設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: charliey

[討論] 選擇黑膠唱盤

黃金玩家

我意思係唔好求其 print 張唔知乜鬼既紙出黎就當 protractor 用!要用就用好少少既 protractor。

1萬

白鑽玩家

老而不

adktk 發表於 2017-11-12 01:51
我意思係唔好求其 print 張唔知乜鬼既紙出黎就當 protractor 用!要用就用好少少既 protractor。  ...

其實只要識AutoCAD 等的program, 是可以自己印protractor.
上年去美國探朋友, 對方都是這樣DIY的. 佢印落同黑膠大小一樣的膠版, 再自已微調.

我覺protractor 是如何都沒什麼所謂, 重點是要set 得準, 再進行微調.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-11-12 08:21
其實只要識AutoCAD 等的program, 是可以自己印protractor.
上年去美國探朋友, 對方都是這樣DIY的. 佢印 ...

其實小弟覺得師兄好多方面都左右為難,甚至自相茅盾。

甚麼 protractor 都無所謂,但是準確就得!
用 protractor 校準之後再微調?

用甚麼 protractor 最然有所謂啦!你要用 protractor 就要信果張 protractor 既數據。不然你自行憑感覺調校即可。無謂用完張 protractor 校好又再甚麼微調。
除非張 protractor 唔準,所以你要再調準個唱頭佢!

ps. 職業病,語氣或許重左,望見諒!

1萬

白鑽玩家

老而不

adktk 發表於 2017-11-12 11:09
其實小弟覺得師兄好多方面都左右為難,甚至自相茅盾。

甚麼 protractor 都無所謂,但是準確就得!

其實用任何protractor (根據不同的運算法則 (Stevenson, Baerwald, Lofgren B 等) 計出來的點位/孤度, 裝好唱針之後,
都要用test record 去一路做測試和一路進行少少微調,  不是嗎?
還是好音樂最好.

黃金玩家

絕對認同 kl122002 兄的做法。
另一種我覺得更不能接受, 就是連針壓都是用針磅量完不用耳聽去微調。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-11-12 13:03
其實用任何protractor (根據不同的運算法則 (Stevenson, Baerwald, Lofgren B 等) 計出來的點位/孤度, 裝 ...

既然師兄都用其中一條 curve 去做調校唱頭!調準之後又用甚麼 Test Record 去聽又再調。
那起不是又唔係 Stevenson, 又唔係 Baerwald, 甚至更加唔係 Lofgren?四不像!不知所謂!<-- (真係唔好介意,我真係有點火!)

所以我早響樓上都講過,要信就要信到底!要不,就好似我咁 3 條都唔跟!

但我唔跟以上 3 條 curve 就要能力制定自己既標準!但我呢個標準係唔會因唔同唱臂而有所改變既,因此叫標準!

ps. 要你地唔跟樓上 3 條 curve 說易行難,用 Test Record 只會做成每次都有遍差,更不用說標準。小弟說話太多,望見諒!

黃金玩家

patrickwong 發表於 2017-11-12 22:40
另一種我覺得更不能接受, 就是連針壓都是用針磅量完不用耳聽去微調。 ...

針壓不同,每個唱頭都係有一個 range 建議大家去跟!
但 alignment 就有 3 條 curve 去俾大家跟住黎 set 唱頭 alignment!
唔跟,或者要每次 set 唱頭 alignment 時要大費周張咁,用完張唔知乜鬼 protractor 之後就再用其他工具去再 set 再聽!起不是調一個唱頭要大半日?
在我看來唔科學,絕對唔科學!

雖然我知到市面上 10 隻 protractor 9 隻 deviation 大到不得了!

1萬

白鑽玩家

老而不

adktk 發表於 2017-11-12 22:52
針壓不同,每個唱頭都係有一個 range 建議大家去跟!
但 alignment 就有 3 條 curve 去俾大家跟住黎 set  ...

有勞師兄指點了`
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2017-11-12 22:40
另一種我覺得更不能接受, 就是連針壓都是用針磅量完不用耳聽去微調。 ...

有時真是支針, 特別是MM頭, 有時同廠出, 可能是在批次唔同下有少少出入.
以前手上支Shure V15, 換過針頭, 都是原廠, 同一針壓下聽起來都有點不同. 印象中是比之前的略輕少少

我自己是用完Protractor 再用test record,  以前是這樣受教的
運算中計出來的點位/弧位是好少出錯,
用test record是可以再測準唱頭的alignment, 唱頭/針有沒有異樣, 有的話, 都只是微調(fine tuning),
而不是於由test record 上去set  個唱頭 (這樣會搞大半日都搞唔到...)

還是好音樂最好.

銀級玩家

即使如何調校S,J形唱臂,都會存在一定的tracking error,但唱針每秒能讀取外圓軌跡遠大於內圓,即使外圓誤差偏高,那失真還能接受。但調正前,先決條件是唱臂軸心到轉盤圓心必須和唱臂規格一致。
我個人只調內圓那點,能調好這點,唱臂基本上已能調正到唱臂設計設定。如果沒有那protractor在手, 便用白卡紙做一張,設定該點距圓心66mm(這是大部份隨唱臂附贈的protractor設定點)

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 報告非常詳盡

查看全部評分