設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hiukong

[黑膠] 膽搏膽之 Rega Planar 3

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-10-20 13:16
你講的測速格仔不是沒有. 有些盤還有這種design 不過只是外表裝飾.
還在用的是Technis SL 的, 和一些高級 ...

小弟係想知依家大部份盤轉速是否都好穩定, 不需微調?

1萬

白鑽玩家

老而不

ctmk 發表於 2017-10-20 13:27
小弟係想知依家大部份盤轉速是否都好穩定, 不需微調?

其實我覺今日的科技已比以前好, AC 摩打技術已成熟, 都不覺似以前會不準.

轉慢的原凶是
1. 皮帶老化  (帶盤)
2. 摩打老化 (直/帶)
如果是一手新盤, 按理上面2項不應發生.

轉快就是摩打問題了.

好似project 的一些中階盤(都是帶動)都已內建speed box 的控速元件,
基本上在我找尋唱盤的日子裡, 都暫未聽過"轉慢/快左"的事
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-10-20 13:36
其實我覺今日的科技已比以前好, AC 摩打技術已成熟, 都不覺似以前會不準.

轉慢的原凶是

感謝CHING解答

星級玩家

加左speed box係好聲好多,再speed box的牛變為線性牛,再好聲好多,DC線和電線又會再好聲.

唔好問我點解摩打都會有分別,我只知耳仔聽得出,都幾明顯!!!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
fungl + 20 + 20

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

好聲的原因有好多, 唔係齋講好聲就齊口好聲所以定律好聲...

一般的唱盤都是用AC 摩打 (Synchronous AC Motor) . AC 摩打其實本身沒問題的, 靠由家用電的HZ 去維持轉速.
以前無牛, 都只靠一組電阻+兩粒電容都一樣可以令個摩打轉 (好似我舊時的TD 150 MKII).
只是家用電的Hz變化可以令AC摩打轉速不平均.  
而且有的說如果不穩定的輸入電壓 (如過大了一點), 是會令AC摩打自己震動.
所以唱盤的獨立牛, 好似speed box, PSU(power supply unit) 果類經過了設計, 確保對AC 摩打的供電穩定

將個牛獨立仲有乜好處?
1. 唱頭本身對磁場是好敏感的, 所以以前的說明書都提話唱頭唔好太近有火牛的位置
2. 獨立牛又真係有些便利的地方, 就是轉速切換. 猶其是一些帶動盤, 要靠皮帶在摩打口徑位置達到變速

至於DC 摩打則同AC motor不同運作原理. 簡單而直接的看, 是AC 靠hz 去維持轉速, 而DC 就是靠電壓.
DC 比AC 直接而簡單好多, 也少有震動的問題.
不過就是由 AC -> DC 都確保DC 穩定的線路組不便宜, 所以只有高級盤才用.  (以前有聞說有人去鴨記找個DC摩打再用電池推動唱盤...唔知真定假)
當然再深入就有少少複雜,  越過我的能力了.

.....
Rega 本身都有upgrade kit, 日後是可以考慮購買.  
其他牌子的, 如Linn 都有Lingo , Radikal 等東西 ; Project以前有獨立speedbox, 不過家下似乎改行內置.

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
fungl + 20 + 20
HenryYuan + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

hiukong 發表於 2017-10-17 13:36
師兄,係呢個網站: http://www.analogueseduction.net  

我之前試過兩次去佢地度買d 細件野,價錢平, ...

師兄,我睇過Naim stuffs 的價位係平過行貨大約10%,值得買嗎? 我睇啱咗HiCap DR and NAPSC
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

heven 發表於 2017-10-21 02:48
師兄,我睇過Naim stuffs 的價位係平過行貨大約10%,值得買嗎? 我睇啱咗HiCap DR and NAPSC  ...

師兄, 你睇到平10% 係咪免稅同計埋運費之後? 如果唔係你可以試下咁: 將你想買的野放入購物車, 揀歐洲之外的地方為收貨地址, 佢就會顯示免銷售稅後的價錢, 同埋運費分別係幾多, 咁樣你就會易D 計數.

如果平10% 已經係計晒所有野, 我自己會睇下果10% 實際係幾錢, 同埋喺無香港代理保養的情況下搏唔搏得過. 通常我都會做下功課, 睇下我想買的貨品在其他師兄眼中評價如何, 最主要係睇下大唔大機會要維修.

呢樣算我係上網搏返黎, 最貴的一次: https://post76.hk/thread-79859-1-1.html

希望可以俾你做參考. 祝師兄你早日出手, 早買早享受

星級玩家

10%唔值得

鑽石玩家

hiukong 發表於 2017-10-21 12:52
師兄, 你睇到平10% 係咪免稅同計埋運費之後? 如果唔係你可以試下咁: 將你想買的野放入購物車, 揀歐洲之外 ...

師兄,我指10%已減了稅及加上運費,麻煩哂,諗諗都係唔化算
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

師兄,都係諗唔過,如果配件另計!