設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Happybig

[討論] 煲耳機的疑惑

星級玩家

有咩唔同.....用唔同器材咪有唔同既聲囉就系咁簡單

專業玩家

片中有人話自己係用westone um5?

回到正題
純粹個人感覺, 我覺得hd 600/650煲同唔煲都無分別

鉑金玩家

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=234013

Another interesting video about headphone break-in.

I kinda like his conclusion.

黃金玩家

我也是順住聽,聽其變化也是一種樂趣.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
窮小子 + 10 + 10 ------絕對認同------

查看全部評分

鉑金玩家

比較好奇係....HD650黎講煲240HRS夠唔夠呢??

我自己順住聽...通常都會三五七個月後突然覺得有D位係好左...

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果要做實驗,盲試係一定需要,但sample都一定要夠大先有意思,即人數要多(最好係包括耳機發燒友/非發燒友,發燒友當中最好可以分埋係buy煲耳機同唔buy煲耳機兩類)同耳機數量牌子型號要多。環境仲要溫度濕度控制好,隔音要好。

深信煲耳機有用既人可能係因為自己聽得出煲完有分別,不過聽覺除左耳仔都包括腦部既處理同認知,唔做盲試係排除唔到心理暗示。加上一煲就可能幾十甚至幾百個鐘,環境變化可以好大,聽到唔同聲都好難分到係耳機唔同左定環境唔同左既影響。

利申︰我係聽到耳機既聲係聽聽下會唔同左。但中立D諗我唔可以因為咁就話係煲耳機有用,因為我冇去撇除心理同環境既影響。加上就算一隻聽左幾年既耳機,我都會聽到佢在一兩日內聲音唔同左,似乎唔同天氣唔同時間唔同精神狀態聽,聲音都可以唔同。所以我都有疑惑煲耳機係咪真係有用。
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

星級玩家

唔好講,去唔去,刻意煲唔煲耳機咁隆重 !

所有物件都會老化,耳機內嘅零件一樣會老化,損耗。所以用耐咗聲音有变化也可以理解。

不過經驗係大多數人都覺得,用耐咗 ( 老化咗 ) 嘅耳機,聲音係有改善

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

This is one of the example of my own. Few years Back, I have UE Triple.fi 10 pro I bought it when it first come out. My friend bought it a year later. So after he bought it for 3 months, I took 2 earphone for test. Using the same player and play the same songs, I definitely heard different sound of this 2 earphone. Mine have better sound than my friend and my friend also agreed.

From this I know some headphone or earphone need runin time, but some may not. Also some need take much longer runin time than the others, So it all depends on which headphone or earphone to choose. For me, I still enjoy every minutes of a new earphone. I enjoy hear the sound change when time move on and enjoy the music you hear.  Enjoy!

銀級玩家

大食怪 發表於 2016-3-8 16:43
唔好講,去唔去,刻意煲唔煲耳機咁隆重 !

所有物件都會老化,耳機內嘅零件一樣會老化,損耗。所以用耐咗聲 ...

特別係mechanical既野,好難唔會老化。
但合理地老化係咪一定會朝好既方向發展?我認為係段片想帶出既信息。
片中也有參與者是喜歡未煲的聲音表現,當然不排除可能聽者真的是木耳、或是對聲音的個人喜好。

黃金玩家

3.5都話搵部垃圾Android download burnin 用 White Noise 日煲夜煲。但轉咗2.5 又冇理由長播歌喺player 長煲,但我見鴨寮街有2.5轉3.5啲converter轉插,但咁樣會否傷嗰2.5頭就唔知,未敢試。