設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 戰爭片

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位ching有無戰爭片推介比小弟?
古代最好 例如成吉思汗 亞左歴山大帝
呢D類型 謝謝
(Post76 Android 手機版送出)
marantz 7702
Performance 5c 6
alumni 8 X4
adcom 7400
rotel 1095
rythmik e15
oppo 103D

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實去 amazon Movies and TV 搜尋 "military & war",

七百幾個 results,再行吓本地碟舖睇吓有無中字港版(如適用)已經可以。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
SonSon + 20 + 20

查看全部評分

NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

赤壁

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

帝國驕雄

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

自己都鍾意睇戰爭片, 但以下好多都係大片, 相信有唔少師兄都可能睇過, 不過都係提一下啦, 排序就粗略地用年代分下(唔會太準, 請見諒), 神話成份重個D暫時唔提(如crash of titan呢類, 或魔幻類如L.O.R., HOBBITS), 而年代暫時以一戰以前為限.
1. TROY(畢彼特個套), 即係木馬屠城記啦, 雖然都算係大片, 個人一般.
2. 300(有兩集) 雖然都有唔少FANS, 但我覺得太基, 第二集多返D女女好好多.
3. Gladiator 羅素高爾個套, 大型戰爭其實只有開頭, 不過拍得相當經典, 好戲要推介!!
講開羅馬角鬥士, 唔怕舊的話, 當然可以睇埋Benhur = 賓墟.
另外, 喜歡海戰的話, 羅素高爾的另一套Master and Commander都值得一看.

4. Kingdom of Heaven 以十字軍為背景的電影真唔多, 呢套算係好認真的一部, 都好好睇, 故事主要係講耶路撒冷王國同撒拉登.
5. Brave Heart, 即係MEL GIBSON個度, 香港名較奇突, 好似叫什麼驚世未了情? 背景講第一次蘇格蘭獨立戰呢套係特別推介
6. Messenger, Luc Besson拍的聖女貞德, 自己算一般姐, 但都算係大片
7. Joan Of Arc, 呢套係BBC的電視電影, 主演係Deep Impact個女仔, 拍得好好, 個人較喜歡呢套(聖女貞德其實有好多電影, 不過易入口加埋較多戰鬥的就係呢兩套)
8. Waterloo (1970), 當然係講拿破崙個套, 以前明猪台都間唔中會做, , 19世紀的戰爭片黎講, 呢套當然要計
9. Patroit Mel gibson個套講美國獨立戰爭的, 都算相當精彩.
10. 甲午風雲, 自然係講清國同日本個場海戰, 年代久遠, 但小弟中學時的中史學會由於擁有該片的16 MMREE(好似係)L, 幾乎每年都會係放映室播一次, 當時其實係瞓著的XD
如果喜歡日本片的話,  我只睇過二百三高地, 同埋日本海大海戰 假如去海的話(丹波哲郎主演, 有另一套係三船敏郎主演的就未睇過), 兩套都唔錯的.
呢度已講到19世紀末, 再講就到一戰, 二戰了.

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
383838 + 10 + 10 精彩報告
jc2ssych + 10 + 10 用家心得
yessunny166 + 10 + 10 用家心得
SonSon + 20 + 20

查看全部評分

等運到

6萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

先搜索、後發帖

鉑金玩家

jc2ssych 發表於 2016-1-25 07:52
其實去 amazon Movies and TV 搜尋 "military & war",

七百幾個 results,再行吓本地碟舖睇吓有無中字港 ...

Thx
alumni 8 X4
adcom 7400
rotel 1095
rythmik e15
oppo 103D

鉑金玩家

Cogor 發表於 2016-1-25 08:51
赤壁

呢隻睇過了 正
alumni 8 X4
adcom 7400
rotel 1095
rythmik e15
oppo 103D

鉑金玩家

eric_on 發表於 2016-1-25 09:59
帝國驕雄

呢套都係超正
alumni 8 X4
adcom 7400
rotel 1095
rythmik e15
oppo 103D

鉑金玩家

mike384 發表於 2016-1-25 10:38
自己都鍾意睇戰爭片, 但以下好多都係大片, 相信有唔少師兄都可能睇過, 不過都係提一下啦, 排序就粗略地用年 ...

THX ching非常詳盡
我睇過一套海戰 講韓國 李
alumni 8 X4
adcom 7400
rotel 1095
rythmik e15
oppo 103D