度,一定係袁氏之手法較得民心,始終結合環境之戰鬥,剌激度一定高好多..
反之對功夫有追求,就會欣賞洪氏多D。
我就兩個都咁鍾意~
小弟乃AVP 即係玩AV永遠掛住P牌 醜死鬼..

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

所以冇 COMMENT
打都打得好睇,較真較實,劇情亦算OK ...
LFP2009 發表於 2010-1-7 09:36

如果唔鍾意甄氏或詠春,咁葉問係真係可以PASS既..
因為個故仔都係拍得太平鋪,葉偉信始終仲爭少少..

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

多謝datacoma兄指教.
有機會,要睇下呢兩套片
或者係自己太喜歡甄既演譯方式而抹殺洪既功勞吧
LAWSON 發表於 2010-1-7 07:24

甄氏係得既,之前唔得多半係因為際遇同個人風格未夠成熟而已。
甄氏之武術最令人留下深刻印象者,係比到觀眾即使只用肉眼睇,都能感受到有痛既感覺..
呢種感覺洪金寶都得,只係唔夠出,甄氏做得到,在芸芸只有借位黎打既動作片中立時鶴立雞群..
係有料既再加努力始終會輪到,甄氏都係一面做人鏡。

補充多樣,記番起其實甄子丹當年拍{笑太極}都係袁和平帶佢出身..
二人亦早拍過一部講詠春的片,不過當年收視麻麻。
而論最被功夫迷津津樂道的二人再度合作;就要數{黃飛鴻2男兒當自強}..
戲中納蘭元述的經典布棍,據說就係甄氏的創意再加袁和平的設計所結合。
而數一數手指,師徒各忙分道揚鑣至今,原來已有近十幾年未再合作。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

所以我咪話比諸袁和平;洪金寶在拆招上的辦眼及運鏡上的力度係強過袁氏。
只不過講識得利用盡週邊環境黎組織一場比併,則袁和平就高過洪氏。

就以霍元甲為例~ 高台拆招、酒樓血戰兩幕飛簷走壁式拼鬥..
就經已盡顯 ...
datacoma 發表於 2010-1-7 17:59

依你咁講,我會比較喜歡洪氏多d.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果唔鍾意甄氏或詠春,咁葉問係真係可以PASS既..
因為個故仔都係拍得太平鋪,葉偉信始終仲爭少少..
datacoma 發表於 2010-1-7 19:07

我覺葉偉信最好係呢套,spl同導火線個故仔我都唔多鍾意

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

甄氏係得既,之前唔得多半係因為際遇同個人風格未夠成熟而已。
甄氏之武術最令人留下深刻印象者,係比到觀眾即使只用肉眼睇,都能感受到有痛既感覺..
呢種感覺洪金寶都得,只係唔夠出,甄氏做得到,在芸芸只有借位 ...
datacoma 發表於 2010-1-7 19:47

幾實八幾年甄已經拍左好多部警察片,即係主角唔係佢,佢既打鬥場地真係好吸引,佢d步法,出半姿勢帶出果種力度,真係獨一無二,佢d腿功就更加利害,加埋佢果種眼神真係有種遇強越強,永不言敗既感覺. 但係當時佢個樣就真係唔夠主角樣,我既作品我最早睇既一套好似叫情逢敵手.當時中學既我只係可以問朋友借錄影帶睇,八十年代頭果時更加係小學生,所以datacoma兄講果幾套片,我真係冇睇過. 甄最正既作品我覺得係亞視既新精武門,因為睇得最多佢既身手就係呢套劇集. 電影上上到高峰位既似乎真係得套葉問,當然在英雄入面既長空都好有型格.

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

依你咁講,我會比較喜歡洪氏多d.
LAWSON 發表於 2010-1-7 22:06

咁你快D睇番{敗家仔}同{鬼打鬼}啦,肯定你會更加鍾意我地既大哥大。

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

我覺葉偉信最好係呢套,spl同導火線個故仔我都唔多鍾意
LAWSON 發表於 2010-1-7 22:09

spl同導火線個故仔唔好睇;好大原因係因為唔合理....
古惑仔同差人有冇咁好打...同埋需唔需要一味打?!咩年代....依家用刀用鎗用喉通架啦嘛...重側重拳頭?!
你為打而打;重要199X年玩赤手空拳打死個賊咁超現實,好難引起共鳴個喎...
其實要破呢個位又唔係話咁難,只要將個時空推前番廿年,就唔洗咁尷尬。
反之葉問係打出身,企出黎經已打得有道理;打得其所,所以有得比較下,就好似你話齋~ 最好係呢套囉。