設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: whk2076

[演唱會] 胡琳 Bianca Body n' Soul Concert Blu-ray (附實物圖見#11)

黃金玩家

percyyip 發表於 2016-10-9 15:04
師兄,好奇一問,上次果隻係唔係所有聲效都係2.0?

https://scontent-hkg3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/14516405_1201097866592989_584360839769785262_n.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9&oh=6ac3369914946ea05eb0850a4a6c9a26&oe=58650BB6

自己睇,我只收藏了DVD,我記得DVD都有Dolby

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

yuppi 發表於 2016-10-9 14:41
你個比喻有D問題, imax 呢類戲院硬件上已經吾同, 價錢比較貴絕對正常, 我所指係相同戲院播吾同級數既戲. ...

咁佢定價又另一回事,依家係指我拎$300買隻碟,我想聽dts-hd ma 7.1,你俾條pcm2.0我?

其他碟做得到,價又平過你,有比較好正常者

製作費既野大把人識條鐵,就算4k制作都可以得1080p質數,你收得貴人地自然expect你俾到靚貨

美國混音你俾土炮貨色我,我不如買土炮,起碼唔會覺得俾人搵笨

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Terminatorhk 發表於 2016-10-9 14:58
Bianca Live隻BD咪一樣攞咗去美國做混音,點解以前就可以有埋其他聲效,而且定價還比呢隻平?
仲有,今次 ...

我冇以前隻BD,想問下有乜其他聲效,另外想問今次隻碟點錯法,我仲未入手。

PS:我冇撐佢,可能我買咗之後插得佢仲金,我討論既重點係點解香港人買碟好似返大陸買老番咁,以碟數去衡量價值,你可以因為一隻碟聲畫俱差吾話佢吾值,賣得貴,但係睇都未睇過就因為碟數少抽水就好有相確餘地。
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

killua 發表於 2016-10-9 15:33
咁佢定價又另一回事,依家係指我拎$300買隻碟,我想聽dts-hd ma 7.1,你俾條pcm2.0我?

其他碟做得到,價又平 ...

出品人已經講明印錯,好似亦開始回收,老實講我屋企大把正版CD/DVD/BD 都有印錯,香港出版商從來都係不了了之。

我覺得如果因爲DTS而買呢隻碟,而出品人已經聲明有錯,你絕對有權要求回水。整件事我吾覺得有欺騙成份,佢地咁回收一來一回皮費好重⋯⋯
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

黃金玩家

percyyip 發表於 2016-10-9 15:04
師兄,好奇一問,上次果隻係唔係所有聲效都係2.0?

以前隻BD有其他聲效,請睇#81樓。
另外,朱監製都已經確認了今次隻BD有左右聲道對掉了的情況,但佢只係話有得退碟就已經係最佳做法。我對呢位監製的態度及處事手法極度不滿!咁攪法,胡琳想紅都難。

黃金玩家

yuppi 發表於 2016-10-9 15:50
出品人已經講明印錯,好似亦開始回收,老實講我屋企大把正版CD/DVD/BD 都有印錯,香港出版商從來都係不 ...

唔好意思,我嘅價值觀跟你相差太遠。
呢隻碟咁樣印錯法,唔係錯一兩隻字的問題,係貨不對辦的問題,就算佢唔出聲明,你攞隻碟返店舖,對方都一定要畀你退貨。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bellyjerry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

Terminatorhk 發表於 2016-10-9 15:50
以前隻BD有其他聲效,請睇#81樓。
另外,朱監製都已經確認了今次隻BD有左右聲道對掉了的情況,但佢只係話 ...

佢 Facebook 冇話倒轉聲,請問有冇 link?
千其吾好迷信..
75-X9500G

銀級玩家

其實無杜比、DTS、印錯盒我個人可以唔介意,但尋晚聽過左、右聲道明顯倒轉左,咁隻碟已經唔係單純錯版嘅問題,係有缺憾,所以我決定都退貨。 (雖然有簽名)

黃金玩家

yuppi 發表於 2016-10-9 16:12

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=653396761505085&id=100005043010080
你睇comment吧,個幾鐘之前佢先知。唔係佢friend又無得留言,留言天映或胡琳官方page又無人理。

銀級玩家

yuppi 發表於 2016-10-9 16:12

佢自己facebook都話bluray同cd佢自己左右聲聽到倒轉左 , 已經承認咗隻碟內容本身係有缺陷。