設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nanaholic

[討論] CD一定比有損DL好?hi-res係音質保證? 事實上又係唔係咁?

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

nanaholic 發表於 2016-10-14 21:15
你對dynamic range meter嘅認知有嚴重嘅誤解。建議你修正一下先。

DR meter數字低係指音樂中最細聲嘅部 ...

我明白dynamic range meter的作用,請勿妄下判斷,這樣對理性討論沒有幫助

我試過用dynamic range meter計算一首hi-res音樂(09 鄉戀-沈丹(WAV 24_96).wav,取自hifitrack.com),得出DR為11,之後用Audacity把整首音樂+5dB從而產生大量clipping,+5dB的版本計算出來的DR為6。這樣就證明了dynamic range meter計算的DR值跟有多少clipping是有關係的(CHING也可作類似實驗驗證),所以我才建議CHING只比較沒有clipping部分的DR。
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

黃金玩家

Near 發表於 2016-10-14 18:23
新手唔識野 其實咩係mastering?

你舉例既3條track 同一首歌 分別取材於不同地方 會否由此奪致?~

Mastering(或mixing)就係指將所有嘅樂器同人聲全部加埋晒落曬effects後收錄到最後嘅母帶上嘅程序。
要知道其實現今"做音樂"係好少會集齊所有人係同一個studio然後一take錄,而係每樣樂器人聲分開錄,續段續段分part去錄,再剪輯修正加鹽加醋炒埋一碟咁先叫完成一首歌。而最後將每一首歌放落CD時/壓DL版(transfer)又會落手落腳搞過d嘢 - 例如做所謂嘅音量normalization,就係等每一首個嘅音量較到差唔多而唔會出現一隻歌大聲一隻歌細聲嘅現象。而就係因爲有咁多重"手續",所以往往會出現一d一般人無留意但又會影響到音質嘅人爲但同規格完全冇關嘅問題.

你舉例既3條track 同一首歌 分別取材於不同地方 會否由此奪致?~

問題就係呢d。
其實依家通常錄好音做好咗master之後就會發放到唔同嘅地方做transfer嘅時候唔同地方會有唔同嘅標準。
CD做transfer時一般推得比較大聲 - 呢個係有歷史因素係度。詳情建言google下"loudness war"呢個詞。
而最近DL版例如iTunes同mora等就係因爲有燒友向佢哋反映咗loudness war嘅問題,所以佢哋做transfer時係輕手咗好多,而Apple更因爲佢市場地位推出咗所謂嘅"Mastered for iTunes"系列,就正正係針對咗因爲loudness war做壞咗手勢嘅問題而提出嘅音質改進計畫。
而hi-res嚟講,因爲原本嘅target就係有知識嘅燒友,所以做master同transfer嘅時候往往會更小心,一般唔會出現clipping呢d低級錯誤(當然亦有例外,正如我呢條thread提到嘅都係人爲問題,而且係係檔案規格上睇唔出嘅)

mastering 要令到整張專輯 保持唔太大變動 會導致你以上cap圖既情況

其實好容易,CD一定做到。只係睇個混音師有冇心去做。
例如之前講嘅normalization其實唔一定要推到咁高甚至可以減低,咁就唔會出現clipping. 但因爲loudness war所以d人先慣性推高而已。

會推高 令到clipping位增加 而single /hi-res file 就因為唔需要考慮 整體性

single同hi-res file因爲都係成張賣所以都係有做normalization, 重點就係佢做嘅時候小唔小心同想唔想做。

到底係原生錄音 波形爆peak 定係 mastering果位 搞到咁?

一般嚟講錄音同mastering唔會推爆peak做出clipping咁低b。多數都係transfer果度出錯。

鉑金玩家

nanaholic 發表於 2016-10-14 21:30
其實sampling rate高咗其實資訊係唔會高咗,因爲重組咗之後就冇關。

呢個問題你睇人講好d
其實sampling rate高咗其實資訊係唔會高咗,因爲重組咗之後就冇關。

呢個問題你睇人講好d

https://www.lynda.com/Acoustics- ... 83529/487009-4.html

片段後段想帶出的係如果被sample的訊號本身係低於Nyquist frequency的話,在這情況再提高sampling rate係沒有意思。如果被sampling的訊號其頻率係超出Nyquist frequency的話,提高sampling rate當然會得到更多資訊因為Nyquist frequency也會相應地提高(Nyquist frequency = sampling frequency / 2)。

冇達到Nyquist frequency嘅取樣還原唔到原本嘅波形,即係本身個波形係完全錯晒嘅

這句說話是錯的。Nyquist frequency是基於取樣率(如上面的數式),所以並不會出現 "冇達到Nyquist frequency嘅取樣" 這個情況。比較精確的說法應該是︰頻率高於Nyquist frequency的訊號在取樣後並不能還原本來的波形。
JVC FX850
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

黃金玩家

JimmyNgai 發表於 2016-10-14 21:43
我明白dynamic range meter的作用,請勿妄下判斷,這樣對理性討論沒有幫助

我試過用dynamic r ...

