設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: supergundam

[AV擴音機] 邊款AV Amp睇戲表現最突出

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

GoHarry@FB 發表於 2020-11-27 23:12
我覺得:    請各CHING 指教

Denon : 聲音最埋身

請問digital input同直接教大volume有詳分別? 我睇manual佢話digital input係用黎調高input source的輸入level.

白鑽玩家

三星玩樂勲章

Whysee2017 發表於 2020-12-15 17:37
請教下 pioneer有咩特點?
而家用緊pioneer,有情意結

今代先鋒9O4做到音場闊,力水夠,環繞声有包圍感,平衡度出色,聽完示範會後對佢刮目相看,自己就用天龍,由1987年到今日,鍾意爆機,但近幾代力水下降,玩4520開始加入後级提升力度,宜家玩左8500三年,全後级推動,尋回昔日的狠勁快,等出年再換新系列

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

avsuperman 發表於 2021-12-28 09:31
今代先鋒9O4做到音場闊,力水夠,環繞声有包圍感,平衡度出色,聽完示範會後對佢刮目相看,自己就用天龍 ...

請問師兄用咩後級?

白鑽玩家

三星玩樂勲章

xmarkx 發表於 2022-1-10 16:28
請問師兄用咩後級?

前置一對用金仔480推,玩影音分家,中置後置後中置用內地winner推,天空8隻細喇叭(6隻JBLcontrol x)交比nuforce D類處理

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
xmarkx + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

mightyatoms 發表於 2009-11-5 15:34
I already think of some vote topics
"what is your favourite color of Onkyo 5007 (black or gold or si ...

Black
150"

銀級玩家

goldberg0083 發表於 2020-8-7 20:10
Yamaha如果識玩 根本就唔係咁嘅級數
就算佢冇ai都一樣可以做得好好
佢係認第二係啱嘅,因為............ ...

識玩Yamaha既, 睇戲時係唔會用DSP 及 Ai 的 , 有人話Yamaha 虛\薄 , 其實不然 ,如果識得set既話亦可以同Denon pioneer 一樣咁埋身,而且Yamaha埋身得黎亦能夠保持到高音既細節,不過大部份人買Yamaha都係為左DSP \ Ai , 但如果要埋身就要花D心機同時間去研究下點Set , 重點係睇戲時要能夠放得低唔用DSP \ Ai既習樌

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

yytannoy@G 發表於 2022-9-29 11:47
識玩Yamaha既, 睇戲時係唔會用DSP 及 Ai 的 , 有人話Yamaha 虛\薄 , 其實不然 ,如果識得set既話亦可以同D ...

Ching
可以post 如何set Yamaha Amp 睇戲唔用DSP/ AI 可以加強埋身感覺嗎?  thx

銀級玩家

MM622 發表於 2022-10-6 12:09
Ching
可以post 如何set Yamaha Amp 睇戲唔用DSP/ AI 可以加強埋身感覺嗎?  thx

其實冇一定數據,人人用既喇叭都唔同 ,
而且,
就算同一個環境冇任何變化,
所有器材都冇變化,
但係支咪cal 出黎既EQ 每次都會唔同 ,
如果唔怕煩,可以cal多幾次試聽 ,
每次cal 完都將EQ做個紀錄,
直至搵到自已最岩Feel及最埋身既聲,

最重要係前面果三隻 LCR ,
埋身就係靠呢三隻 ,
當然 woofer 相位要在岩既前題下先好Cal ,
只Cal 一個皇帝位,

Cal 完可以將Amp裡面 woofer db加返大,

""" woofer 距離宿短 """  ,
直至短到聽到D低頻係融合LCR 為準 (即低頻跟住前面LCR走)
woofer 距離有時短到1尺都唔出奇,
所以唔好信數字,
要信自已隻耳,

至於option 裡面既Tone Control 高音\低音 就要配合調較 +/- ( 睇你自已用乜 LR 黎調較 , 記得高音不能大過低音 )
YPAO Volume : OFF
Extra Bass : on
Ai : OFF
Input Trim 看情况是否須要 + 1-3db

其實唔複雜, 但要攪好多好多次

鉑金玩家

avsuperman 發表於 2022-1-11 11:34
前置一對用金仔480推,玩影音分家,中置後置後中置用內地winner推,天空8隻細喇叭(6隻JBLcontrol x)交比n ...

師兄,內地winner 係咪tone winner? 效果如何?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

goldberg0083 發表於 2020-8-7 20:10
Yamaha如果識玩 根本就唔係咁嘅級數
就算佢冇ai都一樣可以做得好好
佢係認第二係啱嘅,因為............ ...

以前我用Yamaha AI, 最近有Ching 叫我用 Surround Decode Auto, 發覺效果果然比AI 好 (高場較寬, 厚聲左, 低寬更勁...), Yamaha 用家可以試下.