設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: jaudio

[合併擴音機] 新人報道,小試牛刀,DIY Headphone Amp交流

見習玩家

owhk 發表於 2016-2-24 19:05
以1年365日 x 24小時 = 8760小時計, 如以靜止電流5mA算,1小時用去 5mAH 電量,那 8760小時共需要 8760x5 ...

例子: LTC1541,supply current 5nA~ nano wor...
(Post76 Android 手機版送出)

科林玩家

jaudio 發表於 2016-2-24 19:12
例子: LTC1541,supply current 5nA~ nano wor...

正常使用,連關機 standby 用一年應無問題。

剛找出之前做的 amp 仔 prototype,我一年多前用過到今年還有電。

客人要求電池要可連續工作最少24小時,因個 site 好大,test points 又多,又無AC電,市場上的耳機 amps 一般只能用十個八個鐘,無法,只可做幾隻給他們交貨。

見習玩家

owhk 發表於 2016-2-24 14:18
Thanks for the info.

之前有個 project 也做過一部耳機 amp 仔,用了一只 1000mAh 鋰電直接供電給低壓  ...

其實我仲有個問題,你話1粒鋰電3.7V~4.2V(cutoff 2.5V到3.3V)出到1Vrms,我比條數你,請指教

見習玩家

jaudio 發表於 2016-2-24 19:34
其實我仲有個問題,你話1粒鋰電3.7V~4.2V(cutoff 2.5V到3.3V)出到1Vrms,我比條數你,請指教
(Post76 And ...

睇完我條數,你再google 一下 opamp output swing. 我攞opa2604做example. min +/-11V. 姐係話你個Vpp amplitude過左呢個數就會有distortion. 始終opamp唔係ideal.唔係你比幾多volt就可以出到幾多volt. 小弟愚見XD

科林玩家

jaudio 發表於 2016-2-24 19:34
(Post76 And ...

我用 5V 的 rail-to-rail opamp, V peak @ 4.2V 32 Ohm loading non-crop 1/2 sine wave 可以到 1.8Vpeak 左右.

Rail-to-rail opamp 一般可工作到 Vcc 减 0.3~0.6V,以 3.3V cutoff 算,最高可用到 3.3-0.6=2.7V, 1V rms 的 Vpeak 是 1.414V,X 2 後=2.828V,剛好。

示波器實測@V batt = 3V 時,non-crop Vpeak 是 0.9Vpeak, close enough.

eg. LTC1152 @5V output max swipe = 4.4V

ps: 我用的帶保護板鋰電 autocut off at 2.8V (實測), opamp 的 min. operation voltage 是 2.5V。

見習玩家

owhk 發表於 2016-2-24 20:13
我用 5V 的 rail-to-rail opamp, V peak @ 4.2V 32 Ohm loading non-crop 1/2 sine wave 可以到 1.8Vpeak ...

Rail-to-rail opamp算係正確嘅回答,不過設計一般留少少margin,其實鋰電池由nominal voltage到cut off voltage條放電curve slope係好斜,基本上冇乜電,,除非用啲質素好嘅電池啦,例如panasonic 18650B. 最新應該係18650G. 3.6V 4100mAh. 不過好似仲未上巿。請問你有冇玩DSP AD/DA經驗? 我下一個amp將會自己寫DSP程式出serial audio data比CS4398之類DAC,再加differential amp. or會嘗試挑戰一下balance out. 目前我有F2812 F28027 等等DSP嘅經驗。如果可以嘅話,充電電路轉埋做digital 用PID控制 buck-boost converter節省成本,大家交流下XD 上面個amp其實係用ATmega8做充電指示,relay控制。digital嘅話起碼唔使比人抄先啦XD

科林玩家

jaudio 發表於 2016-2-24 21:03
Rail-to-rail opamp算係正確嘅回答,不過設計一般留少少margin,其實鋰電池由nominal voltage到cut off v ...

為了証實給客人個 amp 仔充一次電可以連續工作最少24小時,特意做左個10bit A/D board, 以每分鐘 sample Vbat 電壓一次再經 USB port 傳回電腦記錄到 database 去,最後用 opamp 做個 voltage comparator, output 直 drives 紅綠 low power LEDs,>= 3.2V綠燈,<3.2V紅燈,cutoff at 2.8V,由3.2V至 cutoff 約有 20-30分鐘 margin.

個人覺得耳機 amp 越簡單越好,可以唔用 MCU 就最好唔用,可以唔用 dc-dc convertor 也最好唔用。

我係 old school 友, MCU 一直用 8051 core 的多。Project 大多是 custom made 野,少量生產, 要穩定,debug 時間要短,交貨要快,所以不會用太複雜的 MCU,複雜綫路一般會用多幾粒 MCUs.

暫時無興趣玩 DSP, 要玩都會在X寶買,又平,選擇又多。愛飲牛奶唔一定要買隻乳牛回來渣牛奶飲。

Differential audio design 就有的經驗,因為 PA systems 大多是用 differential inputs/outputs。兩三年前做過隻 128 ch 的 differential audio MUX, 96個 0dB audio inputs, 32個 100V speaker line inputs, 有 4 個 external PA panel controllers (經 RS422 control) 加 一個 remote LAN port controller, 整個 MUX 放在一個4U箱內,用左三百多個 Relays (10腳,你用的那種),共用了 17 粒 MCUs.

見習玩家

owhk 發表於 2016-2-24 23:21
為了証實給客人個 amp 仔充一次電可以連續工作最少24小時,特意做左個10bit A/D board, 以每分鐘 sample  ...

其實我都同意簡單線路最好,不過只限於ideal嘅零件,我個人玩portable player+headphone同amp多,對於一個資深玩家般講,好多設計都滿足唔到需求。例如我用transistor做一個pure class A amp,本身每粒transistor個Vb(sat) Vce(sat) DC gain. 等等都會有差異,用到嘅零件好似電阻0.1% tolerance算好. 如果採用最簡單嘅線路,輸出一定會有offset voltage. 幾個mV offset對低ohm 入耳式黎講,其實塊震膜已經有拉低或者拉高嘅情況,個震幅已經受到影響,有啲人可能會加一粒電容block左DC,但一個完美設計,最好就係冇output電容(volt drop)同output電阻(影響damping)。所以需要加DC Servo電路,令到output接近0V, or say within 0.5mV.  又例如,我地又會喺input stage 加 diff. amp. 增加input impedance. 又用current mirror做biasing. 其實呢啲circuit點解會出現,背後一定有個故事。 我都做過BS design. PA system經常會設計到,只不過,我地做design唔會連個product都自己做,巿面大把product可以做到wireless network monitoring. 而多數都係用address 控制,想要幾多個point就幾多個point. 當然唔係無限, 視乎address 幾多bit而已。而點解要玩digital呢? 一個high-end嘅product,例如ALO啲top-end 耳機amp,一定有digital嘅東西,唔係話analog唔好。簡單例子就係貴價amp都會detect output DC voltage. 唔係有fault就會燒耳機。其實好多trade-off......

銀級玩家

支持 DIY !

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

支持diy
幾年前都有玩過下,十分過癮

既然用充電,用到2-3日差1次都唔大問題吧?
樓主可以試下串多幾塊,電壓愈大真係愈好聲,當然要就返零件既耐壓啦
我最多試過串8片鋰電,雖然結構簡單,但真係夠膽講好多坊間幾v既廠機冇得比