設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[訊號線] 尋寶的奧妙-----XLR CABLE

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

有人話過,有一set 好器材都要有好既線材,到底咩先叫好?係咪一定要買貴野(幾千蚊至幾萬蚊不等既名牌線材先叫好?),相信唔同人有唔同既見解,而小弟就奉行係坊間尋找一d 性價比高既線材,有好多Ching 可能會問點解會係尋寶網搵? 唔怕買到假野咩? 難道係 76 、33或hixxxx 二手區就一定會係真?

而小弟經過一輪既尋覓,終於搵到一間係台灣品牌聲稱MADE IN TAIWAN 但中國自己代理,(MIT)起初都唔太相信,覺得唔係好靠得住,但諗諗下對XLR cable 又唔算貴,就算被佢呃都最多呃一次咁大把,結果就把心一橫,決定去了解下,佢地個客服就唔好有咁大期望,唔知係佢地對自己既產品太有信心定點,唔太積極,但幾過一輪對話,佢又突然過於積極,客服話佢地用既係6N銅鍍銀,我半信半疑,本來我只想買條入門既線,結果係價格相差不多下,就買左佢地條頂級XLR CABLE,佢地既效率又出奇地高,只需等一日既時間就送到貨到手!

既然貨到手就梗係試下佢咩料喇,手一拎,都發覺有d 重量, 順理成章咁梗係要插去試下聲。

小弟用既器材並唔係咩名貴野:

Player : pioneer lx88
前級:YS AUDIO A2 plus gold
後級:edicreation eci 7
Speaker: elac bs244

分別播
童麗 遇見
胡琳 他的女人
陳慧孄 飄雪
交響樂及古典

經過反覆的試煉得出以下既感覺:

以二路喇叭中頻人聲一般唔會太突出,但駁左呢條XLR CABLE 產生左微妙既變化,人聲通透左,中高頻比較相對柔和,由其聽《他的女人》,人聲既密度不輸大品牌,聽人聲小品最怕就係無情感,但又出奇地不乾帶甜。

然後試聽飄雪,用左呢條XLR CABLE 發覺低頻控制的好好,彈跳力量感恰到好處,唔肥,唔拖黎帶水。

跟住就試下大棚野同高音,交響樂既定位及高頻延申性好好,當合奏時可以清楚咁聽到樂器之間既分離,唔會''乸埋一注''!音場闊而開揚。聽《遇見》 童麗唱得特別高音,唔會太尖或吉耳。
而家每一晚聽到既感覺都有微妙既不同,相信再經過時間既洗禮,會愈來愈正~

結論:

如果做blind test ...我個人認為以質素黎講,唔一定輸比Norxxxx , Neoxxxx, Furxxx, carxxx, 等等既大牌子。以價錢黎講,絕對殺低各大品牌,當然以上只係小弟木耳既聽感,不喜勿插。

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
JKC710 + 10 + 10
louis001 + 10 + 10 精彩報告
臭鼬鼠 + 10 + 10 精彩報告
raylee + 10 + 10 精彩報告
qq1122yq + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

支持發REPORT!

呢個牌子我都有望過下, 但見D評價唔得, 個名又改得唔好, 就無再留意

如果有機會, 都想入番條同大陸大牌CC, MPS, 聲諳個D比較下

鉑金玩家

raylee 發表於 2016-11-21 17:52
支持發REPORT!

呢個牌子我都有望過下, 但見D評價唔得, 個名又改得唔好, 就無再留意

當然好喇CHING ,如果有多D 線可以BLIND TEST 就正喇  

之前問朋友借過幾條唔同品牌既線試,我得出呢款性價比確實唔差,重點係個價錢實在好合理~

等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(