設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 其實有一個耳機陰謀論想講, 不過可能會得罪人XDDD

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

不過都想講下個人的思想...希望大家唔好介意

自問小弟玩耳機時間唔長(04年玩, 由商務80蚊一隻耳機玩到而家安橋的3000蚊都有, 未去到一萬蚊型號XD)

由消磨時間的聽歌變到好鐘意聽歌...因為靚耳機靚player真係俾到我" "<---呢個表情

咁之後上網做下功課, 由其是採購新耳機時, 發覺一樣野, 有D人評一隻耳機好兩極, 有D人壓倒性話好, 但有D人就話好正好正

自問自已都親自試過網上D人所講的耳機, 發覺又係另一回是, 如是者由新開, 煲過都去試

發現一樣野, 希望大家討論下, 唔岩聽都希望大家唔好嬲(雖冇可能XDDD):

網上有D人話試耳機,話某D耳機唔好聽, 某D又話好聽, 咁其實真相係唔係唔好聽果班"唔識音樂"? 選埋D冇咩深度的歌曲去播? (正如俾部AK380,K3003你你拿來聽京劇或收音機的道理一樣), 以IE800為例, 有D人話個bass會頭暈, 勁得滯, 但係我拿來聽舊歌, 或者某D清聲D歌(即係少樂器, 玩opera類型)又好正...未出現"頭暈"的情況

有D人話某隻耳機D聲好尖, 好刺耳, 我都試過呢個情況, 但係換左耳膠就情況唔同晒, 咁其實係唔係D人唔知自已個耳洞大細而求其有膠就塞?

而且有一個情況好得意; 係呢度做個真實分享; 網上D人鼓吹的Comply耳棉, 我買過網上介紹的咩咩20,試過拿來配Philips S2去播歌, 要20格先有聲, 但之後換番耳膠; 反而17,18 就好大聲, 同埋比耳棉時更清更細緻, 咁係唔係耳膠一定唔好定係好呢?

以上都係個人的睇法...唔知大家點睇?

(同埋我個人覺得, 一間公司做一隻耳機, 咁都係想有客人去欣賞, 有人買, 咁冇理由唔會做一隻逆客人意的耳機倒自已米, 咁已經係一個原因或理由, 好難有"差勁的耳機"出現
D人話某D耳機轟頭, 好難理解)

評分

參與人數 2威望 +35 金錢 +35 收起 理由
粗人敵卡 + 10 + 10
hiyori + 25 + 25 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

其實無需咁多煩惱 , 最多師兄常常講 , 我覺得也是聽音樂選擇器材嘅金句 ,

就係 ( 耳聽為實 )

啱聽嘅就收下

唔啱聽嘅就無緣份囉

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

有意思
我只可以話,每個人嘅preference同expectation都唔同,就算係所謂嘅c/p值,每個人把尺都唔同啦
就算對耳機幾平機抵,聲唔啱聽就係唔啱聽,點你都唔會買
因為我地買野係買個psychological value,而唔係個材料嘅price
樓主所講嘅評價兩極,其實係睇件product有幾符合大眾口味,小眾口味嘅調音唔代表唔好,而係唔係人人識欣賞咁解
如果呢班小眾係forum話某某耳機好聽或唔好聽,好有可能會成為異類,所以一句到尾評價別人都係以互相專重為先

另外舉個親身例子,我唸好多人都會認同535R係一隻廣受“愛戴”嘅耳機,但係我自己就講唔上係鍾意
可以話,我直頭覺得佢好唔平衡
不過點都好,聽感無絕對,最多我喺鍾意535R班frd面前插少兩句囉

專業玩家

其實個個人隻耳聽到既聲都會唔同

最緊要自己LIKE姐

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

1. 多左SALES混入論壇扮客仔就真

2. 用左XXX牌耳機線, 隻耳機又向前一大步

星級玩家

thank for the good point form this borther

專業玩家

聽感不嬲係主觀,唔會有絕對
網上 REVIEW 一向只供參考,不能盡信
最緊要耳聽為實

黃金玩家

最重要係你對聲音認識, 同知道自已要求。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔好話耳機, 音響呢家野真係好睇個人要求, 唔O岩聽就係唔O岩聽, 仲要講匹配啦, 所以依家大多數都有得試真係好好, 唔同10幾年前果陣, 睇科林D人講咩耳機好, 咩線好, 全部都係紙上談兵
買碟時間多, 睇碟時間少

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

總之,呢度有好多人扮專家,成日鼓吹自己有的野,又成日開箱,但從來唔會有第三者(同一幫人外)可以聽到其組合有幾「神仙」……之後就話「代友出售」……當中原因,不言而喻!
果班人以前仲用過某牌頭,直情上用代理借機!

所以,最重要係信自己,不單呢行,行行都有神棍的!