設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[DAP播放器] AK SP1000 不鏽鋼 vs 純銅版 A/B 比較

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

edptk 發表於 2017-8-24 22:14
小瑟,380用家想知對比380cu,可以提升幾多?

我依家都用緊380.......我只可以講, 係二個完全唔同既層次呢!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

jaffeinism 發表於 2017-8-24 23:48
其實SP1000 好明顯係想走二班耳機發燒友路線, 一班係後生的, 要快要爽要吉耳, 聽電音咁就鋼版岩哂. 如果你 ...

你就好啦, 享齊人之福!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

小瑟 發表於 2017-8-29 15:10
我依家都用緊380.......我只可以講, 係二個完全唔同既層次呢!!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

dezispop 發表於 2017-8-29 14:41
有聽聞同軸最靚聲,不過ak380一放唔見萬幾蚊好無謂,可能都用佢做source用usb餵hugo2. ...

餵HUGO 搵部KANN就夠曬 ==

黃金玩家

jaffeinism 發表於 2017-9-3 01:02
餵HUGO 搵部KANN就夠曬 ==

道理上係,不過之前屎忽痕試 ak300 ak320 ak380 USB out to Hugo,三部機做source有分別,不過分別唔算好大。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2017-8-29 12:14
HUGO 2係衰在無巴倫士同埋大食... (的電扯的好快)

同埋要夾 USB 或者 同軸, 轉盤... ...

Hugo 2 推力好夠. 加上 DAVE 亦無 balance.

唔一定要 balance 才好聲.

Hugo 2 被評為 細 DAVE, Headphone 部份比 Dave 還強. 我朋友2部都有, 這是他的評論。

黃金玩家

其實首先要明白d機用balance個理由係咩先得。Chord嘅設計者Rob Watts正確地指出balance嘅原意係用來減低傳送時形成嘅噪音/雜音/crosstalk同失真,等訊號傳送時更加準確,而坊間手提機甚至用上兩粒DAC去做獨立聲道來減噪原因係因為粒DAC始終唔係做得最完美而係因應成本大量生產嘅晶片而已(的確其實你買粒頂級AKM DAC晶片只係幾百蚊嘅零件)所以始終係某d地方係有慳成本,但Chord嘅產品並唔係用現成嘅DAC晶片而係Chord完全由零開始設計嘅硬件,所以佢就算唔用balance佢嘅抗嘈同失真率設計都係做得比對手嘅balance好,所以佢哋嘅產品就根本唔需要用balance。呢方面就係Chord技術力獨有之處。

題外話其實Sony嘅S-master都係有呢方面嘅抗嘈設計同優勢(因為佢d walkman係用自家設計嘅全數碼放大而唔係傳統嘅數碼轉類比再放大,訊號去到最後一步先轉類比所以天生上已經有好強嘅抗嘈力),但Sony始終係大眾品牌佢輸咗比marketing策略所以都係死死氣要做個balance,始終AK做定咗個勢教育到一斑人覺得有個balance頭就係靚d。

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
chopinlau + 10 + 10
窮小子 + 50 + 50

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nanaholic 發表於 2017-9-4 11:12
其實首先要明白d機用balance個理由係咩先得。Chord嘅設計者Rob Watts正確地指出balance嘅原意係用來減低傳 ...

同意bal 唔一定靚聲過3.5
但個人親身試過抽自己條ZeusR
落hugo2 3.5 同sp1000ss 2.5 比較過
前者好大底噪,後者幾乎無
從個人角度就算一部機音質曉飛都好
有底噪一定唔會買。
百貨應百客,對低坑耳機用家黎講
平衡輸出係有價值

黃金玩家

wkk0504 發表於 2017-9-24 07:54
同意bal 唔一定靚聲過3.5
但個人親身試過抽自己條ZeusR
落hugo2 3.5 同sp1000ss 2.5 比較過

唔論底嘈, 你點睇Hugo 2 and sp1kss聽感分別?

我用layla試hugo2,印象中無乜底嘈,得閒要再去試真啲。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

dezispop 發表於 2017-9-24 09:41
唔論底嘈, 你點睇Hugo 2 and sp1kss聽感分別?

我用layla試hugo2,印象中無乜底嘈,得閒要再去試真啲。 ...

我自己鐘意聽分析力,所以覺得細節係sp1000ss做得仔細D
但動感同低頻力度就Hugo2贏

Layla咁大食應該唔會有底噪啦
earphone: Empire Ear Zeus R/ Fitear EST/ T8ie Mk2/ Major
headphone: Ath-A2000z
cable: Han Sound Venom / PW audio 1960s / No.10