設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kenneth991072

[討論] 10k筆直 除咗sony黑磚,ak320 仲有咩選擇?

進階玩家

uytz3 發表於 2016-11-6 23:12
動圈反而valoq強項黎,
市面上依家幾乎任何高階動圈耳機夾valoq都係好聲
(自己試過valoq用 627sm & muse ...

咁如果我而嫁嘅w500尼啲圈鐵呢?
又有動圈又有動鐵,應該如何選擇?

進階玩家

jaffeinism 發表於 2016-11-7 00:08
自己廠個台

咁真係太貴了
本身想ak300加amp都係因為筆直啱啱好,同ak300真係好似唔夠力咁

黃金玩家

uytz3 發表於 2016-11-6 23:12
動圈反而valoq強項黎,
市面上依家幾乎任何高階動圈耳機夾valoq都係好聲
(自己試過valoq用 627sm & muse ...

最近覺得好多人根本未真係玩過WM1(連開箱都未見)就猛喺度講真係唔多好嘅風氣。

首先其實WM1系列起碼數據上唔會唔夠力推動圈, 雖然佢個3.5mm得60mW但佢個4.4mm balance有成250mW per channel @ 16ohm,未換op嘅Valoq都係125mW @ 32 ohm, 如果當WM1個出力/load個curve係light load係直線關係嘅話照計應該半斤八兩. 再加上WM1個3.5同4.4個回路根本完全分離,你唔可以完全冇用過佢個balance就咬定話佢係部唔夠力嘅機。我可以講如果你用balance出加埋high gain,部wm1開25格(最多120格)已經夠推我對hybrid圈鐵嘅just ear有凸,50格已經可以爆到耳聾。重有Valoq個介面真係太原始,QC又唔多好,唔想自己落手玩opamp根本係一部好難值得推薦嘅機嚟因爲佢實在係太有特色係比工程師類型人玩嘅機嚟。而AK d spec根本廢嘅,個load都唔講d人都係估下估下佢有幾多力之嘛....

重有點解會肯孭amp但又唔想玩balance咁奇怪嘅想法? 呢個真係又R晒頭。

黃金玩家

nanaholic 發表於 2016-11-7 02:24
最近覺得好多人根本未真係玩過WM1(連開箱都未見)就猛喺度講真係唔多好嘅風氣。

首先其實WM1系列起碼數據 ...

又真係淨睇數據嘅, 我老友就唔會比我毒到, 架 Amp 仲要一啲都唔貴

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=243631

黃金玩家

ozrayyau 發表於 2016-11-7 06:02
又真係淨睇數據嘅, 我老友就唔會比我毒到, 架 Amp 仲要一啲都唔貴

http://post76.hk/ ...

音色就話係數據睇唔到就要耳聽為實啫,純出力呢d完全可以係數據睇到嘅嘢唔睇數據講唔過唔單止,重要笑人話睇數據。

更何況我WM1我係日本睇過又聽過幾個鐘。Valoq都曾經擁有過重係自己落手換opamp同搞返掂佢個死人lcd。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

...........

專業玩家

如果試咁多都覺得人聲唔夠清,我建議師兄升級耳機先。

進階玩家

PoRidge 發表於 2016-11-8 13:10
如果試咁多都覺得人聲唔夠清,我建議師兄升級耳機先。

個耳機我唔係換咗好耐,加上我覺得aaw個聲底啱我,而w500已經係最高
如果係耳機,會唔會係換線代替個原裝線比較好?

專業玩家

kenneth991072 發表於 2016-11-8 21:51
個耳機我唔係換咗好耐,加上我覺得aaw個聲底啱我,而w500已經係最高
如果係耳機,會唔會係換線代 ...

換線係有可能較到去師兄你嘅偏好,但搵一條啱嘅線都有排煩,選擇重多過dap。
如果聲底啱,通常唔會大多數機都覺得有同一個缺陷。不過亦有可能係師兄對耳仔難侍候。

進階玩家

PoRidge 發表於 2016-11-9 14:17
換線係有可能較到去師兄你嘅偏好,但搵一條啱嘅線都有排煩,選擇重多過dap。
如果聲底啱,通常唔會大多數 ...

線我都有諗過,此終原裝線比較差
加上樓上啲師兄話平衡線又會有改善
但係無奈我部ipc開始出問題,換機比較急切,揀好機之後應該先再諗線了