設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: NETDSL0100

[教學] 想問十仔如果係backfire個量度距離方法會唔會同正面既唔同?

白鑽玩家

qq1122yq 發表於 2018-1-23 14:25
咁有乜方法可以找到一個絕對正確同步相位呢?

1. 喇叭擺位、線材、電源、EQ因素先不在討論

2. 先sub仔相位制歸零

3. 分頻在最大值

2. 用AVR內置功能cal好所有喇叭距離
唔好信坊間所講自己度尺
有心理準備cal出嚟sub仔距離數一定唔準
因為用家見到係距離數值
但AVR係計test tone訊號往返時間

3. cal完後如果sub仔係0/180相位
就先搵出拾仔極向
如果係0-180就係得同步相位那就先歸0
(AV計0/180係有用過0-180....而JL就0/180及0-180都有)

4. 最好用2ch CD按以上#27方法
主喇叭先set large及SW set去double plus
以求main spkr同SW同步發聲(低音)
sub仔太強就先以細sub vol

5. 由於環境同喇叭特性唔組合變化
而且同一隻單元自身都有相位轉移
我自己就唔認同一定用80Hz test tone去試同步
用幾隻唔同相孰重節奏音樂CD
在AVR內加減1米至1.5米內所謂呃距離
搵出自己組合最強同最齊低音
咁點會係1米至1.5米?
剛好在40-80Hz的1/4-1/2波長內
太大就可能會over咗一個cycle
新AVR可以馬上real time改SW距離聽分別
SW有0-180點解唔用?
因0-180係time delay
距離有加無減而且AVR可以10cm甚至1cm跳
(0/180係正負反相無time delay)

6. 試啱好就按#27還原

7. 可能大家會問
又話AVR測距離好準
但點解要改距離去調同步相位?......後續

p.s. 講明先.......如果sub仔太強而主喇叭太弱就試得辛苦的
極端啲講....衛星喇叭就試唔到......因為無乜重叠頻率.....祇要時間同步就可以

銀級玩家

MDLP 發表於 2018-1-23 15:31
1. 喇叭擺位、線材、電源、EQ因素先不在討論

2. 先sub仔相位制歸零

AVR測 woofer 距離 8尺 , 我而家減到 1.4尺先搵到岩既相位

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2018-1-22 15:21
其實好多師兄以為相位唔係零就係180度咁簡單
單憑選擇0或180只解決sub仔炮正負極向與主喇叭問題
0或180二揀 ...

我也不是0/180,相位要慢慢微調, 重複同一段片來試的。😆

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分