設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: manblood

[後級] 300B的誘惑

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jastudio 發表於 2016-7-12 14:47
ching 真的不用担心爆炸。胆本身除了碰撞会有裂痕,胆线路包容性比起原子粒机强好多。周边线 ...

呵呵,,,,收到
(Post76 Android 手機版送出)
CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jastudio 發表於 2016-7-12 14:47
ching 真的不用担心爆炸。胆本身除了碰撞会有裂痕,胆线路包容性比起原子粒机强好多。周边线 ...

有ching話用5U4G好過用80整流膽,用380.好快瓜柴,因為300B需要好大電流,,,係咪咁呢,,,ching..你用380都冇乜事?
英式全古河FUSE

銀級玩家

manblood 發表於 2016-7-12 18:23
有ching話用5U4G好過用80整流膽,用380.好快瓜柴,因為300B需要好大電流,,,係咪咁呢,,,ching..你用 ...

我冇set 咁高voltage,現時插晒膽大概390V。。。
係開機有少少藍光。一陣就無。

不過5Z3就隻隻都身體健康。所以有乜事我就插隻5z3去試同埋trouble shoot。。。
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jastudio 發表於 2016-7-12 20:28
我冇set 咁高voltage,現時插晒膽大概390V。。。
係開機有少少藍光。一陣就無。

我開機都有藍光,,,,,
英式全古河FUSE

銀級玩家

manblood 發表於 2016-7-12 21:26
我開機都有藍光,,,,,

有蓝光吾怕,刚开机有游离电子云,过一阵会无
唔好一直闪就得
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

manblood 發表於 2016-7-8 14:15
用左幾日,,,,今日開機支380突然"部部部"强光藍光閃左幾下,,跟住跳左fuse....之前支380每次開機都有藍 ...

CHING, 你部300B返屋企未?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wantf1 發表於 2016-8-3 14:31

改左啦,,整返,,,入左屋幾日,,,煲緊,,
英式全古河FUSE

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wantf1 發表於 2016-8-3 14:31

改左啦,,整返,,,入左屋幾日,,,煲緊,,,,,,呢幾日重新配對過前級啲12ax7及12au7.....因為喇叭及後級改左,,,膽配搭又會唔同左,,,,而家用valvo+tesla.....
英式全古河FUSE

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

manblood 發表於 2016-8-3 14:38
改左啦,,整返,,,入左屋幾日,,,煲緊,,,,,,呢幾日重新配對過前級啲12ax7及12au7... ...

正到呢!!!!!!!!!!!
300B 音場 闊唔闊?泛音如何?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wantf1 發表於 2016-8-4 10:25
正到呢!!!!!!!!!!!
300B 音場 闊唔闊?泛音如何?

音場我覺得夠濶,,,泛音?,,好睇你用乜膽,因為後級啲瞻冇得換,,只有JJ300B..及RCA5支鋼骨6sn7..配cx-380...暫時只有前級換瞻就一就,,,但之前只注重12AX7..買左好多,暫時最舒服生動係valvo,,而12au7得幾對,,,光頭仔,rca..唔入流,,b329..泛音,音場最好,但細節高音少左,,人聲推高埋,,,mullard...樣樣都好,但偏中低,,高音少左,低頻較淋,最後先配到tesla...802s...比較全面,,,整體比用8000s...係細節多左,,,有深度同樂器比較立體,,人聲及絃樂就唔使講,,有種吸引力,,唔知係咪所有膽機都有咁嘅改善,?,,但2A3就唔啱,,,可能佢播人聲及絃樂會更好,但先天缺憾,,大聲/大棚野就到喉唔到肺咁,,,300B全面啲!....可能新膽新電容,,開機起碼成1-2個鐘先突然更加好聽,,那時就唔想熄機了,,,
英式全古河FUSE