設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[黑膠] 驀然回首 - Linn LP12 Majik

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2021-8-12 13:36
如果是在香港,
Kondo 可以持 Avantgarde/聲望音響
反而少見網店有這個賣

Thanks 師兄!!!!

1萬

白鑽玩家

老而不

回望, 原來個post 都已5年。 真是奇妙的一個唱盤
這裡換了, 那裡都換了, 由頭到尾都是自己做, 過程真是奇幻。

現在我想換的是phono. Rega Aria 也用了5年, 街上賣的已由當時的MKI 變成了mkIII. 我對Aria 沒有反對, 是好機沒錯。
只是當我看看Linn 的那台外置phono, 才知設定上的gain 要高達44 db, 但Aria 也不過是41, 換言之這解釋到為什麼我總是要扭大些Elicit R 的vol 去聽, 也還是覺有些微微的位置不對位。

進階玩家

Hi kl122002 師兄,請問 Majik on/off 制唔拆 top plate 是不是好難拆?你自己 upgrade 有用 jig? 如果由 Majik upgrade 去 kore, lingo 4, karousel 一共要有什麼工具?

另外師兄對於最新的 Akito 點睇?

謝謝

1萬

白鑽玩家

老而不

Poohbear 發表於 2021-8-29 10:31
Hi kl122002 師兄,請問 Majik on/off 制唔拆 top plate 是不是好難拆?你自己 upgrade 有用 jig? 如果由 M ...

那個jig 的用途主要是為了安裝和調整的時候用的  當時在我組裝的時候沒用, 反而是找了一些可以即用的架就得了. 主點是要保持木架水平去做調較.
Majik 的 開關真係要拆面板去做會比較好. 佢的開關扣係由下面倒鎖, 即是如果你硬拔會壞.

看你想買的器材是打算升上去Akurate spec 吧?
Lingo 4 , Karousel 都是有用的. 至少Lingo 4 比 前代3細, 而且多左電子眼測速, 係真的比以前準好多. Karousel 就係背景靜多左, 由Cirkus 轉過來時一下未就留意到了.
Akito 唱臂沒太多的意見. 因為舊的EKOS 都可以和一支新的Akito 價位出入不大. 如是說, 為什麼不找一支舊的EKOS ?

我不知你的LP12內有什麼組合, Majik 雖應大同少異?
但在你打算打開你自己的LP12 去自己upgrade 前,   你要確定你自己有沒有耐性和足夠的組裝技巧.
網上是有不少  LP12 Set Up Guides, 猶其英國, 你可以google一下便找到.
如果你連手上的工具都不確定, 我是有點點擔心你會有很多不知所措的時候.
雖說裝好一個LP12不難, 只是有很多細節位, 包括唱臀線的安裝等都是精要,
而調較用來支撐Kore 的彈弓更是最花時間和學問的地方. 有些地方就係就算你打出來都不一定我可以網上即時答你, 要靠你自己思考去臨場決定.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
fungl + 50 + 50

查看全部評分

還是好音樂最好.

科林玩家

早晨咁多位... 小弟有部LP12 但壞左Motor所似好多年冇用. 而家有D 火想玩番. 我見到樓主upgrade Lingo 4 set 有埋新Motor, 而家用緊Lingo 1, 好唔好upgrade Lingo 4 定換motor 算呢? 唔該晒咁多位...

科林玩家

啊... 仲有... 因為好耐冇玩, 都想換左D 彈弓啊, Belt 啊, 嗰D Accessories. 想請問一吓如果要訂相關嘅嘢有冇好介招? 謝謝.

1萬

白鑽玩家

老而不

EricKwok@G 發表於 2022-9-27 10:42
早晨咁多位... 小弟有部LP12 但壞左Motor所似好多年冇用. 而家有D 火想玩番. 我見到樓主upgrade Lingo 4 se ...

我認為可以直上,
始終Lingo 4 和 1 出入很大(Lingo 4 有即時測速) . 至於彈弓之類的, Karousel kit 有包一套,
你可以買一套一次過換晒2件元件.
還是好音樂最好.

星級玩家

剛入手Linn Lingo 4 請問師兄們有冇installation guide 借我影印/scan/影相比我一用?依家全新買沒有跟

唔該晒

1萬

白鑽玩家

老而不

rippy 發表於 2023-8-18 07:55
剛入手Linn Lingo 4 請問師兄們有冇installation guide 借我影印/scan/影相比我一用?依家全新買沒有跟

唔 ...

你可以google 找Cymbiosis , 入面有幾份pdf講Linn LP12 的安裝(Linn Sondek LP12 Set Up Guide)  . 你可以參考一下
還是好音樂最好.

科林玩家

kl122002 發表於 2022-10-5 13:13
我認為可以直上,
始終Lingo 4 和 1 出入很大(Lingo 4 有即時測速) . 至於彈弓之類的, Karousel kit 有包 ...

唔該晒你. 最近我都上咗Lingo 4. 好開心. 而家又想換唱臂線. 同唱針, 但而家先知MC 唱針今時今日貴到咁....