設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: matt88p

[投影機/幕] 灰幕 + 震子

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

matt88p 發表於 2017-9-13 11:45
C hing, 原來你用嗰隻唔怪之得, 你用緊嗰隻係gamer,  我用緊嗰隻唔同型號!
完全兩回事! !   ...

師兄你好 我都是用BENQ W 1070 架    我的投影幕用   白玻珠  好不滿意   請給我介紹一個好的投影幕  ..在淘寶裡全部人話 白玻纤  最靚最好  但師兄你話是灰硬幕???  是否就是灰玻纤
SUPERMAN  MOD KING

鑽石玩家

vincenttom 發表於 2017-9-18 13:28
師兄你好 我都是用BENQ W 1070 架    我的投影幕用   白玻珠  好不滿意   請給我介紹一個好的投影幕  .. ...

Yes, 冇錯師兄我係用緊灰玻纖,  
但係老實我要公平啲講,  其實都會有取捨,
灰幕好處係顏色會實淨好多,  尤其黑位會靚好多!!  
但係相對因為有幕紋關係,  所以係好光嘅畫面, 例如天空嘅畫面, 會見到少少一粒粒嘅感覺, 亦都因為呢個關係相對畫面細緻度會降低少少,  尤其是一個人遠鏡嘅時候,  輪廓相對較為模糊,光度亦會降低, 但係因為本身w1070+好光, 所以基本上唔係好大問題(當然呢一點大前提仲要睇埋畫面尺寸, 120寸之內還可以,再大就要用翻白screen提升光度),  
而且有時反而整體光度降低啲仲舒服,  仲有一點就係顏色冇白幕咁鮮艷,  但係真心當然我自己認為, 呢啲一切都係完全可以接受嘅狀態範圍,  同埋我講緊只不過係對比白幕嘅時候,  如果你唔對比,  根本唔會覺得有問題,  但係整體睇落去灰幕成個畫面絕對係upgrade咗!
依家每當去其他朋友屋企見到白screen配w1070+,  都會有一個非常真實嘅感覺,   就係~~~~~灰幕真係好好多!!!  

鑽石玩家

vincenttom 發表於 2017-9-18 13:28
師兄你好 我都是用BENQ W 1070 架    我的投影幕用   白玻珠  好不滿意   請給我介紹一個好的投影幕  .. ...

不過師兄我仲要帶出一個點真係非常非常非常非常非常重要,  好多人玩投影機都會漏咗呢一個point,  就係室內牆壁反光問題,  就算你有幾好嘅環境,  如果你四面都係白牆反光,  咁你個畫面點搞極可能都唔會好好.
我成日同啲影音嘅朋友講笑,  話如果你而家畀一部jvc 9500畀我,  但係室內完全反光
同你畀一部入門嘅w1070+畀我,  但係室內牆壁完全漆黑, 如果我只能二選一,  一定要我揀, 咁我情願揀後者!
真心其實只要你室內有少少反光,  哪怕係少少...... 已經會影響個畫面!  

鉑金玩家

支槍夠光一定係用灰幕

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

matt88p 發表於 2017-9-18 17:16
不過師兄我仲要帶出一個點真係非常非常非常非常非常重要,  好多人玩投影機都會漏咗呢一個point,  就係室 ...

多謝師兄暢盡的解答  咁我有了選擇了   

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

SUPERMAN  MOD KING

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

請問樓主個震子係邊到買,幾錢? 求PM!

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

wongsk 發表於 2017-11-18 22:38
請問樓主個震子係邊到買,幾錢? 求PM!

唔知香港邊到有得賣,我4,5年前喺美國自己訂咗套返嚟,不過呢款嘢應該都幾易壞,我果個已經壞咗兩年以上.

ButtKicker BKA300-4 300W,呢個型號而家無再出,但係好似得呢款可以支援220V,不過要買條fuse換落去,

啱啱搵到一間仲有:
https://www.htmarket.com/bk-kit-4.html

正常佢哋唔肯寄嚟香港,我果陣係搵美國集運倉收貨,再寄返嚟香港