設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[手機及平板] [轉載]Sony Xperia Z5 Ultra概念圖賞:全平衡的巔峰

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Sony將會在即將到來的CES 2016上有大動作,據悉,屆時Sony Xperia Z5 Ultra很有可能在CES 2016上登場亮相。從名字上我們就可以看出,這款智能設備將會是擁有巨大螢幕的平板智能手機,不過目前關於這部手機的資訊,依然還只是謎。

設計師們可不打算閑著,Victor Cao在遐想,出現在CES 2016的Xperia Z5 Ultra到底會是什麼樣子的。不過他也提到,希望這款設備可以面向未來,面前消費者,或者帶來更好的遊戲體驗。

a.jpg b.jpg c.jpg

在他的思緒裏,Xperia Z5 Ultra應該配置了一塊6.4英寸的4K螢幕,搭載了高通驍龍820處理器,手機還將配置4GB的RAM和32GB的ROM,一個USB Type C埠。手機的相機性能應該會非常出色,2300萬像素的後置攝像頭配搭810萬像素的前置攝像頭將向人們展示索尼尖端的相機科技。

Xperia Z5 Ultra或許還會配置可以播放高清晰度音頻的立體揚聲器,作為日系智慧設備的代表,它必然是防水防塵的,當然,作為一款在2016年推出的高端產品,無線充電和快速充電技術也是必不可少的。

Victor Cao還認為Xperia Z5 Ultra應該會擁有黑色,金色和粉紅色這三種配色。

這個概念設計很顯然會讓人想起了Xperia Z5系列,同樣的長方形機身設計,同樣纖薄的“腰圍”以及安置在側方的指紋掃描器,那麼我們真的會在CES 2016上看到這款Xperia Z5 Ultra的到來嗎?還是說,真實的它與概念設計又有哪些地方不同呢?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

解決熱力問題的話,有點期待啊!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

領教過C5之後...我應該唔會再用SONY手機
操作介面唔方便...影相仲差到呢...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ilavbnm 發表於 2016-1-1 11:55
操作介面唔方便...影相仲差到呢... ...

咁大鑊, 不過C5係粒U差D, 唔知係咪咁攪到個相機出得好慢呢~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

不過我自己用左LG一排之後, 如果依家叫我用返SONY我都怕唔慣, 因為LG的確做左好多小優化去另個OS更好用同更易用~~

以C&P LG可以 KEEP多個RECORD呢個就係SONY一直都沒有的~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

小瑟 發表於 2016-1-1 22:22
咁大鑊, 不過C5係粒U差D, 唔知係咪咁攪到個相機出得好慢呢~~~

Z5應該無咩分別...因為主要係操作介面寫得差...  
影相又明顯經軟件執過...只有日光日白嘅相先叫OK
我習慣用圖形鎖機...以前部手機一按著個MON就會直接進入圖形解鎖頁面
依家一定要先進行一次滑動解鎖先進入圖形解鎖頁面...真係有D多餘
單手操作仲頂癮...佢嘅方法係整個頁面縮細...而且係要每次啟動
至無言係...要啟動單手操作...基本係要先雙手操作一次以啟動該功能
頁面頂部下拉嘅功能...人地只需要拉一次...佢就要拉兩次
遇到一D唔想聽嘅電話(例如:廣告電話)
以前我只需要將部電話反轉...鈴聲就會靜音...依家就一定要按掣
聯絡人(電話簿)又唔可以揀SIM卡...一定要複製落部電話度
雖然都係行同一個系統(功能大同小異)...但係操作介面真係一大敗筆...

以上係之前我對C5嘅初步包膠
用落...再發覺相片分類功能好頂癮...真係講都無謂
總之...越用越發覺介面唔就手啦...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

ilavbnm 發表於 2016-1-1 11:55
操作介面唔方便...影相仲差到呢... ...

C5係慢動作,但出黎效果唔錯呢!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

alleelarry 發表於 2016-1-1 23:58
C5係慢動作,但出黎效果唔錯呢!

之前我部MEGA影相...明顯好過C5
室內/較暗嘅環境...C5啲相直投"起渣+爛邊"...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

ilavbnm 發表於 2016-1-2 00:05
之前我部MEGA影相...明顯好過C5
室內/較暗嘅環境...C5啲相直投"起渣+爛邊"...  ...

無直接比較過,但三星機有相片優化過……

之前試過用C5拍團體相,放大又無咩問題,個人心得係要入去攪下D設定,效果會好D。
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

alleelarry 發表於 2016-1-2 00:10
無直接比較過,但三星機有相片優化過……

之前試過用C5拍團體相,放大又無咩問題,個人心得係要入去攪下 ...

兩部機我都係用自動...無攪過設定
但係講到相片優化...SONY一定好重手
因為從相片可以睇得出...C5啲相係經過"除雜訊+推高銳利度"
而且兩者都幾重手...啲相先會變成咁...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money