設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[發燒碟] 【黑膠唱片升值快過樓市 | 10 張升值力高嘅中文唱片】

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
第 10 位

梅艷芳 最後一張推出的黑膠唱片《慾望野獸街 》,嗰個時候好多人都轉聽 CD,所以黑膠碟嘅發行量係好少。我都搵咗兩三年,終於我係 2015 年以$1000購入,現時市價 $2000,升值 100%。

第 9 位

張國榮於 1989 年翻唱了 10 首其他歌手嘅歌而推出咗呢張《Salute》大碟,呢張碟一直係音樂發燒友所追捧嘅天碟。2014 年市價為 $800,現在市價 $1700,升值 112%。

第 8 位

林憶蓮於 1991 年推出的《瘋了》,亦是她最後一張推出的黑膠唱片,2014 年購入價係 $1000,現在市價 $2500,升值 150%。

第 7 位

王菲喺 1990 年仲喺以王靖雯名字推出過 3 張黑膠碟,這是她最後一張黑膠碟《You're the only One》,當中收錄了《多得他》和《靜夜的單簧管》。我搵咗幾年,最終喺前年用咗 $1000 購入,現在市價係 $3000,升值 200%。

第 6 位

由 DJ 轉做歌手嘅黃凱芹,這張《給您留念》精選唱片,一直都喺唔少人嘅珍藏,因為首首歌都喺好好聽,我喺 14 年上網用咗 $500 買返嚟,現在市價係 $1800,升咗 260%。

第 5 位

張國榮啲黑膠碟一直都係好多人要,呢張喺 83 年推出嘅 《風繼續吹》,我喺 14 年以 $800 買入,而家市價要成 $3500,升值337%,仲要係可遇不可求嗰隻。

第 4 位

呢張比較冷門,喺時代流行曲銀嗓子姚莉喺半個世紀之前,推出嘅精選 10 吋細碟,我喺 14 年以 $800 買入,去年托好朋友搵到 90 幾歳高嘅姚莉喺隻碟上面簽名,而家冇簽名嘅碟都賣成 $3780,升值咗 372%。

第 3 位

終於等到鄧麗君出場,佢嘅黑膠碟一直都係好鬼貴,話說 10 幾年前嘉利大廈大火,連寶麗金唱片公司一啲母帶都燒埋,當中包括不少鄧麗君嘅母帶。加上近年有好多國內嘅歌迷搶購,所以鄧麗君黑膠碟嘅價就一直有升冇跌。呢一張係鄧麗君喺 87 年推出嘅最後一張黑膠碟《我只在乎你》。我喺 14 年以 $800 買入,而家市價要 $4300 ,升咗 437%

第 2 位

呢張關淑怡嘅《製造迷夢》,係佢最後一張推出嘅黑膠碟,當時佢正同寶麗金洽談續約,過程不太順利,以致發行量少同埋冇乜宣傳。我喺前年用咗 $1000 買入,而家市價要成 $5600。升值 460%。

第 1 位

可能好多人都未聽過佢個名,江玲 (Kong Ling) 喺 50、60 年代香港少數唱英文歌嘅歌手。呢張喺 1968 年由專門錄

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

1萬

白鑽玩家

老而不

又係D吹價新聞. 仲寫得幾似樓市新聞.
即, 今期吹江玲 ?

我當年入一張頭版黑膠才廿蚊三十蚊, 有些還在手上的今日可過幾萬,
唔計人工收入比例, 通漲, 淨數字都升300-400%了, 甘我又可唔可以甘講先?
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

曾幾何時, 關淑怡隻戀一世的愛個價高過製造迷夢好多, 問人人地話因為製造迷夢無HIT歌, 所以戀一世的愛個價高啲, 而家又調返轉, 我記得我10年前賣隻製造迷夢都收人$2000, 而家再高左真係唔出奇!

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-4-15 09:34
又係D吹價新聞.  仲寫得幾似樓市新聞.
即, 今期吹江玲 ?

唔吹點會有好賣價,冇咁上下年紀,根本唔知邊個係江玲。

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
kl122002 + 20 + 20 正帖留分

查看全部評分

Audiolab 8000Q 8000PX Arcam CD17 
NAD1050 Chord Mojo Sonus Faber Concertino Bryston BHA-1  Meridian Explorer X-Can V3  
X-PSU JVC FX-850 Audeze LCD2  AKG-K812 Shure 1540 Sennheiser HD650  IE800

1萬

白鑽玩家

老而不

kinhungw 發表於 2018-4-15 09:58
唔吹點會有好賣價,冇咁上下年紀,根本唔知邊個係江玲。

我上年賣左太古城果單位都升左好多tim , 當年我仲係一手入, 再收左30幾年租, 已笑到肚痛了

與其有人吹, 不如話有收買佬手上有貨想走, 於是造市造價?

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
kinhungw + 10 + 10 俾個Like你啦
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

Kl122002師兄,講得啱有人手上有果D貨咪吹吓囉、唔係点甩手吖,

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 正到爆
kinhungw + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

九幾年全部十至三十蚊,一千幾百買輸哂喇。
幾千蚊買隻碟已經唔係聽音樂係買古董,哩d炒價碟,聽音樂我幾十蚊買隻cd算。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 超正, 一定要加分!
kinhungw + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-4-16 00:03
九幾年全部十至三十蚊,一千幾百買輸哂喇。
幾千蚊買隻碟已經唔係聽音樂係買古董,哩d炒價碟,聽音樂我幾十 ...

老實講, 也是真case, 有人問過我點解非古典類唱片成日多沙聲碟 , 舊中文聲猶甚
當年, 80年代前 (80年代也罷) , Linn未問世, 常見的Garrard 301 /401 Lenco L75, Thorens TD 諸等是非常人可買的唱盤,
昔日用的大多只是National, 等合併機, 又或者是手philips 手提機.   
唔識搞的話, 唱播時水準之差可想而知, 大多數是針磨碟.

我心目中真的值過千的碟好有限,
做生意賣二手碟的, 造新聞吸引一下國內同胞, 仲有一班收入高而唔知乜事的人就無所謂的,

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tlsk + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.