我試過用dynamic range meter計算一首hi-res音樂(09 鄉戀-沈丹(WAV 24_96).wav,取自hifitrack.com),得出DR為11,之後用Audacity把整首音樂+5dB從而產生大量clipping,+5dB的版本計算出來的DR為6。這樣就證明了dynamic range meter計算的DR值跟有多少clipping是有關係的(CHING也可作類似實驗驗證),所以我才建議CHING只比較沒有clipping部分的DR。

你個觀點同理解重係錯,呢個係理性嘅observation並唔係我茫下判斷。

比喻説你個例子將成首歌amp咗,即係連細聲嘅部分都amp埋,而clipping部分因爲已經到頂冇得再高(當9係最高值),而細聲嘅地方就未到頂(由3升高到去5),所以得出DR值細咗係正常現象(9-5=4),但呢個唔代表只係同clipping有直接嘅關係或者係主因。

舉個反例,我可以mix嘅時候落手腳只係將已經大聲嘅部分放大到clipping(9)而細聲嘅地方反而縮小音量(3去1),咁樣一樣會出現clipping但DR值反而會大咗(9-1=8 因爲最細聲嘅地方嘅音量同最大聲嘅音量差距大咗)。所以clipping係同DR值冇直接關係。呢個就係我叫你修正DR meter嘅概念嘅原因。

DR值唔可以剩係睇clipping, 要睇埋最細聲嘅部分先準。

至於我show出嚟嘅例子可以解釋到點解DR值會係冇clipping嘅cd版會高d就係上面嘅原因。而只比較冇clipping嘅部分基本上冇意義,你聽歌只會聽一段?

鉑金玩家

nanaholic 發表於 2016-10-14 22:16
你個觀點同理解重係錯,呢個係理性嘅observation並唔係我茫下判斷。

比喻説你個例子將成首歌amp咗,即 ...

DR值的意思我很明白。我也同意 "clipping係同DR值冇直接關係" ,但無可否認clipping是會影響DR值的計算,如我在41樓的實驗。我帶出這點是回應CHING在32樓的例子,在你的例子中hi-res版比CD版DR更少,這有可能是因為hi-res版本有大量clipping所致,所以這個例子並不能回應我在28樓的疑問。

希望CHING可以比較一下沒有clipping部份的DR(可惜我沒有測試條件自己實驗,因我沒有同一首歌但不同版本,有勞CHING了)。這和聽歌會不會只聽一段無關,只是為求得到更多資訊作討論,是很有意義的。如果再加上有clipping位置的波形比較會更為理想,這樣才可得知這些clipping的影響有多大。
JVC FX850
iBasso DX90
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

黃金玩家

DR闊既歌係咪應該咁?

鉑金玩家

littlecx 發表於 2016-10-15 11:35
DR闊既歌係咪應該咁?

CHING這張圖看不出DR有多闊。從這張圖大概可以看到大音量的地方有多少和音量有多大,不過就對最小音量沒有概念。Dynamic range一方面是取決於取樣量化過程中所用的"位元深度"(bit depth, 即每個sample有多少bit)。好像16-bit取樣的話DR就可以有96dB (完美條件下理論最大值)、24-bit取樣就有144dB (同樣為理論最大值),這裡DR的差別是由於量化噪聲的不同 (24-bit的量化噪聲少於16-bit,所以有更大的DR)。另一方面,實際應用上有用的DR是受限於底噪。底噪越大有用的DR就越少。不過現今有些技術可以令到聽覺上的DR比上面提到的高,例如oversampling和noise shaping。
JVC FX850
iBasso DX90
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

黃金玩家

JimmyNgai 發表於 2016-10-15 17:11
CHING這張圖看不出DR有多闊。從這張圖大概可以看到大音量的地方有多少和音量有多大,不過就對最小音量沒 ...

咁呢首同先前個首DR上有乜分別呢?

鉑金玩家

littlecx 發表於 2016-10-15 22:27
咁呢首同先前個首DR上有乜分別呢?

同理,CHING呢張圖都係睇唔出實際DR有幾多。呢張圖大聲位係比上一張圖o既多同更大聲,不過重要睇埋細聲位係點。呢張同上一張圖都係16-bit PCM,代表佢地個量化噪聲係一樣,但係實際記錄的訊號最小有幾多先係重點,特別係底噪有幾大。如果第二張圖個底噪係極大聲的話,個DR隨時係可以少過上一張圖。
JVC FX850
iBasso DX90
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

黃金玩家

JimmyNgai 發表於 2016-10-15 23:15
同理,CHING呢張圖都係睇唔出實際DR有幾多。呢張圖大聲位係比上一張圖o既多同更大聲,不過重要睇埋細聲位 ...

即係就咁睇只係睇到首歌被壓縮左幾多?