設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pinkspider

[教學] oppo 成功rip sacd iso (pioneer 160 & 170 有成功報告)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

係咪真係越獄版BDP-160都得?係就好喇,可以平D入手
師兄們可唔可以再三確定一下?
同埋如果係單層SACD係咪都可以RIP到出黎呢?

唔該曬

高級玩家

L1013 發表於 2016-10-5 23:23
我已經整到啦﹗多謝大家嘅分享﹗
我先可以轉到D SACD!
THANK U SO MUCH

L1013師兄,我都有相同問題,部機認到是SACD,之後便停了,請問係怎樣整?

高級玩家

patkwok 發表於 2016-11-19 17:15
同埋如果係單層SACD係咪都 ...

無越獄賣¥850,不過唔多似新貨,唔算貴。

進階玩家

tarantino 發表於 2016-11-19 16:34
請問師兄用Pioneer BDP160 rip SACD是否需要更改 USB_AutoScript 和 sacd_extract?如果需要,請問需要改 ...

不需要,其實我都是用此post #164中m600師兄所提供的Auto Script for 160&170,插入手指後便自動彈出tray,入碟後便會顯示SACD,之後在PC中用”iso2dsd” (比sacd_extract簡單)輸入IP,便可開始rip碟,很簡單的。

進階玩家

patkwok 發表於 2016-11-19 17:15
同埋如果係單層SACD係咪都 ...

是的,我見之前有師兄都得,我便跟買越獄版160。試過rip單層及Hybrid碟都無問題。

當然,如果部機因QC問題讀唔到SACD便另計(之前有類似報告)。

進階玩家

ericww 發表於 2016-11-22 11:48
不需要,其實我都是用此post #164中m600師兄所提供的Auto Script for 160&170,插入手指後便自動彈出tray ...

更正:

iso2dsd_gui 只是一個介面,請make sure 個 sacd_extract 要放響 iso2dsd 同一個 folder 內。

高級玩家

ericww 發表於 2016-11-22 12:07
更正:

iso2dsd_gui 只是一個介面,請make sure 個 sacd_extract 要放響 iso2dsd 同一個 folder 內。 ...

多謝ericww師兄的指導,可惜我還是不能做到。

做法是:
1. 抄AutoScript落已經format去FAT32的USB thumb drive.
2. 把sacd_extract抄去同iso2dsd_gui.jar一個folder。
3. 插USB thumb drive落BDP160.
4.  SACD盤自動彈出。
5. 放SACD碟及拔除USB thumb drive。按下close SACD盤。
6. SACD loading 及 BDP160顯示SACD。
7. 在電腦開啟iso2dsd_gui.jar檔案。
8. 在iso2dsd內改ip address,無改port(2002)
9.Sonore iso2dsd顯示"failed to connect, libsacdread: can't open 192.168.1.xxx:2002"

請師兄提點有那一個步驟做錯?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

tarantino 發表於 2016-11-22 15:43
多謝ericww師兄的指導,可惜我還是不能做到。

做法是:

Check the subnet of your router is set to 192.198.1.x. If you router is set to 192.168.0.x subnet, update the script IP to 192.168.0.25 and also the player IP to 192.168.0.25.

高級玩家

我換了另外一個USB thumb後用同一個步驟,現在成功地rip緊SACD。在此多謝樓上師兄們的提點。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

ericww 發表於 2016-11-22 11:58
是的,我見之前有師兄都得,我便跟買越獄版160。試過rip單層及Hybrid碟都無問題。

當然,如果部機因QC問 ...

唔該曬師兄,去淘返部先
(Post76 Android 手機版送出)