設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[電源線] [非平民] 一對喇叭價的Frey 2 喇叭線有乜effect?

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-8-13 17:23
真係麵飽鋪的隔夜特價飽 ($6.5/3 個) ka, 唔好笑我了.
下半年又要食了....  ...

1萬

白鑽玩家

老而不

聽左4-5小時. 起初2小時最衰聲 , 難以形容.
好多gene, 由古典到punk  (得一張, 平時都唔用) 都有
可以話暫時punk 唔起, 連1812支炮都響唔起.

暫時而言, 可說的"好"不多.
我覺得最明顯的, 是低音都有左層次, 而空間感最名顯不過.
用古典曲目的話, 我覺泛音表現得最好.  要用耐少少睇睇 .

另一個我覺唔同的地方, 是如果在聽音壓大的canton pop,
我可以扭細好多vol( 以前-45db, 現在是-51db 便ok了)
反而古典就真係扭大左 (以前-45db的話, 家下要 -40db)
應同線的design 有關. 再研究一下先.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

我係比較相信線係唔使點煲的,唔同機件要暖身先進入狀態(都唔使好耐),開聲應該就係咁。
喇叭單元耐冇郁就真係要聽耐少少先冇咁緊,因為真係要郁。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2016-8-13 18:05
我係比較相信線係唔使點煲的,唔同機件要暖身先進入狀態(都唔使好耐),開聲應該就係咁。
喇叭單元耐冇郁 ...

其實我都很認同, 電子野應好快run 好.  如果唔係電腦又點算呢?
喇叭就用得越耐越唔同聲, 這個是物理. 我信.

不過每論Cyrus, 還是Nordost都叫人burn-in. (有D牌子我記得就話唔使的)
Nordost 入面有張卡叫人burn-in 至少100小時.
Cyrus在盒上叫人著部機連唱3日.

兩者都有寫你的道理, 話可以很快聽到進步, 不過之後都係補多句叫你burn-in數日/ 一百小時 "to get the best musical performance"
這真是很矛盾, 有時教我都不知信不信好.
只是說明上如是這樣說, 信下又無妨 (反正都係要照用)

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

頭先出去食飯, 同時著機, 用isotek 張 burn-in / refresh 碟 brun-in左 一次.
家下係有少少明顯唔同左 (或者是喇叭warm up 左了?) 聽到最大的出入是密度比之前高, 各音段有了平衝的發展.

明日再聽聽如何吧?

====
原本真的不想入frey 2, 太貴, 甚至覺不合理性.
只是忽然又被人說中了一句: 遲旱都可能要入, 唔通又入一對平少少的聽半年就放出去?
計落早少少入或者仲有著數?
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-8-13 22:22
其實我都很認同, 電子野應好快run 好.  如果唔係電腦又點算呢?
喇叭就用得越耐越唔同聲, 這個是物理. 我 ...

Cyrus 的確要burn-in左才像樣,我部Cyrus都係咁!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

提起burn-it / break in nordost 有自已一套的解說, 參考下又無妨? :
http://www.nordost.com/faqs-break-in.php
還是好音樂最好.

鑽石玩家

線材來說,個人認為電源線影響最大,因為音響係電行頭。
其次喇叭線,訊號線反而覺得中性d就夠。
喇叭線買貴少少,夠用就唔使再點換,我以前“斥資”四千幾買條pad,已覺得好夠用,唔係朋友讓條mit俾我都唔會換。
不過都係果句,中性好緊要,太偏就跟本唔係聽緊器材的聲。

鑽石玩家

題外話,條mit九幾年六千幾,只贏pad九幾年四千幾少少,明顯優勝處在聲音密度,尾音和彈跳力,但pad的獨門油浸,果種中頻魅力係難以取代的,不過比較後都係留mit,就係因為取其冇咁“偏”。

鑽石玩家

講開煲,解碼我就長煲。其實器材長煲一定靚聲d,但就唔係部部機適合,亦驚會縮短零件壽命,尤其係電容乾塘。
我部解碼就冇問題,廿年來除換位換線外冇熄過,一直都只輕微暖,冇病冇痛。